Modificació del POUM

Vilanova aposta pels hotels a edificis històrics i el turisme rural

En marxa el pla especial i catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, que ha de facilitar la instal·lació d'activitat turística i de restauració a aquests edificis

Gerard Llobet. Míriam de Lamo

Gerard Llobet. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Impulsar l'activitat hotelera al centre de la ciutat i el turisme rural a les masies i cases que envolten el municipi és l'objectiu que vol assolir l'Ajuntament de Vilanova a través de dues mesures en l'àmbit urbanístic. Per una banda, aquest dilluns el ple municipal va aprovar inicialment la modificació del pla general per admetre l'ús hoteler a zones del centre situades a banda i banda de la rambla Principal, permetent que puguin instal·lar-se hotels a tota la ciutat. A més, l'Ajuntament ha anunciat que ja està en marxa el pla especial i catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, que ha de facilitar la instal·lació d'activitat turística i de restauració a aquests edificis.

“Contradiccions” al pla general

La modificació del pla general per ampliar l'activitat hotelera permet “corregir una contradicció”, segons el regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet. En una roda de premsa aquest dimecres al matí, el regidor ha assegurat que si bé a la resta de Vilanova podien instal·lar-se hotels, hi havia zones del casc antic que en quedaven excloses, on es troben bona part d'edificis històrics als que se'ls pot donar un nou ús. Els espais d'ampliació engloben diversos indrets situats als carrers adjacents a la rambla Principal, que van des dels carrers Jardí i Teatre, la zona més propera a l'Hospital Sant Antoni, el carrer Correus, el carrer Barcelona i la zona de la plaça de les Casernes, entre d'altres.

El règim d'ús hoteler d'aquestes noves zones estipula un màxim de 16 habitacions per edifici. Llobet ha assegurat que l'ampliació “és compatible amb l'ús residencial”, i a més, afavoreix “la conservació dels edificis inclosos en el pla de catàleg”, tenint en compte que “són difícils de conservar i incorporar un ús d'aquestes característiques faria més rendible la seva rehabilitació”. El responsable d'Urbanisme ha destacat que l'exclusió d'usos hotelers d'aquestes zones es va preveure al pla general de l'any 1981 i no s'havia modificat fins ara. “És una contradicció perquè fa dècades, al centre de la ciutat hi havia més hotels que ara”, ha apuntat el regidor. Llobet també ha explicat que l'Ajuntament ha rebut vàries consultes sobre la possibilitat d'obrir hotels al centre, tant per part dels propietaris dels edificis com de consultores. “Ara ja tenim el planejament preparat”, ha afirmat el regidor. De moment, però, la modificació encara requereix d'aproximadament un any per a la seva tramitació a l'espera d'aprovar-la provisionalment i de rebre el vistiplau de la Generalitat.

Cap allotjament de turisme rural

Vilanova disposa actualment de vuit hotels que ofereixen 380 places hoteleres, a les que cal sumar les 5.058 places distribuïdes en tres càmpings. La ciutat, però, no compta amb cap allotjament de turisme rural. Per aconseguir fomentar-lo així com impulsar activitats de restauració, educació en el lleure, activitat hotelera o residències de la tercera edat, l'Ajuntament ha elaborat un pla especial per definir els nous usos de masies tradicionals, cases rurals i masies i conjunts arquitectònics de la ciutat. El Corral d'en Tort, el Piulart, el Corral d'en Roc, la Masia dels Colls, el Xalet del Nin, el Mas de l'Artís i la Masia d'en Cabanyes són alguns dels 35 edificis que inclou el pla especial.

Recuperació del patrimoni rural

Cadascuna de les masies disposa d'una fitxa pròpia que especifica els seus usos en funció de les instal·lacions. La iniciativa pretén “afavorir la conservació i recuperar el patrimoni rural d'edificacions en sòl no urbanitzable”, a més d“incentivar la reactivació econòmica i el desenvolupament del món rural” i generar llocs de treball. El pla especial simplifica els tràmits a l'hora de desenvolupar el turisme rural o activitats com la restauració als edificis. “Fins ara les condicions eren més complicades”, ha assegurat Gerard Llobet, per a qui el fet de tenir identificats cadascun dels usos que se li pot donar a cada masia “en facilitarà la tramitació”. “Es tracta d'intentar donar una segona vida als elements patrimonials. A Vilanova ens interessa no perdre masies”, ha afegit el responsable d'Urbanisme. El regidor ha atribuït l'endarreriment del pla -va començar a elaborar-se l'any 2010- a la gran quantitat d'informes de diferents empreses i administracions i contactes amb la Generalitat que han estat necessaris per poder tirar-lo endavant. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local