Destrucció del litoral

Mònica Miquel: 'l'informe de Greenpeace ha donat una visió distorsionada de Cubelles'

L’Ajuntament demanarà a Greenpeace que expliqui l’informe “Destrucció a tota costa 2013” a la població

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern municipal de CUbelles va valorar ahir en roda de premsa l'informe de Greenpeace, que qualifica a Cubelles com un dels 10 municipis que més superfície de costa han destruït en el període 1987-2005. Mònica Miquel, Alcaldessa de Cubelles, va denunciar que el document "dóna una imatge distorsionada de la situació de Cubelles" i va anunciar que "demanarem a Greenpeace que vingui al municipi a explicar l'informe".

Mònica Miquel, acompanyada per les caps de llista de les quatre formacions que formen el Govern municipal (ICV-EUiA, PSC, CiU i EC-FIC) i el portaveu, Xavier Grau, va recordar que l'anàlisi del grup ecologista recull "des del 1987 fins al 2005, els anys de la bombolla immobiliària més gran a Cubelles". A més, analitza només la superfície construïda en la franja de 500 metres del litoral de la costa, sense valorar el volum de construcció, la qual cosa "dóna una imatge molt distorsionada de la situació". L'Alcaldessa cubellenca va recordar que "l'any 1998 ja criticàvem la proximitat de la costa a partir de la primera promoció immobiliària que es va construir a la zona de la Mota de Sant pere i el Clot del Bassó. En aquest sentit, Miquel va recordar que l'aleshores Director General de Costes, depenent del Ministeri de Medi Ambient, Manuel Novoa, "recolzava les nostres denúncies".

Tot i això, creu que "no es pot alarmar d'aquesta manera a la societat cubellenca". "La ciutadania no entén com Cubelles surt en aquest llistat quan els que hem viatjat per la costa mediterrània hem vist municipis que tenen una construcció en alçada molt més agressiva que la nostra", explica Miquel en relació a les preguntes rebudes per la ciutadania al llarg d'aquests dies. Per aquest motiu, va anunciar la intenció de remetre una carta a l'entitat ecologista "perquè vinguin a explicar aquest informe". Creu que Greenpeace difon ara l'informe arran de l'aprovació de la llei de protecció i ús sostenible del litoral del 2013, que modifica la llei de costes de 1988 i que "la única cosa que no fa és preservar el litoral". Sense treure ferro a l'informe del grup ecologista, que xifra en un 75% la destrucció de la costa cubellenca, Miquel va refermar que "la nostra destrucció no és tan greu com en altres llocs, on no hi ha ni un pam per construir, ja que nosaltres hem buscat la sostenibilitat de la primera línia de mar a través de la construcció de, com a màxima, planta baixa més dues alçades".

El portaveu municipal, Xavier Grau, va emmarcar aquest període de major pressió urbanística en "els gairebé 8 anys en què el PP va gestionar l'àrea d'Urbanisme de Cubelles" i va deixar clar que el model d'aquell període i el de l'actual Govern municipal són "diferents maneres de desenvolupament urbanístic i de gestió del sòl, que és el principal actiu que tenen els municipis". A través del procés de Participació Ciutadana impulsat el 2010, l'esforç municipal és completar la revisió del pla general i "posar ordre a aquest desgavell guiat per un model especulatiu de la gestió del sòl públic". Tot i això, Grau coincideix amb l'Alcaldessa en què la "fotografia feta per Greenpeace al 2005 i la que farien ara seria pràcticament la mateixa". El regidor de Participació Ciutadana confia en què el tancament del procés participatiu de revisió del pla general, que va anunciar cap a la propera tardor, farà una reflexió sobre cap a on anirà Cubelles en l'horitzó 2020.

Finalment, l'Alcaldessa cubellenca va referir-se a la possible construcció del port esportiu, també denunciada per Greenpeace l'any 2009. "Ara mateix, per la crisi econòmica, no es farà, però en tot cas quan arribi el moment haurem de revisar els estudis d'impacte ambiental del projecte i que, actualment, han rebut el vistiplau dels governs català i central", va certificar Mònica Miquel.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local