Fundació Ave Maria de Sitges

Arriba la robotització de cadires de rodes elèctriques

Els discapacitats intel·lectuals amb problemes de mobilitat seran els beneficiaris del projecte de la Fundació Ave Maria de Sitges

La investigació corre a càrrec de la UPC i la Universitat Ramon Llull i està subvencionada per l'Obra Social la Caixa

Míriam de Lamo. Arriba la robotització de cadires de rodes elèctriques

Míriam de Lamo. Arriba la robotització de cadires de rodes elèctriques

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cadires de rodes elèctriques que avancin de manera autònoma, seguint un guia que es desplaci caminant, és el darrer projecte impulsat per la Fundació Ave Maria de Sitges per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. A diferència del que succeeix ara un sol monitor podrà responsabilitzar-se de fins a cinc persones a la vegada, fet que permetrà augmentar les sortides d'un col·lectiu que sovint ha de conviure amb problemes de mobilitat.

L'Ave Maria, dedicada a les persones amb discapacitat intel·lectual, és la impulsora del projecte, que compta amb la col·laboració de la UPC, la Universitat Ramon Llull, l'Ajuntament de Sitges i l'Obra Social la Caixa. Sota el lema Follow me -'Segueix-me'-, la iniciativa pretén fabricar kits que robotitzin les cadires de rodes, substituint-ne el tradicional joystick que dirigeix aquest tipus de vehicles i que les persones amb discapacitat intel·lectual sense suficient cognició no poden fer servir.

Ahir dijous, la fundació va posar en marxa el projecte entregant a la UPC la primera cadira de rodes en la que es podrà disenyar el prototip, per tal que en el termini aproximat d'un any sigui una realitat de la que els usuaris del centre es puguin beneficiar. L'Ave Maria preveu adquirir fins a cinc cadires, dues de les quals disposaran de tracció a les quatre rodes per accedir a la platja o a la muntanya sense problemes.

Follow me “respon a una anàlisi de necessitats fet el 2013”, va explicar el secretari de la Fundació Ave Maria, Antoni Reverter, durant la presentació del projecte. Aquesta relació d'objectius a treballar en el futur va fer-se a través de l'Institut català de robòtica per a la discapacitat, que també pertany a la fundació Ave Maria, i que recentment ha desenvolupat un petit robot per millorar l'aprenentatge i la interacció de les persones amb discapacitat intel·lectual. Per a Reverter, l'automatització de les cadires de rodes potenciarà la inclusió social i que els usuaris puguin realitzar més sortides, atès que no caldrà que cadascun d'ells estiguin acompanyats.

“Es tracta d'un projecte molt engrescador, el primer pas per a aquest tipus d'iniciatives”, va apuntar el professor i investigador de la UPC Cecilio Angulo. En total s'han investigat “entre tres i quatre possibilitats” que caldrà posar en pràctica fins comprovar quina és la més efectiva a l'hora d'aconseguir que les cadires elèctriques segueixin el guia amb la màxima comoditat. Angulo, de l'escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova, comptarà amb la col·laboració del professor de robòtica Jordi Albó, de la Salle Campus Barcelona, a la Universitat de Ramon Llull.

La idea és que les cadires circulin a la velocitat dels vianants, entre tres i sis quilòmetres per hora. Segons els càlculs de la fundació, el nou sistema permetrà estalviar més de 3.000 hores de treball a l'any que es podran dedicar a altres tasques. El projecte té un cost d'uns 100.000 euros, 47.200 dels quals els aporta l'Obra Social la Caixa.

Cada kit que robotitzarà una cadira de rodes costarà uns 1.000 euros aproximadament. De fet, una de les idees que no descarta la fundació és comercialitzar els resultats de la investigació, si bé deixa clar que el seu objectiu principal és que els usuaris de l'entitat puguin beneficiar-se'n.

L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, va destacar la “incidència directa” del projecte “en la vida de moltes persones, i va referir-se al “repte” que haurà d'assumir l'Ajuntament quan les noves cadires de rodes recorrin els diferents espais públics del municipi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local