Música, concerts, balls

Concert de Música Barroca per a cordes i vents amb instruments d'època

Vilanova i la Geltrú | Foment Vilanoví | 13-10-2013

Dani_foto

Al segle XVII, apareix a Itàlia un nou estil d'escriptura musical que coneixem amb el nom de Música Barroca, caracteritzada pel desenvolupament del baix continu i l'emancipació de la veu solista, tant vocal com instrumental.

A començaments del segle XVIII, la composició instrumental es perfecciona enormement. A ciutats com Venècia i Roma -entre altres- floreix una producció solística molt eclèctica, per a instruments de corda i també per als vents. És així com neix el Concerto per a instrument solista, generalment acompanyat per un grup d'instruments de corda (Vivaldi, que va compondre més de 27 concerts per a fagot, n’és un exemple).
L’estil italià va tenir un èxit aclaparador i s’escampà ràpidament cap a França, Anglaterra i Alemanya, on va néixer un estil local de composició, molt inspirat en els compositors italians.

En aquest concert s’escoltaran peces típiques d’aquest període musical (Vivaldi, Albinoni, Marcello i Telemann), tocats amb instruments originals, fet que ens ofereix la possibilitat d’entendre l’estil, el sò i la manera d’interpretar a l’època en que van ser compostes.

ELS ARTISTES

Daniel Ramírez

Originari de Mèxic, inicia la seva activitat musical amb la Sinfónica Juvenil de Tijuana i la Orquesta Juvenil de Baja California. Després d’un any com a membre de la Orquestra Filarmónica de la Ciudad de Mexico; decideix especialitzar-se en oboè barroc a l’Escola Superior de Música de Catalunya de Barcelona. Toca regularment amb ensembles com la Finnish Baroque Orchestra, Ensemble Meridien o Orquestra Barroca Catalana. És membre d’El Teatre Instrumental, orquestra clàssica amb base a Barcelona. Actualment cursa el màster en oboè barroc a Àmsterdam, amb el professor Alfredo Bernardini.

Mélodie Michel

Natural de París, inicia els seus estudis en fagot francès i posteriorment es diploma en fagot alemany a Bèlgica i Suïssa. Molt interessada en la música barroca, es perfecciona en la interpretació de fagots històrics a la Schola Cantorum Basiliensis de Basel (Suïssa) i a l’ESMUC de Barcelona, ciutat on participà amb l’acadèmia de l’Orchestre des Nations, dirigida por Jordi Savall. Toca en orquestres barroques i clàssiques com ara La Cetra Barockensemble Basel, La Scintilla (Zurich), El Teatre Instrumental, i té una gran activitat cambrística per diferents països. Des de 2013 ensenya fagot barroc i baixó a l’Escola Superior de Música d’Oporto.

Quartet Comtal:

Eva Febrer - violí
Amie Weiss - violí
Núria Pujolràs - viola
Carlos Montesinos - violoncel

Es constitueix a Barcelona amb músics provinents de diferents punts de l'Estat Espanyol, per poder oferir música per a quartet de corda tot seguint criteris històrics. És per això que toquen amb instruments d'època, amb arcs històrics i cordes de budell, tal i com es feia en el segle XVIII, període en el qual s'han especialitzat. Tots ells són membres de l’orquestra El Teatre Instrumental.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte

  • Organitza: Foment Vilanoví
  • 5€ soci / 7€ no soci

T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!