Memòria històrica

L’Ajuntament de Sitges divulga la història local a través de ‘La memòria de les cases’

Unes plaques amb el noms de personatges il·lustres homenatgen figures com Dolors Mirabent, Lola Anglada, Ramon Planes o Joaquim Folch i Torres

L’Ajuntament de Sitges divulga la història local a través de ‘La memòria de les cases’ . Ajuntament de Sitges

L’Ajuntament de Sitges divulga la història local a través de ‘La memòria de les cases’ . Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges presenta una nova proposta cultural que sota el títol ‘La Memòria de les cases’’ neix amb l’objectiu de fer visible la història més desconeguda de la vila a través d’un recorregut per alguns dels carrers més significatius del casc antic. Amb aquesta iniciativa, la regidoria de Cultura, Tradicions i Festes pretén descobrir, localitzar i fer públics els edificis on van viure, treballar o crear, sitgetans il·lustres de la vida política, social i cultural de la vila i homenatjar les seves significatives aportacions.

La llista de ‘La Memòria de les cases’ inclou personatges vinculats a la vida social, cultural i política com la bibliotecària Dolors Mirabent; la dibuixant i narradora, Lola Anglada; el cavaller Bernat de Fonollar; el crític d’art, Magí Albert Cassanyes; l‘historiador Joaquim Folch i Torres; el periodista, Ramon Planes; el poeta i periodista, Salvador Soler i Forment; i Antonieta Cartró, dona a qui agradava vestir estrafolàriament. També s’hi inclou l’antic mercat setmanal; la família Benaprès amb els doctors Gaietà i Joan Ramon Benaprès; la família dels Sitges que eren castlans del castell de la vila durant el segle XII i els Casagemas, estiuejants que van comptar entre els seus membres amb dues activistes feministes, un pintor i una compositora. 
 
La iniciativa contempla la col·locació de plaques interactives que a través d’un codi QR ofereix a l’usuari informació que es pot complementar a través de la pàgina web www.sitges.cat/lamemoriadelescases on es troba la història biogràfica ampliada dels personatges il·lustres amb textos i imatges.  La regidoria de Cultura, Tradicions i Festes ha apostat per la innovació per posar a l’abast de les persones interessades més informació més enllà de les plaques informatives, en què es poden llegir els noms i una petita inscripció explicativa.

La proposta cultural ‘La Memòria de les cases’ es presentarà aquest dissabte, 16 de juny a través d’un recorregut que començarà a les set de la tarda al carrer de Port de N’Alegre, 21 on es troba la Casa Casagemas, i finalitzarà al Centre Cultural Miramar on tindran llocs els parlaments de l’alcalde de Sitges, Miquel Forns; la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau; l’artista Núria Corretgé; la historiadora Àngels Parés i l’escriptora Montserrat Esquerda


Llista de la proposta cultural ‘La Memòria de les Cases’

1-El Mercat de Sitges ( Jaume II i Bernat de Fonollar)

2-Antonieta Cartró

3-Bernat de Fonollar

4-Can Benaprès (Gaietà Benaprès Mestre, Joan Ramon Benaprès, Rita Benaprès Mestre i Joaquim Benaprès Mestre)

5-Casa Cassanyes (Magí Albert Cassanyes Mestre)

6-Casa Casagemas (germans Pepita, Mercè, Lluïsa i Carles Casagemas Coll)

7-Dolors Mirabent

8-La família Sitges

9-Joaquim Folch i Torres

10-Lola Anglada

11-Ramon Planes (Henry Buckley)

12-Salvador Soler i Forment
 
Pàgina web: www.sitges.cat/lamemoriadelescases

Recorregut: La Memòria de les cases

Carrer de Port de N’Alegre, 21(Casa Casagemas), Plaça de l’Ajuntament- Biblioteca Santiago Rusiñol (Dolors Mirabent), Plaça de l’Ajuntament (Lola Anglada), Plaça de l’Ajuntament (El Mercat Vell), Plaça de l’Ajuntament (Bernat de Fonollar), Plaça de l’Ajuntament (La família de Sitges), carrer Major 13-14, (Antonieta Cartró), carrer Major 19 (Can Benaprès), carrer Major, 44 (Can Cassanyes), carrer Major, 37 (Salvador Soler i Forment), carrer Major, 49 (Ramon Planes) i carrer de la Davallada, 13 (Joaquim Folch i Torres).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local