Estudi de les racions als menjadors

Poques verdures i amanides als menús escolars, segons un estudi fet a Vilanova

Un estudi fet per Serveis Socials a Vilanova destaca la necessitat de formació dels monitors de menjador i el personal de cuina de les escoles

Gisela Vargas: 'les escoles compleixen amb els menús que ens presenten per escrit i són equilibrats nutricionalment, però sempre hi ha aspectes a millorar'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el marc del projecte ECPAM, que acredita les Escoles Promotores de l'Alimentació Mediterrània, la Regidoria de Salut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha elaborat un exhaustiu estudi per "anar un pas més enllà i mesurar el nivell de compliment dels compromisos adquirits per les escoles acreditades, per valorar si les racions s'ajusten als estàndards aconsellats, i per valorar els patrons de creixement dels nostres nens i nenes".

Així ho explicava a la premsa la regidora de Salut, Gisela Vargas, que ha presentat un estudi que "en general demostra que les escoles compleixen amb els menús que ens presenten per escrit i que són equilibrats nutricionalment, però sempre hi ha aspectes a millorar".

Després de pesar les racions servides, entre els aspectes que cal millorar segons les conclusions, destaca la baixa proporció de verdura i amanida servida en els àpats, en general. També hi ha desviacions pel que fa a la quantitat de llegum, de pasta i de carn servida en algunes franges d'edat, que sobrepassa els estàndards aconsellats.

És per això que s'ha detectat una necessitat de formació dels monitors de menjador i el personal de cuina de les escoles. "Les escoles s'han mostrat molt predisposades a millorar, i ja hem previst començar les accions de formació al mes de novembre", ha dit Gisela Vargas.

Dins la línia de la prevenció de la obesitat i el sobrepès en els infants, un dels problemes de la societat actual que mes preocupa les administracions actualment, l'exhaustiu estudi ha inclòs una valoració del pes i talla dels infants de Vilanova i la Geltrú. En general, es compleixen els estàndards, i es detecta un 25 per cent d'infants amb obesitat o sobrepès, amb una major incidència en les nenes.

La regidora de Salut ha explicat que es vol fer aquest estudi cada 4 anys, "per comprovar com evoluciona una qüestió que creiem que és important per la salut dels nostres nens i nenes".

Actualment hi ha 13 escoles de la ciutat acreditades dins el projecte ECPAM, el 76% de les que hi ha a VNG. A l'octubre es lliuraran les noves acreditacions, i des de la Regidoria de Salut es treballa perquè s'hi adhereixin més escoles.

ECPAM treballa en 3 tres vessants: els tallers formatius d'educació nutricional, la revisió dels menús escolars perquè siguin equilibrats nutricionalment, i el foment de les activitats extraescolars esportives, per garantir uns hàbits de vida saludables. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local