Batudes

Ajuntament i caçadors enfrontats a Sant Martí Sarroca pels senglars

L'Ajuntament no ha donat permís per tallar camins per fer batudes de caça i els caçadors responsabilitzen el consistori dels desperfectes i accidents que puguin ocasionar els senglars

L'alcaldia de Sant Martí vol estudiar mètodes alternatius a la caça per al control del senglar, que recorda que és una espècie autòctona del territori

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les batudes de caça que s'estan fent en el Penedès en les darreres setmanes han enfrontat l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca i el col.lectiu de caçadors. El consistori va denegar el permís a tallar camins per fer batudes de caça de senglar, al·legant que era "un greuge comparatiu cap a altres usuaris de la muntanya". Avui, l'alcaldia ha fet un comunicat públic per aclarir la situació, "després de les amenaces rebudes per la Societat de Caçadors de Sant Martí Sarroca, acusant a aquesta Alcaldia i l’Ajuntament de tenir des d’ara la responsabilitat davant els desperfectes i accidents de cotxe que puguin ocasionar els porc senglars". L'alcalde del municipi ha volgut deixar clar que no han prohibint caçar, ja que la competència sobre la caça i sobre la sobrepoblació dels senglars no és municipal, sinó de la Generalitat: "les seves acusacions són una usurpació de funció pública, ja que senzillament no són un interlocutor vàlid per decidir responsabilitats. Millor que consultin la normativa abans d’acusar amb arguments sensacionalistes", apunten des de l'alcaldia en un comunicat.

Tot i això, des de l'alcaldia es considera que "la caça no està servint com a mètode per solucionar els conflictes amb un animal que, recordem, és espècie autòctona dels boscos de Catalunya i no invasora". L'alcalde recorda que "el porc senglar no és en si mateix el problema, tampoc la seva densitat, sinó que el problema radica en la seva presència en àrees que l'ésser humà ha anat ocupant".

Sobre els accidents de trànsit que poden ocasions els senglars, en el comunicat de l'Ajuntament de Sant Martí Sarroca, adjuntant diferents estudis sobre fauna salvatge, s'apunta que "segons la normativa vigent, ja es reconeix que la caça afavoreix els accidents de trànsit, ja que diu que els danys són responsabilitat del conductor, o en alguns supòsits poden ser responsabilitat dels titulars dels terrenys cinegètics (si s’han organitzat batudes durant el mateix dia de l’accident o 12h abans) i només en alguns altres supòsits es pot reclamar al titular de la via (quan no es disposi de senyalització específica d’animals en trams d’alta accidentalitat o l’accident s’hagi produït per no haver reparat la tanca)".

El comunicat de l'alcaldia sosté que "la caça afavoreix els accidents de trànsit, doncs els porcs senglars es veuen obligats a fugir cap a terrenys inexplorats per buscar seguretat" i conclou que "els caçadors haurien de demostrar de forma científica que el mètode que ells proposen per controlar la població de porcs senglars és realment efectiu. Des de la perspectiva d’aquells que  busquen solucions més ètiques, a la llum de les dades, i del continu creixement de la població de porcs senglar els últims anys i les continues queixes, òbviament aquest mètode no funciona perquè no va a l'arrel del problema: les causes del creixement de la població de porc senglar i quins són els mètodes realment efectius per tal de protegir els recursos més sensibles (com els camps de conreu)".

L'Ajuntament defensa que "la caça també xoca amb els drets de les persones a circular lliurement, la cada cop més gran sensibilitat social per un desig de convivència amb la resta d'espècies del nostre entorn i altres problemes mediambientals pel tipus de perdigons emprats.
Amb totes aquestes dades, des d’aquesta Alcaldia es creu convenient acostar-se a aquesta problemàtica des d’una altra perspectiva que vagi a la causa, i no al símptoma com fa la caça".

El govern de Sant Martí proposa un estudi realitzat per un equip de biòlegs que faci un càlcul del cens actual de senglars i de la capacitat de càrrega de l’ecosistema del municipi, que estableixi un mapa de zones de seguretat on segons la legislació no es pot caçar i un resum de mètodes de control no letals per controlar els danys causats per senglars: "amb això es vol posar èmfasi en el fet que hi ha d’altres maneres per abordar aquesta problemàtica. No tot s’acaba en matar o matar. Per això convido a tothom a fer la reflexió sobre aquest tema, reconeixent que hi pot haver un problema de convivència amb el senglar, unim esforços per solucionar la causa i no el símptoma. De la mateixa manera que a molts municipis com Cardona, Molins de Rei i ara també a Barcelona, van apostar  per tractar la sobrepoblació de coloms sense necessitat de capturar-los i exterminar-los com es feia fins ara, han anat a l’arrel del problema i estan donant un pinso anticonceptiu amb el que han reduït la població un 30%. Si sempre fem el mateix, no esperem tenir resultats diferents", defensa l'alcalde.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local