Agenda del Penedès

Exposicions

Art, terres i foc. Cinc artistes i la ceràmica

Vilafranca del Penedès | capella de Sant Joan | 03-02-2017 fins 12-03-2017

Art, terres i foc. Cinc artistes i la ceràmica

Els artistes Xavier Aballí, Josep M. Baltà, Josep Moscardó, Fèlix Plantalech i August Rosell, porten el seu imaginari creador i pictòric en un nou suport, la ceràmica, després d’haver estat treballant exactament un any (des del gener de l’any 2016)  al taller Ceràmica Baltà de Guardiola de Font-rubí.  Es tracta d’una mostra que ensenyarà a tots els visitants com l’estil propi de cada artista es pot reflectir també en un nou suport que,  bé per desconeixement de la tècnica o bé per la dificultat de portar-la a terme, encara no havia estat explorat per aquests artistes.
L’exposició anirà acompanyada de fotografies dels murals ceràmics realitzats pels artistes així com d’una obra pictòrica de cada artista que identifica l’obra ceràmica amb l’obra pictòrica de cadascun dels artistes.
La iniciativa neix amb una clara voluntat de continuïtat ja que el taller té el propòsit d’agrupar periòdicament grups d’artistes d’altres disciplines que puguin traslladar les seves creacions al suport ceràmic. Tota una reivindicació d’aquesta tècnica artística que permet expressar amb una nova textura, nous pigments i volums les pulsions creatives dels artistes que participen en aquesta mostra.
Xavier Aballí és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha estat director de la Fundació Collserola i actualment és el director de l’Escola Frederic Mistral i professor d’art del mateix centre. La seva obra artística es caracteritza per una concentració minimalista centrada en la bellesa del color i la textura en la seva expressió més essencial. La seva admiració per Marcel Duchamp l’ha portar a fliltrejar amb el Dadaisme creant obres d’homenatge a aquest moviment i exposar-les tant en galeries fictícies exposades a la vegada dins de galeries reals.
Josep M. Baltà es forma a Barcelona amb Teresa Gironès (tècniques de ceràmica i esmalts), a l’Escola d’Arts Aplicades La Llotja de Barcelona dins l’especialitat de ceràmica i amb estudis de Química inorgànica a l’Escola Industrial de Barcelona. A banda de la seva dedicació a la ceràmica té una llarga trajectòria dins el món de l’art contemporani. Des de l’any 1982 al 1985 va treballar com a representant de joves artistes aconseguint que exposessin a prestigioses galeries com la Sala Gaspar o Alejandor Sales. A partir de l’any 2000 es dedica plenament al món de la ceràmica, primer al seu taller de Barcelona i des de l’any 2002 al seu taller de Guardiola de Font-rubí, on s’han creat les peces de tots els artistes que es podran veure a l’exposició. Parellament a la seva creació plàstica, conrea la creació poètica i ambudes arts es veuen reflectides en les seves peces de formes i colors i tems que, essencialment, beuen del romanticisme.
Josep Moscardó va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi i a l’Escola d’Arts Aplicades La Llotja de Barcelona. L’any 1978 inicia una carrera artística que la portat a  exposar a la Sala Parés, als Estats Units, al Japó i en les principals capitals europees. Fidel a les atmosferes naturals la seva obra en mostra una visió optimista del seu entorn i dels seus viatges. La seva pintura, amb certes referències fauves, es mostra expressiva i dialogant, entenedora, oberta a la presència de la figura i al paisatge urbà. Artista inquiet i prolífic, basa la seva obra en la síntesi de les formes del collage. Les seves peces estan compostes per objectes trobats i organitzats de manera lúdica..
Fèlix Plantalech va estudiar a l’Escola Eina de Barcelona i va assistir a tallers de pintura i escultura impartits per destacats artistes catalans. Ha exposat a dins i fora del país. Vilafranca del Penedès, Barcelona, Madrid, Andorra la Vella, Basilea (Suïssa) o St. Gallen (Suïssa), entre d’altres. Ha treballat amb les galeries Palmadotze i Verna Hoffer i ha participat en diverses exposicions i fires internacionals com Arco (Madrid) i Artissima (Torí, Itàlia). Ha realitzat diverses intervencions pictòriques i escultòriques en espais públics. També ha editat i il·lustrat els llibres Per desvetllar mirades (1994), Variacions florals (2011), Cal·ligrafies varietals. Penedès (2013) i recentment Roc i soca (2016) una obra pictòrica inspirada amb els versicles del llibre Amic i Amat de Ramon Llull. L’obra de Fèlix Plantalech és una obra estretament lligada al paisatge, al paisatge que envolta el seu estudi, al paisatge creat per l’home que transforma camps en conreus i que Fèlix Plantalech sap traçar com ningú recreant-ne els colors, les impressions i l’emoció reflexiva que traspuen totes les seves propostes.
August Rosell és potser el pintor més popular de la nostra ciutat. Les seves pintures lligades sempre als seus estudis de treball reflecteixen amb un traç magistral els objectes i paisatges que té més a l’abast. August Rosell és un pintor amb un ofici de llarg recorregut i els seus llenços tenen un segell personal i inconfusible. Pintor que defineix el seu estudi com la seva presó i la seva llibertat. Allà assaja una i una altra vegada els seus quadres, assajar en el sentit de pintar sense mètode, sens projecte i de manera molt impulsiva. La seva obra s’ha exposat a Madrid en diverses ocasions i les seves vendes han sorprès sempre al mateixa artista. August Rosell ha vist recompensada la seva tasca amb el compromís que el públic del Firart de Vilafranca, des de fa gairebé trenta, anys ha establert amb la seva obra de petit format.
La presentació de l’exposició anirà a càrrec de la ceramista Camil·la Pérez Salvà i comptarà amb la presencia de regidor de Cultura, Raimon Gusi.
“Art, terres i foc. Cinc artistes i la ceràmica” es podrà visitar a la capella de Sant Joan fins al diumenge 12 de març en l’horari de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 20h.
El diumenge 26 de febrer, a les 12h, hi ha programada una visita comentada de l’exposició a càrrec dels artistes.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!