Sense resposta familiar

El Vendrell deriva a la Fiscalia tres casos d’absentisme escolar

Durant el curs passat el municipi va detectar un total de 135 alumnes que no assistien a classe, la meitat dels quals va reconduir abans del juny

El Vendrell deriva a la Fiscalia tres casos d’absentisme escolar . Ajuntament del Vendrell

El Vendrell deriva a la Fiscalia tres casos d’absentisme escolar . Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El curs passat, el Vendrell va remetre a la Fiscalia tres casos d’absentisme escolar detectats a diferents instituts del municipi. Són situacions “extremes”, segons ha definit el regidor d’Educació, Kenneth Martínez, qui ha explicat que les famílies no han respòs als requeriments dels centres educatius, de manera que la Policia Local ha emès un informe que ha posat en mans de la Fiscalia per a què analitzi els fets. En el conjunt del darrer curs, l’Ajuntament va detectar fins a 135 alumnes d’ESO que no anaven a l’institut. A les acaballes del curs, la xifra s’havia reduït a 65. Martínez ha explicat que una part d’aquests casos responen a alumnes “desmotivats” perquè pateixen assetjament. Per afrontar aquestes situacions, el Vendrell va activar el telèfon d’assistència ‘Stop Bulliyng’, a través del qual va atendre tretze adolescents.

El curs 2015-2016 va ser el primer en què l’Ajuntament va abordar de forma transversal l’absentisme escolar als instituts del municipi, constatant que hi havia un 8% de l’alumnat que faltava a les aules sistemàticament. El regidor, Kenneth Martínez, ha subratllat aquest dimarts que des de la regidoria d’Educació es va impulsar una “mediació” amb els alumnes i les famílies per reconduir aquesta situació. Així, al mes de juny havien disminuït els casos fins representar aproximadament el 3%.

“És evident que si perdem un alumne, no aconseguim l’èxit educatiu que seria que tots acabin, com a mínim, l’educació obligatòria”, ha destacat el regidor, afegint que la voluntat és que els estudiants continuïn cursant formació post-obligatòria per tenir “certa estabilitat econòmica o laboral de cara al futur”.

Amb tot, entre els alumnes que no es van “recuperar” el curs passat, Martínez ha explicat que hi va haver tres casos que es van acabar derivant a la Fiscalia. El regidor ha lamentat que, malgrat els centres han procurat dialogar amb les famílies, aquestes han actuat com un “mur”. A partir d’aquí, l’Oficina de Relacions amb la Comunitat va redactar els corresponents informes que va remetre a la Fiscalia.

Recentment, la Fiscalia de Tarragona ha derivat als jutjats un d’aquests tres casos, el d’un alumne de 1r d’ESO que havia faltat a classe un 70% del curs. Donada la situació, el fiscal ha instat el magistrat a obrir diligències i depurar presumptes responsabilitats penals dels pares de l’alumne, tal com va avançar el Diari de Tarragona i ha confirmat l’ACN.

Control de l’assetjament

Kenneth Martínez ha remarcat que “no és cert” que l’absentisme escolar estigui únicament relacionat amb alumnes que provenen de famílies desestructurades, i ha assenyalat que diversos alumnes que falten a les aules ho fan per “qüestió de caràcter a causa de l’adolescència”, mentre que hi ha un altre gruix d’estudiants que “es desmotiven per problemes de convivència”.

El regidor s’ha referit així a l’assetjament escolar, ja sigui en el si de les aules o a través d’internet. Per afrontar aquests casos, des de finals del curs passat l’Ajuntament va activar el telèfon ‘Stop Bullying’, al qual s’han adreçat tretze adolescents. Martínez ha explicat que es tracta d’un telèfon “d’emergència” per poder mantenir el contacte amb els adolescents que, superats per la pressió dels assetjadors, decideixen abandonar les aules. De tots els casos atesos, alguns van culminar amb una denúncia als Mossos d’Esquadra i d’altres es van resoldre amb l’autorització del Departament d’Ensenyament per externalitzar l’escolarització, de manera que un mestre es desplaça a casa de l’alumne per impartir classe.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local