Agenda del Penedès

Exposicions

Exposició "Cridats per Vinyoli"

Vilafranca del Penedès | Sala dels Trinitaris | 28-11-2014 fins 28-12-2014

Exposició

Dos pintors i dos fotògrafs.
David Ribas (Sant Pere de Riudebitlles, 1957) aposta per presentar-nos versos lluminosos de Vinyoli en l’austeritat de la tipografia i el color de fons. El sentit de les paraules és ple, i ens colpeja, certament... De vegades, l’artista trenca el vers, el descompon, però els mots continuen impresos —pintats—, inexpugnables. Ara bé, la bellesa de la proposta del penedesenc fa que, un cop capit el significat, arribem a desentendre’ns dels mots robats i ens fixem en el fragment de text com si es tractés d’un dibuix. Un dibuix tan senzill com essencial.
Les imatges del fotògraf Jordi Nebot (Barcelona, 1958) van a buscar el contingut essencialment líric de l’obra de Vinyoli, aquell que no lluu a primer cop d’ull, sinó que cal aprofundir. La seva fotografia no acompanya la poesia del barceloní, sinó que més aviat sembla que vulgui interpel·lar-la, interpretar-la, corroborar-la o, fins i tot, a vegades, complementar-la. Nebot dialoga amb la poesia de Vinyoli i ho fa d’una manera essencialment enriquidora (i fins gosaria dir, que el qui contempla aquesta obra està en disposició d’entendre més bé la lírica vinyoliana).
La pintura de Josep M. Fontanet (Barcelona, 1955), tècnicament tan escrupolosa, recupera escenaris perduts de la infantesa colomenca de l’artista i topants de la seva geografia íntima i sentimental. I és aquí on el seu pinzell retroba, miríficament, la ploma de Vinyoli. I és aquí on el dibuix i el color de l‘obra de Fontanet diuen en veu baixa allò que la paraula del poeta pintava amb els colors velats de la seva intimitat. Tots dos, pintor i poeta, s’han entossudit a rescatar imatges portentoses del paradís inviolable. És una pintura enigmàtica, com ho acostumen a ser sempre les obres que commouen.
I, finalment, la fotografia de Ricard Lobo (Barcelona, 1955), nebot de Vinyoli, emmarca algunes imatges fundacionals de l’obra lírica del seu oncle. El fotògraf barceloní sembla que hagi recorregut a aquell poema de Vinyoli que diu que tot té el seu equivalent: doncs bé, en el fruitós aliatge artístic entre aquests dos membres d’una mateixa familia —units, tots dos, per la recerca de la bellesa i de la veritat—, la paraula ha trobat ressò en la imatge, i aquesta, al seu torn, subratlla l’extrema capacitat suggestiva de la primera.

Inauguració i acció poètica
La inauguració de l’exposició tindrà lloc el proper divendres 28 de noviembre, a les 20h, i anirà a càrrec del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi. L’acte comptarà amb la presència dels 4 artistes que formen part de l’exposició: David Ribas, Jose Maria Fontanet, Ricard Lobo i Jordi Nebot.
Estretament lligada amb l’exposició, el dijous 11 de desembre, a les 20h, tindrà lloc a la mateixa Sala dels Trinitaris la presentació del llibre de la poeta Anna Carreras, Joan Vinyoli. L’hoste inexpert de la terra. Homenatge. La presentació anirà a càrrec de l’escriptor i poeta Jordi Llavina (comissari de l’Any Vinyoli) i comptarà amb la participació dels poetes Vicenç Altaió i David Castillo i del cantautor Xavier Múrcia.
Els horaris de visita de la Sala dels Trinitaris són de dimecres a divendres de 17 a 20h i els dissabtes i diumenges de 18 a 20h. L’exposició Cridats per Vinyoli es podrà visitar fins al 28 de desembre tancant així la programació d’Arts Visuals Contemporànies a la Sala dels Trinitaris de l’any 2014.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!