Obstretícia

L’Hospital de la Vall d’Hebron posa en marxa la primera unitat dedicada al tractament de la placenta accreta

Es tracta d’una patologia emergent en els darrers 20 anys i afecta un de cada 530 embarassos, amb una taxa de mortalitat del 7%

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Hospital de la Vall d’Hebron ha posat en marxa la primera unitat multidisciplinària de l’Estat dedicada al diagnòstic i tractament de la placenta accreta (UPA), una patologia que afecta una de cada 533 dones embarassades i és la principal causa d’histerectomia (extirpació de l’úter). A més, té un índex de mortalitat del 7% i la meitat de les dones afectades necessiten ingressar a la Unitat de Curs Intensives per tractar aquesta patologia, que és emergent en els darrers 20 anys. La seva detecció es pot produir a les primeres setmanes d’embaràs, però no és infreqüent que passi inadvertida fins al part. El procés de diagnòstic passa en primer lloc per la sospita clínica (associació entre placenta prèvia i cesària anterior). En aquest sentit, l’ecografia i la ressonància magnètica són els dos procediments bàsics per assolir el diagnòstic.

La nova unitat està liderada el doctor Manel Casellas, del Servei d’Obstetrícia de la Vall d’Hebron. Es va posar en marxa el 2014 i fins ara ha tractat una dotzena de casos. Aquesta patologia es produeix quan la inserció de la placenta a l’úter, per causes que encara no estan clares, sobrepassa la decídua basal i envaeix en diferents graus de profunditat i extensió el miometri, la paret muscular de l’úter. Com a conseqüència d’aquest fet, el tercer estadi del part –l’expulsió de la placenta- no es pot fer de forma fisiològica i l’intent d’extracció manual provoca un sagnat molt important, freqüentment massiu, que pot posar en perill la vida de la dona.

La nova Unitat Multidisciplinària de Placenta Accreta ha tractat 12 casos des de la seva creació, a finals de l’any 2014. Cada any, a l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron se’n detecten entre 4 i 5 (24 des de l’any 2008).

La unitat multidisciplinària és fruit de la integració assistencial i investigadora de diversos serveis de l’Hospital. A banda d’Obstetrícia, que aporta els cirurgians experts en medicina perinatal i ecografistes, constitueixen la unitat, professionals de la Unitat de Ginecologia Oncològica i Patologia del Tracte Genital Inferior, d'Anestesiologia i Reanimació, Radiologia Intervencionista, Urologia i Neonatologia, així com especialistes en ressonància magnètica fetoplacentària. En el postoperatori participen la Unitat de Cures Obstètriques Intensives (UCOI) i la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital General (depenent de la severitat del cas) i, a vegades, pot ser necessària la participació de cirurgians generals i/o cirurgians vasculars. També participen les llevadores, el personal d’infermeria i els zeladors, peces bàsiques en el funcionament òptim de la unitat.

Segons el centre hospitalari, fins ara el 90% dels casos han estat detectats de forma precoç, metre que abans només la meitat es detectaven abans del part. El 80% dels parts han estat programats i s’ha passat de fer transfusions a 3 de cada 4 intervencions a fer-ho només a 1 de cada 3. Tot plegat també ha permès reduir el nombre de reintervencions (del 33% al 8% dels casos) i de complicacions postoperatòries.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local