Habitatges buits injustificadament

Vilanova començarà a sancionar els pisos buits a principis de 2015

L'alcaldessa Neus Lloveras explica les accions de l'Ajuntament per fomentar la cessió d'habitatge per a lloguer social, en una jornada de treball de municipis celebrada a Terrassa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dimecres es van reunir a Terrassa la quinzena de municipis catalans que ja han començat a treballar en la via sancionadora envers els propietaris d'habitatges buits injustificadament. En la jornada es van tractar els passos fets i les dificultats detectades en els tràmits per emprendre aquesta via. La sessió, que era impulsada per l'Ajuntament de Terrassa, la PAH i l'Observatori DESC, tindrà continuïtat i ja s'ha previst una nova trobada al febrer.

Vilanova i la Geltrú és un dels municipis que es troba en la fase més avançada de la tramitació per començar a sancionar. Tal com va explicar l'alcaldessa ahir, l'Ajuntament vilanoví va iniciar fa un any els tràmits per obrir expedients informatius als titulars que concentren diversos habitatges en desús, que són bàsicament entitats financeres o les filials immobiliàries dels propis bancs. Durant el 2014 s'han instruït 302 expedients, dels quals a una cinquantena es preveu que se'ls acabi aplicant un expedient sancionador a principis de 2015.

D'altra banda, la mesura ja ha mostrat els primers resultats positius, tal com va apuntar en la jornada la directora de l'Oficina Local d'Habitatge de Vilanova i la Geltrú, Griselda Fernández. S'ha detectat una certa activació entre els bancs, ja que un centenar dels expedients oberts han derivat en ocupació dels pisos, sovint promoguda des de les pròpies entitats financeres.

500 pisos de propietat particular

Neus Lloveras va informar que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú té localitzats 804 habitatges buits, dels quals 304 són d'entitats bancàries. "Ara, però, toca també intervenir en positiu en els pisos de particulars", va afirmar. En aquest sentit, les ordenances municipals per a l'any que ve han previst una línia de bonificació del 50% de l'IBI per als propietaris particulars que cedeixin els habitatges a l'Ajuntament per a lloguer social. D'altra banda, va afegir, la proposta de pressupost municipal 2015 contindrà una partida destinada a la rehabilitació d'habitatges buits i degradats a canvi que els propietaris es cedeixin en lloguer social.

L'alcaldessa va manifestar que "l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està molt sensibilitzat amb la problemàtica que suposa en aquests moments per a moltes persones gaudir d'un dret fonamental com és l'accés a un habitatge digne". Per això, va recordar que en els darrers tres anys l'Ajuntament ha condonat la plusvàlua en les dacions en pagament d'habitatges, s'ha incrementat el parc immobiliari social municipal mitjançant la negociació amb entitats financeres, i ha estat un dels primers municipis a oferir el Servei d'Intermediació en Deutes d'Habitatge, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

D'altra banda, es treballa en la prevenció davant el risc de desnonament de manera coordinada amb tots els agents implicats. Des de juny de 2012 existeix la Comissió Municipal de Prevenció i d'Actuació davant els Desnonaments, que compta amb presència dels Serveis Socials municipals, l'Oficina Local d'Habitatge, la Mesa d'Entitats Socials, la PAH, entitats bancàries, el Col·legi d'Advocats i agents de la propietat immobiliària.

Dificultats per sancionar

Els municipis presents a la jornada han posat de manifest les dificultats que té l'administració local per promoure els expedients sancionadors a bancs i particulars que tenen pisos permanentment buits. Tot i que la llei catalana de Dret a l'Habitatge és pionera a l'Estat, no preveu els mecanismes perquè es desplegui des dels ajuntaments, que són les administracions que es troben de prop amb les situacions de vulnerabilitat i de demanda creixent d'habitatge social. D'altra banda, inventariar la quantitat d'habitatges buits i a qui pertanyen és un altre repte per als ajuntaments.

Malgrat la complexitat dels processos, ajuntaments com el de Vilanova i la Geltrú o d'altres que ja han començat a sancionar, com el de Terrassa, demostren que els municipis estan aprofitant el poc marge d'actuació legal i competencial que tenen, com s'ha destacat des de l'Observatori DESC. Per part de la PAH, s'ha fet notar també que a Catalunya 120 municipis han aprovat mocions a favor de sancionar els bancs que no cedeixen els seus habitatges buits, tot i que encara són pocs els que han començat a treballar-hi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local