Observatori del Sistema de Salut

Les nenes catalanes de classe baixa tenen 4 vegades més de risc de patir malalties greus

L'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya conclou que les desigualtats socials es fan més evidents en els recursos sanitaris menys freqüents

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El primer estudi que analitza les desigualtats en salut amb dades individuals de tota la població catalana conclou que les nenes de classe baixa tenen 4 vegades més de risc de patir malalties greus, i fins a 4,4 vegades més de risc de fer ús de centres de salut mental. El treball, de l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, no recull les causes però confirma la tendència que s'havia demostrat en estudis menys exhaustius sobre els efectes de la crisi en la salut, més evidents en la població amb menys recursos econòmics. En aquesta línia, l'informe conclou que les classes més desafavorides experimenten més hospitalització psiquiàtrica, més hospitalitzacions evitables i més consum de fàrmacs.

El nivell socioeconòmic de les famílies condiciona, en bona part, l'estat de salut dels seus integrants des dels primers anys de vida. Així ho conclou el primer estudi que s'ha dut a terme amb dades individuals de tota la població catalana, de l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, que ha volgut comprovar les desigualtats en salut que es donen al país. En aquest sentit, les nenes de classe baixa tenen més provabiltiats de patir malalties considerades greus que no pas les de nivell socioeconòmic més alt, mentre que aquest risc s'eleva a 4,4 quan es parla d'ús de centres de salut mental. En nens, també hi ha diferència, sobretot en salut mental: els nens de famílies més vulnerables tenen un 5,1 més de possibilitats de requerir els serveis d'un centre de salut mental que no pas els de classe alta.

Precisament l'ús dels serveis sanitaris de salut mental és un dels àmbits on les desigualtats es fan més paleses. Tal com ha explicat el conseller Toni Comín, l'ús de l'atenció primària o les urgències, és a dir, els serveis més habituals, no deixa entreveure aquestes desigualtats d'una manera tan evident com en els serveis més especialitzats o menys freqüents com són l'hospitalització evitable, l'hospitalització psiquiàtrica o el consum de fàrmacs.

Pel que fa als fàrmacs, l'estudi corrobora que les persones pensiones d'entre 55 i 64 anys en prenen més, alhora que tenen pitjor salut i utilitzen més serveis sanitaris que les persones actives. Les desigualtats en les persones majors de 65 anys també es fan evidents en funció de les taxes d'hospitalització evitable, que és entre 8 i 9 vegades més gran en les persones amb pensions no contributives, respecte a les que cobren més pensió.

Les desigualtats de gènere també són evidents a totes les franges d'edat. Les dones són més usuàries dels centres de salut mental i el consum de psicofàrmacs mentre que els homes registren més mortalitat abans dels 65 anys, més complexitat elevada i més hospitalització potencialment evitable.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha manifestat que els resultats de l'estudi no els ha sorprès perquè des del Departament s'és conscient que les desigualtats socioeconòmiques afecten la salut dels catalans i ha recalcat que aquest ''combat'' serà ''l'estrella polar'' del Departament que dirigeix per tal de implantar noves mesures que resolguin aquesta situació. Comín ha citat per exemple, el canvi en la distribució del pressupost dels centres d'atenció primària que discriminarà ''positivament'' els centres ubicats en zones més desafavorides per respodnre amb més recursos, les necessitats més altes d'aquestes zones.

Comín també ha explicat que els resultats a Catalunya són similars a les desigualtats socials i en salut que es donen en països similars del sud d'Europa, perquè precisament aquestes desigualtats socials són causa de les desigualtats en salut com ja s'ha vingut demostrant els darrers anys. La responsable de l'estudi,, Anna García-Altés, que ho ha confirmat i ha detallat que, tal com marca la literatura anterior, les classes més desafavorides han patit més la crisi amb efectes de salut, i sobretot, de salut mental, i pateixen més hospitalitzacions en general.

A partir d'aquest estudi, que no entra en analitzar les causes, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) tirarà endavant nous estudis per buscar precisament els motius d'aquestes desigualtats per tal de poder dissenyar noves polítiques que lluitin contra aquestes diferències i garantir ''el dret a la salut'' de tots els ciutadans, tal com ha recalcat Comín.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local