Explicar la formació

Comença la Setmana Zona E al Garraf

Dijous i divendres a la plaça de la Vila, se celebrarà la tercera edició de la fira Zona E, amb una trentena d'estands al voltant del món de l'educació i les sortides professionals del Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Setmana Zona E, principal novetat de la tercera edició de la Fira Zona E: sortides educatives i professionals del Garraf, va dedicar la primera jornada a parlar sobre Internet i les xarxes socials. La jornada duia per títol 'Atrapats a la xarxa?' i va anar a càrrec de Núria Escalona, llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i postgraduada en Comunicació Digital. En la seva exposició inicial, Núria Escalona va dibuixar un escenari on les xarxes socials ocupen un espai prioritari en termes de comunicació i relació entre persones. Qüestions com la necessitat d'evitar la bretxa digital entre els més joves (denominats nadius digitals) i les generacions de més edat; l'alt índex de penetració de les xarxes en el públic adolescent, entorn el 93% i amb un promig de connexió diària i el repte d'educar els nostres fills en el que tot això significa i en la incidència que la seva presència actual a la xarxa pot tenir en el seu futur personal i professional van ser alguns dels aspectes que es van posar de manifest.

Segons Núria Escalona, "cada cop més les nostres empremtes digitals permeten que una tercera persona es faci una opinió sobre nosaltres mateixos sense necessitat de conèixer-nos personalment". Aquest fet s'agreuja per la permanència dels continguts a la xarxa malgrat intentem fer-los desaparèixer. Finalment, Núria Escalona va fer evident la necessitat d'inculcar en els més joves el que a la xarxa s'anomena la 'netiqueta' és a dir aquells conjunt de normes que regulen un comportament adequat i correcte a la xarxa i que inclou aspectes com l'empatia, el respecte, la tolerància, la privacitat, la legitimitat, la solidaritat i la sinceritat, entre d'altres.

Aquesta primera part de la jornada va continuar amb una taula rodona moderada per la regidora d'Educació i Ocupació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens. La regidora d'Educació va anar introduint cadascun dels participants a la taula amb qüestions específiques al seu àmbit professional. En el cas de Jordi Balcells, psicòleg i pedagog i Màster en Direcció de la Formació en les organitzacions va referir-se a "la incertesa per un futur canviant a què s'han d'afrontar actualment els educadors". Segons Balcells, d'aquí a 20 anys el 50% d'empreses que hi ha avui en dia no existiran i les que quedin seran totalment diferents, quant a estructura. En aquest sentit, Jordi Balcells es va referir al fet que "una competència clau per als nostres joves és la capacitat d'adaptació als entorns canviants" i és aquí on les xarxes socials i Internet juguen un paper determinant per educar els joves d'avui amb l'objectiu que aprenguin a fer un bon ús de la informació i els coneixements que hi ha a Internet.

Per la seva banda Joan Gómez, matemàtic i doctor en Ciències de l'Educació va parlar sobre el els beneficis i/o riscos que implica que els adolescents d'avui en dia accedeixin a la xarxa, mitjançant telèfons intel·ligents/smartphones a edats tan primerenques com els 12 o 13 anys. Segons Joan Gómez, "anem cap a un aprenentatge cooperatiu del segle XXI que s'ha de basar en el compartiment de coneixement a través del treball conjunt a la xarxa". Des d'aquest punt de vista, "cal veure els smartphones com eines que afavoreixen l'ensenyament i el coneixement".

Finalment va prendre la paraula Òscar Torres, Caporal de l'Oficina de Relació amb la Comunitat de la Comissaria de Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú, qui va posar sobre la taula la necessitat "de potenciar i fomentar la confiança entre pares i fills per fer un bon ús de la xarxa". En aquest sentit, el caporal dels Mossos d'Esquadra va explicar que periòdicament aquest cos policial fa xerrades divulgatives a les escoles per conscienciar els joves d'entre 9 i 15 anys de quins poden ser els riscos a la xarxa sense crear alarma. En aquest punt, Torres va afirmar que en la prevenció és molt important la tasca que realitzen els pares i que "la millor manera de lluitar contra l'assetjament a la xarxa és la prevenció, l'educació i el control parental".

La jornada formativa 'Atrapats a la xarxa?' va ser presentada i moderada per la regidora d'Educació i Ocupació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens qui per concloure l'acte va voler citar Salvador Espriu, amb motiu de la celebració de l'any Espriu, centenari del seu naixement, tot dient que "els mestres mai no hem d'estar al servei de nosaltres mateixos, hem d'estar al servei dels nostres deixebles".

La Setmana Zona E ha seguit aquest dimecres amb la xerrada 'I després de l'ESO, què?', a càrrec del tècnic de l'Oficina Jove, Dídac Contreras i la conferència 'Aprendre i Ensenyar amb profunditat', a càrrec de Carme Burgués, doctora en Ciències de l'Educació a la UB a la Casa Olivella. Dijous i divendres a la plaça de la Vila, se celebrarà la tercera edició de la fira Zona E, amb una trentena d'estands al voltant del món de l'educació i les sortides professionals del Garraf. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local