Pelobates cultripes

Troben al Parc del Foix una espècie nova de gripau molt rara al Penedès

El gripau d'esperons és una espècie pròpia dels sòls sorrencs i molt rara al Penedès, on, de fet, des de fa molts anys no hi ha cites

Parc del Foix. Troben al Parc del Foix una espècie nova de gripau molt rara al Penedès

Parc del Foix. Troben al Parc del Foix una espècie nova de gripau molt rara al Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Durant la sortida realitzada el 28 de març per explicar el projecte sobre la recuperació i restauració de basses per a la cria d'amfibis, va ser localitzat l'anomenat gripau d'esperons (Pelobates cultripes), una espècie que no havia estat citada al Parc del Foix. L'activitat, que va aplegar una trentena de persones, fou organitzada per l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i el Parc del Foix amb la col·laboració del tècnic de Medi Ambient (Josep Maria Calaf), els guardes del parc (Pedro Torres i Frederic Casas) i els agents rurals de l'Alt Penedès (Rafa Jiménez).

El gripau d'esperons és una espècie pròpia dels sòls sorrencs i molt rara al Penedès, on, de fet, des de fa molts anys no hi ha cites. Tanmateix, en altres indrets del país està ben documentada. Les localitats més properes en què s'ha localitzat són a la comarca veïna del Garraf. A la resta de Catalunya es distribueix, sobretot, per la zona de Girona i del delta de l'Ebre.

Els amfibis són uns bons indicadors de l'estat i la bona qualitat del medi ambient, font de biodiversitat i aliment d'altres espècies ja que es troben en els nivells inferiors de la cadena tròfica. A més a més, pel fet de ser uns grans consumidors d'insectes, constitueixen una gran eina per al control de plagues. Tots aquests motius aconsellen seguir treballant en la consolidació de punts d'aigua amb la finalitat d'aconseguir-ne poblacions estables.

La troballa del gripau d'esperons subratlla, efectivament, l'augment de la biodiversitat des que el Parc del Foix és un espai protegit i se suma a la llista d'altres descobertes similars recents dins de l'àmbit del parc, com el llagost pedra, l'orquídia Platanthera bifolia o el cabirol.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local