Televisió

El 27 de desembre Canal Blau TV estrena 'Comtes', la primera sèrie sobre l'origen de Catalunya

Dirigida per Carles Porta i escrita conjuntament amb Albert Sánchez Piñol

Imatge de la sèrie 'Comtes' . Eix

Imatge de la sèrie 'Comtes' . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 27 de desembre a les 22h s'estrena a Canal Blau TV 'Comtes', la docusèrie dirigida per Carles Porta i escrita conjuntament amb Albert Sánchez Piñol sobre l'origen de la nació catalana, als segles IX i X, amb la pugna entre els comtes de la marca hispànica i els reis francs.

El projecte, produït per La Xarxa, combina la ficció i el gènere documental i ha comptat amb la participació de diversos historiadors medievalistes per narrar amb el màxim rigor un període poc documentat i que mai abans s’havia traslladat al terreny audiovisual.

'Comtes' narra els esdeveniments que van marcar el regnat de quatre comtes que es van succeir cronològicament, i que compartien una forta personalitat i una gran convicció en la defensa dels seus projectes polítics: Guifré el Pelós, Guifré Borrell, Sunyer I i Borrell II. Tots ells van anar assolint progressivament quotes de sobirania fins arribar a deslligar-se completament del rei franc. Cadascun dels comtes és protagonista d’un capítol de 30 minuts, que presenta l’actriu Marta Marco.

El rigor històric

Al llarg dels quatre episodis, la ficció dramàtica es combina amb el testimoni de sis historiadors, que aporten el context de l’època i ajuden a interpretar els fets. Els acadèmics que hi participen són: Francesc Xavier Hernàndez, catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona; Laura de Castellet, professora d'Història a la Universitat de Barcelona; Stefano Cingolani, historiador medievalista i doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Roma; Dolors Bramon, doctora en Filosofia i Lletres i en Història Medieval; Carme Muntaner, llicenciada en Història i documentalista, i Josep Maria Salrach, catedràtic d'Història Medieval a la Universitat Pompeu Fabra.

La sèrie ha escrutat les referències documentals existents perquè la posada en escena guardi la màxima fidelitat històrica. En aquest sentit, la roba, les armes i els decorats s’han reproduït amb el màxim realisme possible.

Els intèrprets

En la part de ficció, els actors que donen vida als quatre comtes protagonistes i a altres personatges amb els quals es van relacionar són: David Segú (Guifré I), Martí Salvat (Guifré Borrell), Pol Nubiala (Sunyer I jove), Jordi Rodríguez (Sunyer I adult), Jaume Ulled (Borrell II), Anna Sabaté (Guineguilda), Miquel Gallardo (Arnust), Albert Triola (Gerbert d'Orlach) i Pep Papell (Gotmar).

Converses per aprofundir en l'època i la sèrie

És molt possible que ‘Comtes’ deixi l’espectador amb ganes de saber més coses, tant de l’època en què s’inscriuen els fets com de la manera en què s’ha recreat el passat medieval i s’han caracteritzat els personatges protagonistes. Per això, després de cada capítol s’emetrà una conversa que aprofundirà en tots aquests aspectes, amb la participació de l’elenc de professionals que hi està vinculat: des de Carles Porta i Albert Sánchez Piñol fins als historiadors, passant pels actors i els directors d’art, fotografia, càsting o efectes especials. Aquests diàlegs tindran lloc al monestir de Santa Maria de Ripoll, un escenari simbòlic per a la sèrie, ja que va ser fundat per Guifré el Pelós i on es conserva la seva tomba. 

Al llarg de 25 minuts descobrirem com era la societat dels segles IX i X i quin paper hi jugaven, per exemple, les dones i l’Església; el funcionament de la diplomàcia o l’aspecte general que podia tenir la Barcelona de l’època. També analitzarem el repte que ha significat en termes audiovisuals recrear des del rigor històric un període poc documentat i com s’ha aconseguit l’equilibri entre divulgació i entreteniment en tota la producció, entre d’altres aspectes.

La versió interactiva a Comtes.cat

La sèrie té el seu propi lloc web (comtes.cat), on a més d'accedir als quatre capítols de la producció, l'usuari podrà tenir una experiència interactiva accedint a informació complementària sobre el context històric, els personatges, la vida i els costums de la Catalunya dels segles IX i X. El treball també tindrà una adaptació radiofònica destinada a les emissores locals.

Una nova sèrie històrica de La Xarxa

'Comtes' forma part de la línia de produccions de contingut històric impulsades per La Xarxa des de fa tres anys. Fins ara s'han estrenat: la sèrie documental ‘Somiar un país, construir un somni’ sobre el llegat de la Mancomunitat de Catalunya; ‘1714, la Guerra a comarques’, també documental, que ressegueix la guerra de Successió en diferents escenaris del país, més enllà de Barcelona; i ‘Pintant el gris’, sobre el final del Franquisme a comarques.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local