Mancomunitat Intermunicipal

La Beguda Alta, un poble dividit entre tres comarques

Per resoldre els problemes dels veïns cal traspassar fronteres administratives

La Mancomunitat Intermunicipal de la Beguda Alta 'ha permès dotar-nos d’un límit territorial i aconseguir subvencions per a escometre inversions a La Beguda Alta que d’altra manera no hauríem pogut aconseguir els ajuntaments per separat'

Roger Vives. La Beguda Alta

Roger Vives. La Beguda Alta

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La geopolítica propicia casos complexos de divisió territorial arreu del món. Un exemple força conegut correspon a la Cerdanya, dividida entre l’Estat espanyol i el francès i a escala catalana entre les províncies de Lleida i Girona. A l’Alt Penedès hi tenim un cas encara més singular. Es tracta del poble de La Beguda Alta, amb prop de 900 habitants i dividida per tres termes municipals diferents. La gran complexitat però, rau en el fet que aquests tres municipis que la conformen són de comarques diferents: Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès), Masquefa (Anoia) i Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). A més, els habitants es troben distribuïts d’una manera força equitativa entre els tres termes.

Aquesta situació genera una situació administrativa complicada. Per exemple, en temes relacionats amb seguretat, amb els Mossos d’Esquadra, el nucli depèn de tres comissaries diferents; en temes educatius, de tres delegacions diferents; de dos Plans Territorials; en definitiva, per resoldre els problemes dels veïns cal traspassar fronteres administratives.

És per tot això que existeix la Mancomunitat Intermunicipal de la Beguda Alta, que actualment presideix Xavier Boquete, qui també és alcalde de Masquefa i president del Consell Comarcal de l’Anoia.

Boquete explica que “la Mancomunitat ens ha permès dotar-nos d’un límit territorial i aconseguir subvencions per a escometre inversions a La Beguda Alta que d’altra manera no hauríem pogut aconseguir els ajuntaments per separat. Però potser no és la solució per resoldre els problemes del dia a dia dels veïns. Aquesta divisió administrativa tant complexa comporta un munt de maldecaps. Les barreres administratives passen per damunt del sentit comú”.

En aquest sentit, i d’acord amb les aspiracions de l’Associació de Vilatans de la població, Boquete assegura que “la solució no passa per la Mancomunitat, sinó per un procés de segregació-agregació a un únic municipi. Demanem a la Comissió de Delimitació Territorial que s’emeti un dictamen elaborat per experts que digui quina és, al seu entendre, la millor solució en aquest procés de segregació-agregació i que l’argumenti. I proposem posar aquest dictamen a referèndum dels vilatans de La Beguda Alta, que són els qui han de decidir el seu futur”.
Així doncs, el president de la Mancomunitat té clar que “el millor camí és que La Beguda Alta depengui d’un sol municipi. I un cop així, atès que la llei no permet que sigui un municipi, crear una Entitat Menor Descentralitzada per mantenir el caràcter, la identitat, i la idiosincràsia de la població”.

Mentre no es resolgui aquesta situació, La Beguda Alta seguirà sent una mena de Cerdanya enclavada entre l’Alt Penedès, l’Anoia i el Baix Llobregat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local