SITGES

Primeres passes de la Festa Major de Sitges

El moixiganguer Francesc Suárez és homenatjat amb la presentació del seu cabeçut, amb un cercavila i una exhibició del ball de la Moixiganga

Ajuntament de Sitges. Màxima expectació en la presentació del Drac de Sitges restaurat

Ajuntament de Sitges. Màxima expectació en la presentació del Drac de Sitges restaurat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ja per la tarda, la ironia presidia novament el Pregó Satíric de Festa Major, celebrat al Palau del Rei Moro. L’estudiós del folklore, Jordi Cubillos, anunciava d’entrada que no hi hauria pregó degut a les retallades. Un argument que va desgranar per abordar l’actualitat política, les passades eleccions i l’entrada al govern de la Nova Majoria. Finalment, el format del programa oficial de Festa Major es va convertir en l’eix del pregó i va oferir una nova versió amb elements de series i cinema infantil com els barrufets. Després del pregó Joan Duran, president de l’ABPS, va homenatjar a la sòcia de l’agrupació Mia Muntané, agraint les gestions per convertir el Palau en la seu de l’entitat i el treball que ha dut a terme en diferents balls. L’acte va finalitzar amb la presentació de la pubilla de l’entitat, Ariana Oliva.

Després del pregó oficial, a la plaça de l’Ajuntament, la nit de dissabte s’omplia de música amb el concert de Gertrudis i de l’excel•lent formació local Veneno en la piel, que interpretava versions del pop espanyol dels 80 i els 90.

Des de diumenge ja es pot veure la imatge de Sant Bartomeu, exposada al domicili del pendonista Isidre Pañella, a l’inici del carrer Major. Aquesta vegada el Sant està adornat amb elements de pirotècnia i el vers “Castell de focs”, que li va dedicar el poeta Salvador Forment a Isidre Pañella, a mitjans dels anys ’60.

Un dels moments més emotius d’aquests primers dies de Festa Major es va viure diumenge amb la presentació del nou cabeçut de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges, realitzat per l’artista Roby, i que ha estat inspirat en el moixiganguer Francesc Suárez, integrant i mestre del ball durant més de 40 anys, a més de soci fundador de l’ABPS. L’acte va començar amb un cercavila, que va sortir des del Carrer d’en Bosc i va finalitzar al Casino Prado. Als jardins de l’entitat tenir lloc l’exhibició del ball complert de la Moixiganga i es va presentar el nou cabeçut des del balcó del Prado, davant de la presència de la família de l’homenatja’t, molt emocionada.

La historiadora Alba Gràcia valorava l’evolució dels versos dels diables en els últims 30 anys en la conferència “La història local a través dels versos del Ball de Diables”, celebrada per la tarda a l’Espai Cultural Pere Stämpfli. Alba Gràcia va centrar el repàs en el període comprés entre el 1982 i el 2010, perquè és l’etapa que compta amb versos dels tres balls de diables: la Colla Jove, la Colla Vella i la Colla de l’ABPS. La historiadora sitgetana va comentar que “els més de 900 versos dels diables d’aquests anys, poden servir per observar els canvis polítics, socials i turístics de la vila, a partir de la ironia i la crítica”.

Tornant a l’àmbit musical, els Manel omplien l’auditori Melià Sitges, amb prop de 1.400 persones, amb el concert del disc “10 milles per veure una bona armadura”, celebrat diumenge. Des de la primera cançó, el popular grup català es va posar el públic a la butxaca, amb comentaris sobre les seves visites a Sitges durant el festival i altres moments anecdòtics dels mateixos components. Tot acompanyant les seves cançons i amb un públic bolcat que no va poder evitar aixecar-se dels seients.

Paral•lelament, a les 23.00 hores l’Església Parroquial acollia la representació del “Retaule de Sant Bartomeu”, mentre que al Passeig de la Ribera, des de les 21.00 hores, tenia lloc la Festa Sonora. Excel•lent actuació dels discjòqueis locals que omplien la nit de música electrònica. Centenars de persones allargaven la festa fins a les 4 de la matinada amb el mixes dels rítmics D.A.R.E, els minimalistes Ice Cream o els elegants Wow and Flute, a més d’altres discjòqueis de l’Associació de Dj’s de Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local