Estalvi energètic

Cunit redueix en 180.000 euros la factura de la llum

Cunit comptarà amb un nou enllumenat públic d’alta eficiència, sense que suposi cap inversió addicional de diner públic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’ajuntament de Cunit va adjudicar, mitjantçant acord del Ple de la Corporació en sessió extraordinària i urgent de data 2 d’agost, el contracte de la prestació del servei energètic i el manteniment integral amb garantia total i de conservació de l’enllumenat públic de Cunit a l'Empresa de Serveis Energètic SECE SA, un nou model de gestió de l’enllumenat públic que permetrà al consistori estalviar 181.000 euros a l’any de mitjana i un 53% d’energia.

La signatura del contracte està per a la prestació del servei està  prevista per a la primera setmana de setembre. D’aquesta manera, Cunit es converteix en el primer municipi de la comarca que contractarà una empresa de serveis energètics (ESE)  per gestionar l’enllumenat públic.

Cunit comptarà doncs amb un nou enllumenat públic d’alta eficiència, sense que suposi cap inversió addicional de diner públic, ja que la realització i finançament de les obres de millora i renovació de l’enllumenat  anirà a càrrec de l’empresa de serveis energètics SECE  que s’encarregarà també del subministrament elèctric, manteniment i gestió de les instal•lacions.  La concessió es farà per 10 anys per un import de 5.222.956 euros , que es traduiran en deu anualitats de 522.956 euros.

El finançament que  proporcionarà l’empresa, valorat en 2.345.042 euros no significarà un increment en la despesa, sinó tot el contrari, ja que aquest contracte permetrà un estalvi de vora 181.000 euros a l’any respecte al model actual. La empresa  recuperarà la inversió realitzada en 10 anys  que és la durada del contracte, mitjançant els estalvis associats al consum d’energia, en base a instal•lar una tecnologia d’alta eficiència i també si és capaç de negociar un preu més baix de l’energia,  les obres d’adequació estaran enllestides en 6 mesos.

Per al regidor de Mediambient, Toni Martínez: “Amb aquest plantejament s’aconseguirà un servei “més eficient, eficaç, econòmic i sostenible“, seguint a més les recomanacions de la Unió Europea i permetent donar compliment al Reial decret d'Eficiència Energètica, aprovat en 2008.  Martínez també ha destacat que: "El model ESE integra la gestió dels subministraments energètics, el manteniment de les instal•lacions i les inversions per aconseguir els estalvis".

Per al senyor Martínez: ”L’adopció d’aquesta iniciativa demostra la voluntat d’aquest equip de govern per adoptar mesures d’estalvi energètic i apostar per la sostenibilitat econòmica i mediambiental, en benefici de tots els ciutadans i ciutadanes.  Un estalvi anual, tant econòmic com a energètic, que permetrà a Cunit ser un municipi pioner gràcies a aquest contracte.”

De la mateixa manera, aquest model farà possible continuar treballant amb el compromís de lluitar contra el canvi climàtic i introduir encara més l’eficiència i l’eficàcia energètica.

Un nou model de gestió

L’empresa de serveis energètics s’encarregarà del manteniment, de la telegestió i de les reformes necessàries per a la implantació d’equips d’alta eficiència. A més, la inversió prevista en els propers 6 mesos des que s’adjudiqui el contracte, serà de 2,35 milions d’euros. Aquesta inversió, que farà l' ESE, en noves tecnologies i en il•luminació, permetrà reduir els consums energètics i la despesa en la factura elèctrica i el manteniment. Aquest estalvi anirà destinat a amortitzar la inversió i fer rendible l’actuació. El temps necessari per arribar a amortitzar aquestes inversions és de 10 anys.

Entre les accions de millora del nou model destaquen: la reducció de la potència dels llums i la regulació de flux, la substitució d’una gran part de les 5.160 lluminàries actuals (una par per leds) la implantació del sistema de telelectura d’energia elèctrica, l’ajust d’horaris i de potències de les pòlisses contractades o l’ús de llums de llarga durada, entre altres actuacions. Fent possible l’ajust de les potències contractades ajustant als nous consums.

Per al regidor d’Hisenda, Pedro Ruiz: “L’adjudicació d’aquest contracte suposa una de les gestions més importants d’aquest govern perquè permet l’assoliment de finançament per invertir en un servei urbà de primera necessitat. 

El senyor Ruiz també ha destacat: “La xarxa d’aquest servei es troba en un estat penós per la desidia de l’anterior govern PSC-PP que no ha invertir ni cinc en els 12 anys que varen governar.”
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local