46% dels casos

La cocaïna torna a ser la droga més consumida entre les persones que atén Projecte Home

El director de l'ONG a Catalunya atribueix, en part, el repunt d'aquesta substància a l'activitat econòmica de Barcelona, la millora del poder adquisitiu i el pes del sector de la restauració

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cocaïna va ser la droga que més demandes de tractament va generar en l'associació Projecte Home a Catalunya el 2016, amb el 45,7% dels casos, mentre que el 2015 n'havien estat el 38%. La segueix l'alcohol, amb una molt baixa percepció del risc i que va activar el 37,1% dels casos. Catalunya és el territori on la cocaïna és la droga més consumida en els centres de Projecte Home, respecte al 31,1% de la mitjana estatal i molt per sobre, per exemple, de Madrid, amb el 26,1%. Són dades recollides en l'Informe Anual de Drogues sobre les persones ateses el 2016 per l'ONG a Catalunya. El seu director, Oriol Esculies, atribueix el repunt d'aquesta droga a Catalunya, en part, a l'activitat econòmica "frenètica" de Barcelona, a una millora del poder adquisitiu dels ciutadans i al pes del sector de la restauració, en què la cocaïna té més prevalença. "No existeix el consum responsable de cocaïna. Comences a destrossar-te la vida", alerta Tonet, un usuari de Projecte Home, que després de 29 anys consumint aquesta droga, amb diferents etapes, ha trobat en l'ONG l'"oportunitat de deixar de sobreviure i començar a viure".

Després que el 2010 el consum de cocaïna generés el 58% de les demandes de tractament entre les persones ateses pels centres de Projecte Home Catalunya, la seva incidència respecte al total de casos va començar a baixar. El 2016, però, va repuntar i va tornar a ser la droga més consumida en els usuaris de l'ONG. L'últim any que ho havia estat va ser el 2013, quan va representar el 44% dels casos; el 2014, en va motivar el 40%, mentre que l'alcohol, el 41%.

Els responsables de Projecte Home han puntualitzat que si bé la cocaïna va ser la droga que més tractaments va requerir entre els usuaris, no significa que sigui la substància que causa addicció més consumida en la societat, sinó que ho és l'alcohol, seguida pel tabac, els ansiolítics, el cànnabis i, en cinquè lloc, se situa la cocaïna.

Esculies ha alertat que la cocaïna és "una substància molt addictiva" i que provoca "greus efectes per a la salut i la vida de les persones". Acaba provocant un deteriorament físic, psíquic, en l'entorn familiar, laboral i en el projecte de vida. Per a l'ONG, el descens del consum de la cocaïna en els darrers anys ha portat la societat a baixar la guàrdia i deixar de percebre'n el risc.

Segons dades de l'Informe Anual de Drogues de les Nacions Unides 2017 que recull l'ONG, l'estat espanyol és el país europeu amb més confiscacions de cocaïna i el setè en tot el món. L'Informe Europeu sobre Drogues 2016 revela que la cocaïna és la droga il·legal amb més inicis de tractament a Europa i Espanya és el segon país europeu on més població ha consumit cocaïna alguna vegada. A més, Barcelona continua sent la tercera ciutat europea amb més presència de residus de cocaïna en aigües residuals. La darrera enquesta EDADES del Ministeri de Sanitat (2015-2016) afirma que el 41,7% de la població espanyola ha consumit com a mínim dues drogues (legals o il·legals) en els darrers dotze mesos i que es tracta d'un patró molt estès sobretot entre els homes de 25 a 34 anys.

Increment del policonsum

L'informe també revela un increment del policonsum. S'abusa de la cocaïna amb altres drogues, normalment alcohol, cànnabis, ansiolítics, tabac o altres conductes addictives. El policonsum provoca major toxicitat i deteriorament i desencadena més trastorns psiquiàtrics. La percepció del problema respecte a aquestes altres substàncies és encara més baixa i, sovint, es prenen per substituir la droga principal.

Després de la cocaïna, l'alcohol és la substància més problemàtica, amb el 37,1% dels casos. Es tracta de la droga més accessible i més consumida per la societat, amb una molt baixa percepció del risc.

L'heroïna, majoritàriament fumada, motiva el 7,7% dels inicis de tractament, un percentatge baix però estable els darrers anys. Els responsables de Projecte Home han destacat que, fins ara, no s'aprecia a Catalunya una nova epidèmia com succeeix als Estats Units.

Un 4,6% de les persones que van ser ateses el 2016 eren addictes al joc patològic tradicional (màquines recreatives) o per internet (apostes esportives, jocs en xarxa o pornografia); unes addiccions que van en augment per la facilitat d'accedir al joc, la preservació de cert anonimat, la comoditat de connectar-se a qualsevol hora o la possibilitat de pagar amb targeta de crèdit.

Home de mitjana edat en una situació econòmica precària, el perfil tipus d'usuari

Entre les persones adultes ateses el 2016, la mitjana d'edat és de 39,8 anys, una xifra que ha augmentat fins a vuit anys en l'última dècada per l'envelliment progressiu d'aquest col·lectiu. La majoria són homes, un 84,8%, i les dones que demanen ajuda continuen sent una minoria, el 15,2% dels casos. Projecte Home analitza que, a les dones, els costa més demanar ajuda per un estigma social major i per les responsabilitats familiars. Un 31,6% dels usuaris presenta patologia dual, és a dir, que a més de l'addició, pateixen un trastorn psicològic. Pel que fa al VIH, un 6,1% són seropositius.

El 76,4% de les persones ateses compta només amb estudis primaris o no assolits i no arriba a la meitat, un 47,9%, els que tenen en la feina la principal font d'ingressos. Tot i que aquesta xifra ha millorat respecte a l'any anterior, la situació del mercat de treball és precària i inestable. Només un 10% dels usuaris que troben feina ho fan amb contracte indefinit o jornada completa.

Un 32% més de persones en tractament que fa cinc anys

Projecte Home va atendre el 2016 un total de 2.147 persones entre els deu centres que té a Catalunya (quatre a Barcelona, dos a Montgat i a Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa i Tremp). D'aquestes, 944 persones van realitzar un tractament continuat, una xifra que suposa un increment del 10% respecte al 2015 i de fins al 32% respecte a fa cinc anys.

L'increment de casos és especialment significatiu a Barcelona ciutat, amb un augment del 19% respecte a l'any passat, i a la demarcació de Tarragona, amb un 22%. Pel que fa a la distribució de municipis de procedència, la ciutat de Barcelona concentra un 32% dels casos totals, seguida de Badalona, amb un 8%; l'Hospitalet de Llobregat, amb un 3%; i Santa Coloma de Gramenet i Tarragona, amb un 2% cada ciutat.

El cànnabis motiva el 83% dels tractaments entre els joves, que s'hi inicien als 14 anys

Entre els adolescents que han arribat a Projecte Home, el consum de cànnabis és majoritari, en un 83% dels casos, sovint relacionat amb un abús de l'alcohol. La cocaïna, que representa un 11,8% dels casos, i el joc patològic o altres conductes addictives, amb un 2,4%, són les altres principals consums per iniciar un tractament entre els més joves.

L'informe també detecta que els adolescents s'inicien en el consum de drogues de forma molt precoç: l'alcohol, als 13,5 anys; el cànnabis, als 14,2 i la cocaïna als 16,9. L'abús de drogues va normalment associat al fracàs o abandonament escolar, aïllament social, conflictivitat familiar, episodis de violència o conductes de risc (pràctiques sexuals no segures o conducció sota els efectes de substàncies). Els joves amb trastorns psicològics representen fins a un 43% dels casos, percentatge que s'ha duplicat respecte el de fa cinc anys.

L'alta prevalença de l'abús del cànnabis i de les noves tecnologies entre els menors d'edat de Catalunya ha portat Projecte Home a implementar un nou programa de prevenció escolar anomenat 'Joc de Claus', adreçat a alumnes, famílies i professorat dels centres de secundària amb l'objectiu d'evitar el consum de drogues i aprendre a fer un ús responsable de les noves tecnologies, com el telèfon mòbil, internet per ordinador, xarxes socials, així com les videoconsoles.

Un problema "de primer ordre"

Oriol Esculies ha alertat que, 35 anys després que s'instaurés en la societat el consum de drogues, les addiccions continuen sent un problema "de primer ordre", "molt punyent" i que "afecta centenars de milers de persones", malgrat que tingui "menys ressò que mai". "No hem estat capaços d'eradicar el problema", ha lamentat el director de Projecte Home Catalunya, que ha criticat que la inversió de les administracions en polítiques preventives, tractaments eficaços i campanyes de sensibilització potents "no és suficient". "O fem un replantejament i una dotació com cal a Catalunya o no ens en sortirem", ha avisat.

"La substància és la punta de l'iceberg per tapar moltes coses"

Tonet Cebrián recorda que va demanar ajuda fa un any i mig a Projecte Home quan ja es trobava en una situació límit i ja no tenia arguments on agafar-se. Feia 29 anys des que havia consumit per primera vegada la cocaïna. "Davant qualsevol dificultat amb què em trobava, escapava amb la cocaïna", ha explicat als mitjans de comunicació després de la presentació de l'informe. Tonet es troba ara amb ganes de viure i d'anar recuperant la família. La feina, l'ha pogut conservar, "s'han portat súper bé". "Que no ho facin mai", demana als més joves, i desmenteix que es pugui consumir drogues de manera responsable, perquè només et minen la vida.

María Rodrigo, de 40 anys, va començar a consumir cocaïna als 20 ; un addicció que va avançar en paral·lel a un trastorn alimentari (patologia dual). "Suposo que era una manera per desinhibir-me quan sortia de festa, per sentir-me acceptada, i a poc a poc el consum va anar incrementant fins que va passar a formar part de la meva vida, del dia a dia", afirma María, que continua: "La substància és la punta de l'iceberg per tapar moltes coses que no has pogut afrontar a nivell personal, laboral, familiar".

Fa poc més d'un any, diu, ja no podia més, i es va tancar a casa, fins que un dia va decidir anar al metge. "Ara i aquí", ressalta, se sent recuperada tant de l'addicció com del trastorn alimentari, tot i que no pot respondre "pel demà". "Estic súper contenta i motivada i espero afrontar bé les noves situacions", expressa la María, que no amaga les seves pors, relacionades sobretot amb el que implica "ser persona, perquè fins ara no ho he estat, ho he tapat amb una substància". "I tant que te'n pot sortir, amb molta força de voluntat. A Projecte Home t'ajuden a veure que hi ha moltes formes de ser tu sense recórrer a cap substància", anima. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local