Urban Dog Nature

Sant Pere de Ribes estrena quatre recol.lectors d'orina de gossos

El mecanisme es diu Urban Dog Nature i serà present en 2 indrets de Ribes i 2 més de les Roquetes

Ajt Sant Pere de Ribes. Sant Pere de RIbes estrena quatre recol.lectors d'orina de gossos

Ajt Sant Pere de Ribes. Sant Pere de RIbes estrena quatre recol.lectors d'orina de gossos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha signat un conveni de col•laboració amb l’empresa Urban Dog Nature perquè instal•li, com a prova pilot, 4 recol•lectors d’orina de gossos a determinats punts estratègics del municipi. Concretament, se n’han ubicat dos a les Roquetes, a la plaça Sant Jordi i al carrer Almogàvers cantonada amb carrer Sant Jordi, i dos més a Ribes, a l’avinguda Onze de setembre cantonada amb carrer Guillem I, i a l’avinguda Onze de setembre cantonada amb carrer Pep Ventura. Un dels objectius que persegueix la instal•lació d’aquests orinaris per a gossos és evitar les taques i les pudors de l’orina d’aquests animals a les parets i al mobiliari urbà, així com tenir uns carrers més nets.

Aquesta actuació està emmarcada en un conjunt d’accions que el govern municipal està duent a terme per millorar, d’una banda, la neteja viària i, de l’altra, minimitzar els efectes de les deposicions d’excrements i d’orina dels gossos. Així mateix, aquest pla d’actuació contempla, a més, campanyes informatives, estudis d’usos d’alguns parcs, l’augment de la vigilància i les sancions a propietaris d’animals domèstics que no compleixin la normativa o reforços dels serveis de neteja viària en determinats punts. L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Anna Gabaldà, ha afirmat que “el govern, però, és conscient que la solució a aquesta problemàtica generalitzada a molts municipis passa perquè els ciutadans  prenguin  consciència dels hàbits de conducta que cal complir amb els animals de companyia i especialment amb les deposicions d’excrements i d’orina d’aquests. Per això, se seguirà treballant en l’aspecte i la vessant més pedagògica i de conscienciació perquè deixi de ser un problema”. De fet, el passat mes de desembre ja es va fer alguna actuació en aquest sentit per mirar de solucionar alguns problemes de brutícia que s’havien detectat en espais públics propers a diversos equipaments escolars amb un resultat força satisfactori.

Cal recordar que l’ordenança municipal sobre tinença d’animals domèstics especifica molt clarament que “els posseïdors de gossos i de gats han d’adoptar mesures per no embrutar amb les deposicions fecals les voravies, zones de vianants, parcs, parcs infantils, zones enjardinades i, en general, qualsevol lloc destinat al trànsit de vianants” i que els propietaris dels animals “són responsables de recollir els excrements convenientment, mitjançant bosses de plàstic, de paper o recollidor especialment indicat a l’efecte, i dipositar-los als contenidors d'escombraries, no a les papereres”. En cas que es produeixi la infracció d’aquesta norma en concret, la policia local podrà sancionar al propietari o a la persona que condueixi l’animal amb una multa de 300 euros.

Pel que fa a l’Urban Dog Nature, es planteja com una solució per satisfer les necessitats fisiològiques de les mascotes canines dins els nuclis urbans i, al mateix temps, servir per millorar el compost orgànic que té a la base del dispositiu, amb l’aportació dels nutrients de l’orina dels gossos, per poder reutilitzar aquest compost als parcs i jardins del municipi. El regidor de Serveis i Via Pública de Sant Pere de Ribes, José Luis Llácer ha recordat que “d’entre les seves propietats destaca que són ecològics, nets, econòmics i solidaris, perquè les restes de poda que utilitza absorbeixen l’orina, neutralitzen les pudors i conformen un sistema net i fàcil de mantenir. Posteriorment, aquest compost orgànic s’utilitzarà per a fertilitzar parcs i jardins, gràcies a l’aportació dels nutrients de l’orina dels gossos”.

De moment, serà una prova pilot que tindrà una durada de gairebé un any, amb un cost zero per a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i, si té èxit, es podrà consolidar com un element més del mobiliari urbà i com a complement dels pipicans ja existents al municipi (el del Parc Pompeu Fabra de les Roquetes i el del passeig de Circumval•lació de Ribes).

El promotor de l’Urban Dog Nature, Nicolás Jardí, ha explicat que “l'aparell és d'acer inoxidable, resistent i fàcil de mantenir i netejar. Té una base ampla amb petits forats que permeten recollir l’orina del gossos en un calaix inferior, on es troba la base orgànica formada per restes vegetals de poda. La barreja de les restes amb els nutrients que conté l'orina forma un compost orgànic millorat que es pot fer servir per fertilitzar espais verds. A més, també disposa d’una paperera per poder-hi llançar els excrements dels animals”.

L’Urban Dog Nature ja s’ha instal•lat amb caràcter de proves i de manera satisfactòria a d’altres municipis catalans com Llagostera, Caldes d’Estrac, la Selva del Camp o la Palma de Cervelló, entre d’altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local