El conseller Vila anuncia la recuperació ambiental de l'antiga empresa DEMIMESA, a l'Alt Penedès

En cas que els responsables de l’empresa de Sant Llorenç d’Hortons no actuïn, l’Agència de Residus de Catalunya executarà la recuperació ambiental de l’espai de forma subsidiària

Aquesta serà la primera actuació d’aquest tipus que es finançarà amb fons del cànon de residus industrials, que es recapta des de l’any passat

Generalitat de Catalunya. El conseller Vila anuncia la recuperació ambiental de l'antiga empresa DEMIMESA, a l'Alt Penedès

Generalitat de Catalunya. El conseller Vila anuncia la recuperació ambiental de l'antiga empresa DEMIMESA, a l'Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat aquest divendres els terrenys on s’ubicava l’antiga empresa de recuperació de bateries Derivados de Minerales y Metales, SA (DEMIMESA) a Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès). Aquest és un espai molt deteriorat després que l’activitat acabés l’any 2005 i hi quedessin abandonats gran quantitat de residus contaminants. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ja ha anunciat el seu compromís de recuperar ambientalment l’espai.

L’Agència ha iniciat la fase d’apercebiment previ a l’execució subsidiària, per la qual es comunica un termini per complir el requeriment a la propietat. En el cas que aquesta no es fes càrrec d’immediat de la restauració de l’afectació produïda, l’ARC farà front a les despeses derivades, que ascendeixen a uns 2,6 MEUR. Aquest import procedirà de la part dels fons recaptats pel cànon de residus industrials destinat a actuacions subsidiàries corresponents als anys 2014 i 2015, i de fons propis. Aquesta és la primera actuació d’aquestes característiques que es pot efectuar gràcies al fons del cànon, que es recapta des de l’any 2014. De tota manera, l’ARC continuarà el procés de reclamació amb els responsables de l’empresa.

La descontaminació a DEMIMESA, que durarà uns dos anys, es durà a terme en 3 fases: Les dues primeres, l’enderrocament i retirada de les runes i el fibrociment, i la retirada de les escòries de foneria de plom, es faran aquest any. Durant el 2016 s’iniciaran les actuacions de recuperació del sòl.

La problemàtica produïda per l’abandonament de residus i/o productes d’empreses que cessen la seva activitat, i en alguns casos la conseqüent contaminació del sòl, com en el cas de Demimesa, ha estat destacable a Catalunya. D’aquí la validesa de l’actual model català de gestió de residus industrials, en especial, que les activitats gestores de residus disposin de fiances abans d’iniciar les activitats per garantir que en cas de abandonament de residus o d’afectació al medi es puguin realitzar les actuacions necessàries de recuperació. Els casos de més difícil solució poden resoldre’s a través del fons de cànon de residus industrials, un gravamen finalista que persegueix reduir l’impacte ambiental derivat d’aquests residus.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local