Entitats sense ànim de lucre

Vilanova obre la convocatòria per optar als horts socials ecològics

S'emmarca dins el projecte Xarxa d'Horts Socials que inclou també els horts urbans adreçats a persones a títol individual

Ajuntament de Vilanova. Vilanova obre la convocatòria per optar als horts socials ecològics

Ajuntament de Vilanova. Vilanova obre la convocatòria per optar als horts socials ecològics

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des d'aquesta setmana ja és obert el termini per a la concessió de llicències d'ocupació temporal d'espais públics destinats a horts/espais agrícoles per a entitats sense ànim de lucre. Una nova iniciativa de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per tal de transformar socialment i ambientalment diferents espais públics de la ciutat.

Aquesta acció s'emmarca dins el nou Programa “Xarxa d'Horts Socials” de Vilanova i la Geltrú, que inclou també la concessió dels Horts urbans ecològics, als quals s'hi pot optar a títol individual, així com un projecte per afavorir la custòdia urbana dels espais, per part dels particulars.

La voluntat del govern municipal és implantar una Xarxa d'Horts Socials a la ciutat que proporcioni a particulars, col·lectius i entitats sense ànim de lucre espais de conreu amb cessió temporal. Alhora, es pretén promoure espais públics per a la sociabilització i la dinamització comunitària, que afavoreixin les relacions entre generacions, les oportunitats de col·lectius i/o persones amb dificultats socioeconòmiques i la millora de la seva qualitat de vida. La Xarxa d'Horts Socials també té, dins els seus objectius, divulgar el valor de l'agricultura de proximitat i ecològica, promoure la formació, l'educació ambiental i les bones pràctiques en temes de sostenibilitat.

Horts socials ecològics

Les bases que regeixen la cessió temporal d'ús d'espais públics per destinar-los a horts i/o espais agrícoles ecològics, regulen la cessió de l'ús d'aquests espais, majoritàriament urbans o urbanitzables, per tal de poder-los recuperar amb finalitats socials i ambientals. La convocatòria ofereix més de 15.000 m2 de terreny, distribuït en 5 grans parcel·les, a partir de 600 m2. Aquestes estan ubicades al carrer de la Masia en Cabanyes, al carrer de la Falç, carrer de Sarrià, carrer de Tiràs i a l'avinguda dels Sis Camins.

L'objectiu fonamental d'aquests horts socials ecològics és l'autoconsum, tot i això les entitats adjudicatàries podrien també efectuar altres mecanismes per a la gestió i aprofitament dels possibles excedents, com són: l'intercanvi amb altres usuaris, la venda en “turutes” o altra moneda social vigent al municipi, la donació al Banc de queviures de Vilanova i la Geltrú, l'intercanvi i/o la comercialització de forma preferent a d'altres organitzacions i institucions socials o amb finalitats socials.

Hi poden optar les entitats sense ànim de lucre inscrites al registre municipal d'entitats i associacions. Les bases permeten que un mateix espai pugui ser compartit per diverses entitats. Les entitats interessades hauran de presentar la instància corresponen i un projecte o memòria on s'expliqui quin model de gestió faran, els aspectes tècnics, etc. així com especificar si hi ha col·laboració amb d'altres entitats i com es tradueix aquesta col·laboració. Les llicències per a l'ús d'ocupació s'atorgaran per un període de 2 anys, prorrogables d'any en any fins a un màxim de 4 anys.

El període per fer les sol·licituds és obert i es poden formalitzar presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana o bé per internet a través de la carpeta ciutadana, durant el propers 30 dies. Transcorregut aquest temps es podran seguir presentant sol·licituds i s'establirà una borsa, en la mesura que hi hagi terrenys municipals disponibles i s'hagi exhaurit la llista d'espera.

La regidora de Medi Ambient, Serveis Socials i Esports, Blanca Albà, ha parlat dels beneficis ambientals i paisatgístics que es poden obtenir reconvertint o recuperant aquests horts i espais agrícoles. “Ens permet incrementar la biodiversitat a la ciutat, però també millorar la convivència i la cohesió social a través del treball de les persones, entitats i els altres organismes implicats. A més es posa en valor l'alimentació de proximitat, el quilòmetre zero i l'agricultura ecològica”. Blanca Albà també ha destacat del projecte “el poder capacitar les persones en el treball de la terra i revaloritzar la seva tasca, així com els beneficis terapèutics i comunitaris que representa”.

De cara a una segona fase hi ha la voluntat de promoure la Custòdia Urbana. Una iniciativa que vol posar en comú els espais en desús de propietat privada i la demanda social, amb la mediació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Horts urbans ecològics

D'altra banda, el Programa “Xarxa d'Horts Socials” segueix donant continuïtat al projecte d'horts urbans ecològics amb una nova convocatòria oberta a tota la ciutadania, per tal que aquells que ho vulguin puguin optar a alguna de les parcel·les de 25m2 ubicats a l'avinguda de Rocacrespa.

El termini per presentar les sol·licituds, que en aquest cas han de ser a títol individual, començarà al voltant del 19 de març. S'establirà un primer període de 30 dies i, posteriorment, la convocatòria restarà oberta, creant una borsa i llista d'espera.

En marxa des de fa uns anys, el projecte d'horts urbans ecològics té com a objectiu fomentar els espais verds singulars a la ciutat, promocionar l'agricultura sostenible i de proximitat, i la cessió temporal d'horts als ciutadans i ciutadanes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local