Batalla veïnal

La Bleda vol fer una consulta popular per rebutjar el projecte de reparcel.lació

El proper 17 de febrer presentaran un contenciós administratiu per aturar el projecte

Roger Vives. La Bleda vol fer una consulta popular per rebutjar el projecte de reparcel.lació

Roger Vives. La Bleda vol fer una consulta popular per rebutjar el projecte de reparcel.lació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una consulta a l’estil del 9N però a escala local. Aquest és el darrer recurs que l’Associació de Veïns de La Bleda s’està plantejant realitzar per mostrar, un cop més i perquè consti de la manera més oficial possible, el seu desacord amb el projecte de reparcel•lació del barri.
Tal referèndum s’ha intentat prèviament per via legal, presentant una moció al ple de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca mitjançant els grups de la oposició, però fou rebutjada per l’equip de govern convergent el passat mes de desembre.

La decisió d’acabar fent una consulta alternativa no és l’únic camp de batalla en què treballen els veïns d’aquesta localitat. Paral•lelament, el proper 17 de febrer, presentaran un contenciós administratiu per aturar el projecte. No és el primer cop que recorren al jutjat, ja ho van fer en anterioritat i se’ls va donar la raó al juliol del 2012, però l’Ajuntament va modificar el POUM per tornar a encarrilar el projecte salvant els obstacles de la sentència judicial.

Amb tot, el projecte de reparcel•lació de La Bleda és un estira i arronsa constant entre Ajuntament i veïns des que el 2006 el consistori va decidir tirar-lo endavant atenent que la zona era oficialment urbana des del 1987.

Anna Artís, portaveu de l’Associació de Veïns assegura que “el projecte ni té interès social ni és viable econòmicament”, alhora que alerta que “de produir-se ens arruïnaria ja que hauríem de pagar 6 milions d’euros entre 80 veïns, molts dels quals ja són jubilats i no poden fer front a tals quantitats”.

Artís també lamenta que “des del començament, que va coincidir amb la fi del boom immobiliari, ja es va veure que no s’hi podria fer front” alhora que assegura que “es va posar en marxa de forma unilateral i acabaria amb l’entorn natural de la zona”.

Respecte a la faceta econòmica, l’alcalde de Sant Martí, Ramon Carbó, assegura que “l’Ajuntament és conscient que a ningú li agrada haver de pagar, però el cas de La Bleda no és diferent ni més car que el de qualsevol altre sector del municipi on també s’ha desenvolupat urbanísticament i on els veïns sí han pagat”.

L’alcalde també afirma que “ningú ha sabut presentar un projecte alternatiu millor que aquest, sense desvirtuar el barri” i afegeix que en el cas de tornar regular la zona com a rústica “significaria la impossibilitat de poder urbanitzar cap vivenda en terreny rústic, amb el perjudici d’aquells veïns que durant tots aquests anys han pagat contribució urbana”.

Així doncs, el conflicte ja va camí de complir la seva primera dècada amb la sensació que comptarà amb molts més capítols. Un d’ells és la consulta que hom pot veure reclamada amb pancartes a les cases de La Bleda; un altre és la via judicial. En aquest sentit, si el contenciós administratiu prospera podria donar-se el cas que el projecte no es pogués tirar endavant fins després de les eleccions municipals; i aleshores dependria també del color del nou equip de govern que sortís de les urnes. A dia d’avui CiU compta amb 7 dels 11 regidors de Sant Martí i hauria de patir una gran davallada de vots respecte fa quatre anys per no conservar l’alcaldia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local