Autopistes

L'1 de gener entra en vigor el peatge tancat al Garraf

A mitjan 2015 començaran les obres de millora en els accessos a Mataró i Sitges

Els usuaris de qualsevol categoria de vehicle que facin servir la modalitat de pagament dinàmic (VIA T) abonaran el peatge en funció del recorregut real entre Sitges i el Vendrell

Eix. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila,  ha presentat avui el sistema al Garraf

Eix. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui el sistema al Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, juntament amb el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés, han presentat avui el sistema de peatge tancat virtual que entrarà en funcionament a la C-32 al Maresme i al Garraf l’1 de gener vinent. Mitjançant aquest sistema, l’usuari paga pel recorregut real que fa, una mesura que s’emmarca en el pla d’homogeneïtzació a les vies de peatge de la xarxa de la Generalitat que està aplicant el Govern per assolir una major equitat territorial.

Aquest pla ja es va traduir el gener passat en l’aplicació de descomptes en aquestes autopistes: del 10% a la C-32 entre Montgat i Mataró; del 30% entre Castelldefels i Sitges i del 26,5% entre Sitges i el Vendrell. Ara, la Generalitat i les concessionàries Aucat i Invicat (grup Abertis) donen un pas més en aquest pla amb la implantació d’un nou sistema de peatge tancat a la C-32 entre Mataró i Palafolls i entre Sitges i el Vendrell, que comportarà reduccions en el peatge que arriben al 80 % en el recorregut Sant Vicenç – Arenys, al 60 % entre Sant Andreu de Llavaneres - Mataró Nord, 31 % entre Cubelles i  Calafell, o al 27 % entre Sitges i Segur de Calafell.

Aquest sistema, a diferència d’altres descomptes, inclou tot tipus de vehicle i s’aplica tots els dies de la setmana, tant laborables com festius. Per a beneficiar-se’n, cal que l’usuari disposi d’un sistema de pagament dinàmic (teletac). Addicionalment a aquestes bonificacions, continuaran vigents les aplicades per recurrència, vehicles de baixa emissions i vehicles amb alta ocupació. D’altra banda, es mantindrà la gratuïtat dels actuals recorreguts interns de l’autopista C-32.

Per implementar el nou sistema, la concessionària ha instal·lat un conjunt de pòrtics als diferents accessos per detectar i identificar el pas de vehicles que disposin del sistema de pagament VIA T. Aquesta instal·lació reconeix el recorregut real de cada usuari, sense barreres físiques, i calcula l’import del trajecte efectuat de manera automàtica.

Els treballs han inclòs la integració dels pòrtics a la xarxa elèctrica i de fibra òptica mitjançant el traçat de noves canalitzacions o aprofitant-ne d’existents. Les obres han comptat amb un pressupost d’1,26 MEUR al tram del Maresme i 0,44 MEUR en el del Garraf.

- Garraf: Les noves reduccions s’aplicaran als recorreguts interns entre Cubelles i El Vendrell, tot incloent la barrera i accés de Cubelles i l’accés de Calafell. Un exemple: un turisme amb teletac que fa el recorregut Sitges – Calafell (barrera de Cubelles) passa dels 2,85 euros actuals als 2,45 euros, és a dir un 14 %. Cal tenir en compte que, el 2013, la tarifa era de 3,84 euros, amb la qual cosa des de llavors s’ha reduït un 36%, una tercera part.

Obres de millora en marxa

D’altra banda, estan en marxa un conjunt d’obres de millora a la C-32 en diversos punts al Maresme i al Garraf, així com a la C-31, que compten amb un pressupost d’uns 2,5 MEUR. Aquests treballs, que executen les concessionàries Aucat i Invicat, s’emmarquen en el marc del pla d’inversions acordat amb el Departament de Territori i Sostenibilitat fins al 2016.

Les tasques que es duran a terme consistiran principalment en la instal·lació de barreres acústiques per a millorar la integració de la infraestructura en l’entorn i també inclouran la renovació del ferm en un tram de la C-32, així com actuacions de millora a la C-31. En concret, les obres incloses són sis, cinc de les quals estan en execució des del mes passat i una començarà pròximament:

A la C-32

- Millora del ferm entre Gavà i Viladecans: Els treballs permetran adequar el paviment de la C-32 entre els enllaços de Gavà i Viladecans Sud per tal de millorar les condicions per a la circulació d’aquesta via d’alta capacitat. Amb un pressupost d’1 MEUR, les obres han començat recentment i finalitzaran el març vinent. 

Complementàriament a la millora del ferm, s’executaran tasques d’adequació dels elements de senyalització vertical i horitzontal, de seguretat viària, drenatge, obres de fàbrica i enllumenat.

S’actuarà en les dues calçades de l’autopista C-32, en una longitud de prop de 2 quilòmetres. Es regularitzarà el ferm en els punts que estiguin malmesos i s’estendrà a tot el tram una nova capa de paviment. Aquestes actuacions s’efectuaran en horari nocturn perquè tinguin una menor afectació en el trànsit.

- Barreres acústiques entre Sitges i Castelldefels: Amb l’objectiu de millorar la integració de la C-32 en l’entorn, s’instal·laran barreres acústiques en el tram entre Sitges (les Botigues) i Castelldefels. Aquests treballs, que compten amb una inversió d’uns 850.000 euros, finalitzaran  durant el març vinent.

Els apantallaments acústics es col·locaran al marge dret de l’autopista, a la calçada en sentit Tarragona, en una longitud aproximada d’1,3 quilòmetres. Aquests nous elements se situaran entre l’actual carretera C-246 i l’autopista C-32, tot donant continuïtat a una pantalla existent, fins a la sortida 42, de Port Ginesta.

Aquests nous apantallaments permetran disminuir l’impacte sonor de la infraestructura sobre els habitatges més propers. La barrera acústica té una alçada de 2,10 m i estarà formada per panells fonoabsorbents de 4 m de longitud i 2 m d’alçada recolzats sobre un petit sòcol de formigó i encaixats entre suports d’acer.

Per tenir uniformitat amb la resta d’apantallaments existents a l’entorn, els nous panells són de formigó, amb una part interna estructural i un recobriment de formigó porós a ambdues cares, per tal d’atenuar el soroll provinent de la C-32 i de la C-246.

També s’han previst mesures correctores encaminades a la restitució de la coberta vegetal de la zona que pugui quedar afectada per les obres. Aquesta actuació es complementa amb els elements de seguretat, d’abalisament i de senyalització.

- Barrera acústica a Calella: Es preveu la instal·lació d’una barrera acústica al ramal de connexió de l’autopista C-32 (enllaç 122) amb la carretera N-II, al terme municipal de Calella, a l’entorn del rierany dels Frares. Els treballs tenen un pressupost de 225.000 euros i conclouran a finals del febrer vinent.

L’apantallament se situarà al marge dret del ramal en sentit descendent, en una longitud aproximada d’uns 350 m. Té una alçada variable d’entre 2,00 i 2,50 metres i està formada per panells fonoabsorbents de 4 m de longitud recolzats sobre un sòcol de formigó de 0,60 m d’alçada, encaixats entre suports d’acer.

Els panells són de formigó, amb una part interna estructural i un recobriment de formigó porós pel costat de la via. Les obres es complementaran amb elements de seguretat i abalisament, senyalització vertical i horitzontal i reposició dels serveis afectats.

- Barrera acústica al Masnou: Els treballs consistiran en la instal·lació d’una barrera acústica a la C-32, al Masnou, amb un pressupost d’uns 59.000 euros. Aquesta barrera per a minimitzar l’impacte sonor s’ubicarà al marge dret de l’autopista, a l’alçada de l’escola Rosa Sensat, a la calçada en sentit Girona, en una longitud aproximada d’uns 110 m. Els treballs previs han començat aquesta setmana i l’obra es desenvoluparà fins al febrer vinent.

La pantalla projectada té una alçada de 3,00 m en tota la seva longitud, i està formada per panells fonoabsorbents de 4 m de longitud i 2,40 m d’alçada recolzats sobre un sòcol de formigó de 0,60 m d’alçada, encaixats entre suports d’acer. Aquests panells, com en els casos anteriors, són de formigó, amb una part interna estructural i un recobriment de formigó porós.

Millora del nus Sitges Centre

El projecte consisteix en la millora del nus Sitges Centre, que correspon a la sortida número 30 de l’autopista C-32, i en la formació d’un nou carril a la calçada en sentit Barcelona, entre aquesta i la sortida 31 (Aiguadolç), per afavorir la seguretat viària. Els treballs compten amb una inversió estimada de 8,7 MEUR i es preveu que començaran a mitjan 2015.

El creixement econòmic i social dels municipis del Garraf, per on transcorre l’autopista C-32, converteix aquesta via en una artèria bàsica de la xarxa de comunicacions, de gran incidència pels seus usuaris i pel desenvolupament dels municipis de l’entorn. Així, aquesta actuació, que executarà la concessionària, té un triple objectiu: millorar l’accessibilitat al polígon Mas Alba de Sitges, augmentar la capacitat i nivell de servei de l’autopista; i millorar la seguretat viària.

El nou enllaç quedarà configurat amb dues rotondes, una de les quals comptarà amb un ramal d’enllaç directe des de la sortida de l’autopista fins al polígon Mas Alba, de forma que els camions i altres vehicles no hagin de travessar el nucli urbà de Sitges per efectuar aquest moviment com han de fer ara.

En paral·lel, amb l’addició d’un nou carril a la calçada en sentit Barcelona, en una longitud d’1 quilòmetre, es vol millorar el nivell de servei d’aquest tram, molt utilitzat atès que la sortida 31 permet la connexió de l’autopista C-32 amb la carretera C-31. Complementàriament, s’eixamplarà el voral interior de la calçada en sentit Tarragona, amb l’objectiu de millorar les condicions de comoditat i de seguretat viària.

Finalment, es preveu una millora en la pavimentació de les dues calçades de l’autopista, actuació que es completarà amb l’adequació de la senyalització i les mesures d’integració ambiental.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local