Mercat negre

Sitges foragita els venedors del 'top manta' amb més presència policial coincidint amb la Setmana Santa

L'Ajuntament s'esforça en inculcar als turistes els perjudicis que la venda ambulant té pels manters i pel comerç

Pla mig d'un agent de la Policia Local de Sitges, mirant a través de la barana d'accés a la platja mentre un grup de manters són a la sorra. ACN

Pla mig d'un agent de la Policia Local de Sitges, mirant a través de la barana d'accés a la platja mentre un grup de manters són a la sorra. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El bon temps i l'arribada massiva de turistes d'aquesta Setmana Santa han generat un increment del nombre de manters que s'instal•len al passeig de la Ribera de Sitges, que aquests dies poden arribar al centenar. Per aturar-ne la presència, la Policia Local en col•laboració amb els Mossos d'Esquadra despleguen aquests dies un dispositiu especial i intensiu, basat en quatre vehicles que arriben conjuntament fins el mateix passeig. La situació dissuadeix automàticament els venedors del 'top manta', que es refugien a la platja per recollir els productes. "No s'ho esperen, veuen un moviment sobtat que no és normal i marxen de la zona en menys de 45 minuts", explica a l'ACN el Caporal 1080, responsable de l'operatiu desplegat aquest Divendres Sant. Simultani al dispositiu policial, l'Ajuntament també difon informació adreçada especialment als turistes, a qui recorda els perjudicis que la venda ambulant té pels propis manters i pel comerç.

La Policia Local de Sitges ha constatat com el nombre de manters a primera línia de mar s'incrementa durant els dies festius de Setmana Santa, especialment al voltant del migdia i a mitja tarda. Aquest Divendres Sant, les altes temperatures han estat el factor clau per atraure milers de persones a les platges i al passeig de la Ribera. Entremig de la munió de gent, els manters estenien els seus productes, amb grans piles de samarretes, ulleres de sol, bosses de mà i sabatilles esportives.

Tots, però, han recollit automàticament les mantes quan al voltant de les cinc de la tarda han aparegut quatre patrulles de la Policia Local, com ja havia passat al migdia a l'entorn de l'església de la Punta i del museus. Mentre que l'estiu passat el dispositiu policial es basava en l'arribada d'una parella d'agents a peu, aquesta vegada la Junta Local de Seguretat ha decidit desplegar dispositius més directes: quatre cotxes policials accedeixen fins el mateix passeig i una desena d'agents demanen als venedors que marxin. "L'objectiu era crear un dispositiu diferent", explica el Caporal 1080.

L'arribada de la policia provoca la recollida dels farcells, sense identificacions ni material confiscat. El caporal responsable de l'operatiu senyala que seria un "risc" actuar per identificar directament els venedors, ja que el número de manters és "molt desproporcionat" al número d'agents. "Amb tota la gent que hi ha al passeig, no ens podem arriscar a provocar un desordre públic que pugui generar més perill", afegeix. Per aquest motiu, la policia es centra en demanar als venedors que marxin i, si aquests no mostren resistència, no es produeixen identificacions. Aquest divendres, la policia sí que ha confiscat dos farcells.

"S'ha d'intentar que marxin, perquè l'objectiu principal és que no hi hagi més venda", remarca el caporal. Inicialment, els venedors del 'top manta' surten corrents cap a les escales que donen accés a la platja, on es refugien i endrecen el material, confiant que la policia se n'anirà de la zona al cap de poca estona. Amb tot, com que els agents es mantenen al passeig amb una desena d'efectius i els recorden constantment que no poden obstaculitzar l'accés a la platja, finalment els manters desisteixen, agafen les maletes i farcells, i marxen.

Tant Dijous Sant com Divendres Sant, l'operatiu policial ha foragitat tots els manters del passeig i la platja de Sitges en uns 45 minuts, de manera que al voltant de les sis de la tarda, no quedava cap venedor. La previsió de la Policia Local és mantenir el dispositiu fins Dilluns de Pasqua, ja que els hotels de Sitges freguen aquests dies el 100% d'ocupació i s'espera que els visitants segueixin arribant a la vila atrets pel bon temps. Després de Setmana Santa, la Junta Local de Seguretat avaluarà l'operatiu per valorar si el repeteix durant l'estiu.

Conscienciar els compradors

A banda del patrullatge dissuasiu, l'Ajuntament de Sitges també ha intensificat la lluita contra el 'top manta' a través dels hotels i les oficines de turisme, on ha repartit 5.000 fulletons de la campanya 'Digues no', impulsada per la Generalitat de Catalunya. La finalitat és conscienciar la ciutadania sobre els perjudicis de comprar productes als manters. Especialment la campanya s'adreça als visitants i turistes, per això s'ha editat en quatre idiomes diferents. Als fulletons s'interpel•la els compradors potencials: "Tots els diners que et pots estalviar, ho acabaràs pagant amb escreix. Tu i tota la societat".

En aquest sentit, el responsable de l'operatiu especial desplegat durant aquests dies de Setmana Santa reconeix que la presència policial també està tenint un efecte instantani sobre els compradors, que deixen d'interessar-se pels productes que s'ofereixen des del 'top manta' quan són conscients que hi ha les patrulles a la vora. "La gent, quan veu la policia, dissimula i deixa d'apropar-se, i el venedor sap que aleshores ha de marxar", apunta el Caporal.

Ocupar el carrer, més sensibilització i més ajudes socials

Aquestes accions formen part del paquet de mesures acordat per l'última Comissió Informativa de Caràcter Especial sobre la venda ambulant irregular que l'Ajuntament de Sitges va celebrar al gener. A banda de la presència policial i de redoblar les campanyes informatives cap a la ciutadania, amb atenció especial als turistes, la Comissió també va aprovar la promoció d'elements comercials i la celebració de fires i esdeveniments per tal d'ocupar l'espai on s'acostumen a situar els manters.

Al mateix temps, aquest òrgan també va consensuar un treball coordinat entre les administracions per aprofundir en la realitat dels venedors i poder oferir-los ajudes socials i programes d'inserció laboral. Finalment, en l'àmbit de la sensibilització, la comissió va acordar el desplegament de campanyes per promoure i preservar el comerç local, juntament amb accions especials als centres educatius per fomentar el consum responsable.

14.600 productes decomissats en dos anys

Sitges va crear el 2015 la Comissió Informativa de Caràcter Especial entorn el 'top manta' per aprofundir en aquest fenomen, reduir-ne la incidència, millorar el control policial i proporcionar ajuda als venedors ambulants il•legals. Des que es va posar en marxa, al municipi s'han decomissat aproximadament 14.600 productes, segons dades facilitades per l'Ajuntament a principis d'any. D’aquests, 7.000 eren material tèxtil, 2.700 eren bijuteria i 2.200, ulleres. Al mateix temps, s'han tramitat 31 denúncies per incompliment de l’ordenança de civisme.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local