Platges

La temporada d'estiu acaba amb menys ofegaments i menys morts a l'aigua que la del 2014

En total, entre l'1 de juny i el 30 de setembre s'han produït 187 incidents i en un 82% dels casos la víctima s'ha recuperat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tot i que les onades de calor de principis d'estiu van fer alertar els serves d'emergències, ja que es va arribar a duplicar les xifres de l'estiu anterior en quant a incidents, l'estiu d'enguany s'ha tancat amb menys ofegaments i menys víctimes mortals. En total, se n'han donat 187, d'ofegaments, davant dels 195 que es van produir durant el mateix període de 2014. L'any passat, la xifra de mortals va ser de 37 i aquest 2015, ha estat menor, de 34. Des del Sistema d'Emergències Mèdiques, Francesc Bonet, assegura que aquests episodis es deuen bàsicament a la meteorologia ja que les altes temperatures propicien les activitats a l'entorn aquàtic i per tant, hi ha més possibilitats de patir accidents.

Des de l'1 de juny i fins el 30 de setembre, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha assistit 187 persones que han patit situacions d'ofegaments tant a piscines com a platges o rius i embassaments. D'aquests 187 episodis, 34 han acabat amb resultat de mort, i per tant, el SEM ha pogut recuperar el 82% de les víctimes. Són dades que, contrastades amb les de l'any passat, milloren lleugerament la situació, ja que l'estiu del 2014 es va tancar amb 195 ofegaments i 37 morts per aquesta causa.

Més de la meitat dels ofegaments es donen a la platja o a la costa, en total aquests darreres mesos se n'han registrat 102, amb 19 morts, mentre que a les piscines se n'han comptabilitat 75, amb 10 defuncions. Els ofegaments als rius i embassaments són menys freqüents, només 10 casos, però la tendència és una recuperació més difícil que aquest 2015 no ha superat el 50%, i per tant, s'han hagut de lamentar 5 defuncions.

Per poder tenir xifres de recuperacions que arribin al 82%, el temps d'assistència a la víctima és molt important. En aquest sentit, Bonet ha destacat que la rapidesa del SEM en arribar al lloc de l'accident. En el 97% dels casos, ha assegurat Bonet, s'hi arriba en menys de 20 minuts, tenint en compte que la víctima ja està sent atesa pels socorristes. A la costa Daurada, l'arribada de les ambulàncies, que en tota la zona de costa queda reforçada aquests mesos, és més fàcil ja que són eixos viaris ràpids i l'estona pot arribar a ser de 10 minuts aproximadament. A la costa Brava, s'aposta sovint per l'helicòpter, que aquest estiu s'ha utilitzat en una quarantena d'assistències.

En el cas dels menors de 5 anys, que protagonitzen una cinquena part dels accidents, majoritàriament en piscines, durant el 2015 s'han donat 36 ofegaments i 2 amb resultat de mort, cosa que representa una recuperació del 94%. L'any passat van ser també dos morts, però en només 24 incidents.

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Francesc Bonet, director general del SEM ha apuntat la meteorologia com a principal causa d'aquesta canvi de tendència. Tot i que les tres primeres setmanes de juliol es van fer balanços que alertaven d'haver-se duplicat els accidents, la baixada de temperatures de les darreres setmanes, amb un setembre poc calorós, ha equilibrat les xifres i ha fet tancar la temporada amb aquesta petita davallada. Bonet recalca la necessitat de reiterar els missatges d'alerta des del SEM i Protecció Civil per potenciar els comportaments responsables, sobretot a les platges i amb infants implicats, però està convençut que no han influït en la disminució de les situacions de risc.

Per Bonet, no hi ha dubte que és ''evident'' que la població freqüenta més els medis aquàtics quan fa més calor i per tant, augmenten les possibilitats d'accident, en funció de l'afluència de la gent en aquests escenaris. Els ofegaments que registra el SEM són tant per imprudència com per complicacions de malalties i patologies prèvies que sorprenen la víctima a l'aigua. En molts d'aquests casos, el SEM no arriba a saber la causa exacta perquè s'acaba tractant a l'hospital. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local