Curs 2016-17

Els alumnes tornen a les aules amb xifres rècord

El curs escolar comença per a 1.570.000 estudiants a tot Catalunya a partir d'aquest dilluns

Dos companys s'abracen abans d'entrar a classe, a l'escola Duran i Bas de Barcelona, el primer dia d'escola, 14 de setembre de 2015. ACN

Dos companys s'abracen abans d'entrar a classe, a l'escola Duran i Bas de Barcelona, el primer dia d'escola, 14 de setembre de 2015. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dilluns 1.570.000 alumnes –una xifra històrica - d'Educació Infantil i Primària, ESO, Batxillerat i cicles formatius comencen a tornar a les aules després de gairebé tres mesos de vacances. La pèrdua d'alumnes a P3, de 10.000, es compensa amb un creixement a Primària i Secundària i en total, la població escolar augmenta en més de 7.800 estudiants. La plantilla de docents torna a créixer, en part per l'impuls a l'escola inclusiva i al suport als centres d'alta complexitat. En total, hi haurà 798 mestres i professors més aquest curs, que també es caracteritza per un augment dels perfils professionals. A més, els substituts s'han incorporat dos dies abans per garantir un millor inici.

El curs escolar comença aquest dilluns per la major part de nens i nenes catalans, després de gairebé tres mesos de vacances d'estiu. Enguany, la població escolar torna a créixer, en 7.800 alumnes, i es torna a registrar una xifra històrica d'estudiants: 1.570.000, repartits en els diferents cicles. A P3 però, la davallada de la natalitat es fa palesa amb 10.000 matriculacions menys; la Primària, la Secundària i els estudis postobligatoris, per contra, continuen creixent.

El cos de docents també creix, en 798 mestres i professors. Una part, 140, es destinaran a l'escola inclusiva i 400 seran per donar suport als centres d'alta complexitat que té registrat s el Departament. En total, hi haurà 66.461 docents aquest curs. Els perfils professionals, per potenciar l'autonomia de centres, torna a créixer i ja hi ha 3.410 llocs específics, és a dir, adaptats al projecte educatiu del centre, cosa que representa un 35% més que el curs anteriors. Ensenyament també ha planificat al voltant de les 6.500 activitats formatives per aquests docents.

Una de les novetats d'aquest 2016 és que, per primer cop en quatre anys, els professors substituts s'han incorporat al claustre dos dies abans, ho van fer dijous, de l'inici de curs, una mesura valorada pels sindicats però que encara consideren insuficient perquè reclamen la substitució des del primer dia.

El curs també comença amb sis escoles noves administrativament, 2 instituts i 2 instituts escola. S'estrenaran 9 edificis de nova construcció, 6 escoles i 3 instituts, i es posarà en marxa l'ampliació de l'Institut de Pallejà, la primera construcció de consum quasi zero. El nombre d'escoles totalment en mòduls també ha disminuït, en 4, i ja són només 86.

Les revàlides a ESO i Batxillerat

El curs 2016-2017 hauria de ser el primer curs en què els alumnes que acaben la Secundària Obligatòria i el Batxillerat fessin, encara que no comptés acadèmicament, la primera revàlida que preveu la LOMCE. Tot i això, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a les famílies i ha assegurat que els alumnes catalans no faran aquestes proves. Ruiz considera que, sense haver-se publicat encara les orientacions, és impossible que cap comunitat autònoma pugui fer-les. La consellera assegura que es faran les proves de competències que es feien fins ara i que, per entrar a la universitat, les universitats ja han pactat una prova comuna. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local