Pressupostos 2017

El Parlament aprova els pressupostos que garanteixen els recursos per a un referèndum tant si és pactat com si no ho és

JxSí ha votat a favor de les esmenes de CSQP i de la CUP sobre la polèmica addicional 31 dels pressupostos

Els grups de C's i PPC aixequen les mans per no votar la polèmica part dels pressupostos mentre la cambra l'aprova. ACN

Els grups de C's i PPC aixequen les mans per no votar la polèmica part dels pressupostos mentre la cambra l'aprova. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Parlament ha aprovat els pressupostos del 2017 que preveuen garantir els recursos necessaris per a un referèndum pactat i també per a un referèndum encara que no sigui acordat. El primer s’ha ha aprovat amb els vots de JxSí i CSQP i el segon, amb els de JxSí i la CUP. D’aquesta manera, s’ha traslladat el mateix esquema de votacions que es va produir en el passat debat de política general. Cs, PSC i PPC no han participat en les votacions de les esmenes aprovades de CSQP i la CUP. Abans de les votacions, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comunicat als diputats sobre una nota dels lletrats de la cambra que avisa que tant el text original de la disposició addicional 31 com l'esmena de la CUP contravenen el Tribunal Constitucional (TC).

El text original que el Consell de Garanties Estatutàries ha considerat inconstitucional estableix que el govern ha d’habilitar els recursos per fer front a un “procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”.

L’esmena de la CUP es limita a suprimir aquesta última referència a “la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”. Mentre que l’esmena presentada per CSQP incorpora una referència al referèndum pactat amb l’Estat. Així doncs, estableix que el Govern ha de garantir els recursos suficients per fer front a una convocatòria del referèndum acordat en l’apartat I.1.2 del debat de política general “amb les condicions establertes en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”.

L’esmena que JxSí ha retirat mantenia el text original qüestionat pel Consell de Garanties però afegia un nou paràgraf en referència al referèndum pactat “tenint en compte el desplegament del Pacte Nacional pel Referèndum d’acord amb els criteris del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”. CSQP va rebutjar donar suport a aquesta esmena perquè considera que el nou paràgraf és contradictori en mantenir també el text inicial i demanaven que l’esmena fos de supressió i no d’addició.

En el moment de la votació tant de l’esmena de la CUP com de la de CSQP, la majoria dels diputats de C’s i els del PP han aixecat les dues mans mostrant que no procedien a la votació. Tot i això, hi ha hagut tres diputats de C’s, entre ells la seva líder Inés Arrimadas, que han acabat votant i hi han votat en contra. Els diputats socialistes tampoc han participat de la votació, tot i que no han fet cap escenificació.

Pel que fa a la votació de l’esmena de CSQP, el portaveu parlamentari de la formació, Joan Coscubiela, ha demanat la lectura del text i ha alertat que, en cas d’aprovació de les dues esmenes, els lletrats de la cambra hauran de procedir a l’”harmonització” perquè ha considerat que l’aprovació de les dues suposa aprovar una llei de pressupostos “que diu una cosa i en el paràgraf següent la contrària”. Aquesta esmena ha rebut el vot a favor del grup proposant i de JxSí.

En el cas de l’esmena de la CUP que sol•licitava eliminar l’al·lusió a la legalitat vigent, hi ha hagut una diputada de CSQP que s’ha desmarcat del posicionament del seu grup i hi ha votat a favor, alineant-se amb JxSí i la CUP. La diputada, Àngels Martínez, ha defensat que el seu vot ha estat a consciència perquè creu que el referèndum “s’ha de fer” i s’han de garantir els recursos “per una via o altre”.

D’altra banda, han estat rebutjades les esmenes de supressió de l’addicional 31a que havien presentat C’s, PSC i PPC, així com d’altres esmenes d’aquestes formacions que anaven en la mateixa línia. Per exemple, una de les de la formació taronja reclamava que la partida denominada Fons de Contingència “haurà de dotar pressupostàriament només aquelles necessitats que haguessin estat imprevisibles, inajornables i no discrecionals en el moment inicial de l’aprovació del pressupost”.

La CUP cedeix dos vots per aprovar els comptes

La votació final del dictamen que ha permès l’aprovació dels comptes ha comptat amb els vots a favor de JxSí i dos diputats de la CUP. Així, els cupaires han escollit la fórmula de cedir dos vots per tal que els pressupostos poguessin tirar endavant, mentre que els altres set diputats de la CUP presents s’han abstingut. C’s, PSC, CSQP i PPC han votat en contra del dictamen.

Les votacions del projecte de llei de pressupostos del 2017 s’han produït en un context de polèmica que s’ha iniciat en el moment en que s’ha procedit a la lectura de la nota dels lletrats on s’advertia que aprovar la disposició del referèndum o les esmenes de JxSí, CUP i CSQP suposava ignorar el TC. Forcadell ha anunciat aquesta nota, que ha procedit a llegir el vicepresident primer Lluís Corominas. El text dels lletrats defensa que el text original de la disposició addicional 31 i l'esmena de la CUP contravenen el Tribunal Constitucional (TC) i, a més, avisen que encara que s'aprovi l'esmena de CSQP, tal com ha passat, aquesta situació de vulneració no queda resolta.

Des d’aquest moment, s’han produït diverses demandes de torn de paraula i retrets entre els grups parlamentaris i d’aquests vers la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Entre d’altres moments, hi ha hagut polèmica quan C’s, PSC, CSQP i PPC han reclamat la convocatòria d’una Mesa extraordinària per valorar la nota dels lletrats però la presidenta del Parlament ha considerat que no s’esqueia. Més tard, han reclamat la convocatòria d’una Junta de Portaveus extraordinària i s’ha tornat a produir un moment de polèmica perquè Forcadell defensava que s’havia iniciat la votació i no es podia aturar, mentre que els diputats de l’oposició asseguraven que no s’havia iniciat i havia d’escoltar la petició de convocatòria de la junta. Finalment, Forcadell ha anunciat que convocaria la junta però que ho faria més tard i s’ha procedit a iniciar la votació. Tot i això, aquesta junta finalment no es farà perquè el diputat del PPC Santi Rodríguez que l'havia sol·licitat inicialment ha acabat retirant la petició.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local