HIstòria d'una necessitat

La nova C-15: tres anys d'existència que van començar de manera tràgica

La C-15 al pas per l’Alt Penedès començava a estigmatitzar-se com un punt negre

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El proper mes de desembre es compliran tres anys de la inauguració del darrer dels trams de la C-15, carretera coneguda com a Eix Diagonal, que uneix la costa del Garraf amb el cor de la Catalunya Central: Vilanova i Manresa enllaçant amb Vilafranca i Igualada, quatre capitals de comarca.

La infraestructura era un antic reclam del territori i va anar avançant per seccions al llarg dels anys. A l’Alt Penedès la primera novetat fou l’any 2003, amb l’estrena del tram entre Puigdàlber i Sant Pere de Riudebitlles, que posteriorment desembocava a la comarca de l’Anoia on s’unia al traçat modern que conduïa fins a les portes d’Igualada.

Vuit anys després ja estava tot enllestit. El darrer tram, entre Vilafranca i Vilanova s’inaugurava, de forma sorprenent, amb més de mig any d’antelació del que era previst, fet poc habitual en obres d’aquesta magnitud que responia, principalment, al fet d’atorgar bonificacions en cas d’acabar-les anticipant-se a les previsions.

Poques setmanes abans de l’obertura d’aquest últim tram ja havia entrat en funcionament l’existent entre la capital de l’Alt Penedès i Puigdàlber: 6’5 quilòmetres amb un únic carril per sentit que acabarien provocant confusió als conductors provinents del Garraf, on la carretera compta amb dos carrils per sentit. Va ser en aquest tram on, 15 dies abans de la inauguració definitiva, es produiria la tràgica mort d’un jove de 30 anys de Sant Quintí de Mediona en col•lidir frontalment el seu turisme amb un camió. Malauradament no seria un fet aïllat i, a més, el perfil d’accident (mort a causa de col•lisió frontal) es repetiria tràgicament. D’aquesta manera, quatre mesos més tard, i pràcticament al mateix punt, també hi perdia la vida una dona pels mateixos motius.

Definitivament però, totes les alarmes s’encendrien al mes de juny del 2012. El dia 1 d’aquell mes quatre noies de 18 anys perdrien la vida en un nou xoc frontal; i el dia 29 una altre home moriria en idèntiques circumstàncies. La C-15 al pas per l’Alt Penedès començava a estigmatitzar-se com un punt negre just a l’arribada de l’estiu, quan es preveia un increment de desplaçaments des de l’interior de Catalunya cap al Garraf pel que s’havia convertit com el pas més accessible i econòmic cap a la platja i el mar pels habitants del Bages i rodalies. I és que en un tram de 6,5 quilòmetres hi havien mort set persones en només vuit mesos i sempre per culpa de col•lisions frontals.

Es requeria una solució urgent i el 24 de juliol s’iniciaven les obres de millora de la senyalització, concretades en més línies d’alerta damunt l’asfalt, inclusió de sonoritat en cas de passar-hi per sobre, més senyals verticals i limitació de les distàncies on es podia realitzar avançaments.

Les mesures van tenir l’èxit desitjat, tot i que aquest tram de carretera es cobraria una vida més, la darrera fins el moment, quan un conductor de nacionalitat francesa va morir el 24 de desembre de 2013 a causa d’un nou xoc frontal.

Així doncs, el darrer tram altpenedesenc de la C-15 avança cap al seu tercer aniversari erigint-se com una via segura tot i haver hagut de passar per uns inicis extremadament tràgics. Desgraciadament, la carretera es va cobrar una nova vida en el seu pas per la nostra comarca: fou el passat 7 d’abril a l’alçada del terme municipal de Torrelavit, corresponent al primer tram inaugurat ja més d’una dècada.

Amb tot, segons dades del Servei Català de Trànsit, actualment la carretera més tràgica de la nostra comarca és la N-340, la qual en els darrers tres anys ha comptabilitzat fins a set persones mortes repartides en accidents quasi equitatius entre sis dels municipis pels que discorre a l’Alt Penedès: Avinyonet, Castellví de la Marca, Castellet i la Gornal, Olèrdola, Subirats i Vilafranca. Només en un d’aquests sinistres (precisament el darrer del passat 4 d’octubre en territori avinyonetenc), la víctima no estava a l’interior de cap vehicle, sinó que fou un vianant atropellat.

La resta de sinistres mortals dels darrers 18 mesos (6) s’han repartit per carreteres secundàries i inclouen tres atropellaments més: dos de vianants i un d’un ciclista.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local