Meeting Pro-Amb Binary & Multiple Stars

Les estrelles es donen cita a Vilanova i la Geltrú

Neàpolis acull del 18 al 20 de setembre una trobada internacional sobre sistemes estel·lars formats per dues o més estrelles

Gran nebulosa de Orión, Messier 42, M42, o NGC 1976. Comstock Images

Gran nebulosa de Orión, Messier 42, M42, o NGC 1976. Comstock Images

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els propers dies 18,19 i 20 de setembre se celebrarà a l'auditori de l'edifici Neàpolis el IV International Meeting Pro-Amb Binary & Multiple Stars, una trobada internacional sobre sistemes estel·lars formats per dues o mes estrelles, organitzat per l'Observatori Astronòmic del Garraf (OAG) i el Campus Universitari de la Mediterrània (CUM). S'estima que gairebé el 90% de totes les estrelles de la nostra galàxia, la Via Làctia, són d'aquest tipus, mentre que el Sol és una estrella individual. Aquests sistemes han estat fonamentals per determinar els paràmetres bàsics de les estrelles, com són la lluminositat i la massa. A partir d'aquí es construeixen complexos models dinàmics per entendre l'origen de les estrelles, la formació de les galàxies i la història de l'Univers.

El IV Meeting ha tingut una excel·lent acollida per part dels equips internacionals. Així, a Vilanova i la Geltrú s'hi donaran cita més de 60 participants procedents de la Unió Europea, Rússia, els EEUU i Sud-amèrica, pertanyents a 40 institucions i grups científics. Entre d'altres, es trobaran a la nostra ciutat participants de l'Institut d'Astronomia de Cambridge, de la Universitat Politècnica de Califòrnia, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, dels observatoris de Pulkovo (Sant Petersburg) o de París-Meudon i Niça (França) entre d'altres. La representació de l'Estat espanyol inclou equips de 8 universitats, com les de Barcelona (UB), Complutense i Politècnica de Madrid, Santiago de Compostel·la, Cantàbria o Alacant. Les associacions no professionals també hi són presents, procedents de Barcelona, Còrdova, Sabadell o Valladolid. Tots ells tenen en comú el seu interés per estudiar aquest sistemes estel·lars tan valuosos per al nostre coneixement científic de l'univers.

Des el segle XIX l'estudi dels sistemes binaris i múltiples ha estat una tasca científica compartida per professionals i no professionals de tot el món, treballant en l'obtenció de milers de mesures que han permès calcular les seves òrbites i trajectòries al voltant del nucli galàctic. L'Observatori Astronòmic del Garraf (OAG) participa des del anys 90 en programes de recerca internacionals, convertint-se dins de les seves prestacions en un dels equips més actius del món en aquest àmbit. Aquest tipus d'encontres anomenats Pro-Am estableixen criteris de recerca comuna, una de les conseqüències directes de la transferència de tecnologies entre els diferents tipus d'investigadors. El primer va tenir lloc a Castelldefels (2000).

L'equip de l'OAG presenta la finalització d'un llarg projecte de recerca realitzat entre 2008-2015 conjuntament amb astrònoms professionals, que ha donat com a resultat la catalogació i descobriment de més de 3.000 sistemes, que jan han estat inclosos en les grans bases de dades internacionals amb el nom d'estrelles "GARRAF".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local