Palau de la Música

El Quartet Casals i el violoncel·lista Alban Gerhardt, protagonistes de la Diada Pau Casals

El Turó Park de Barcelona acollirà un acte d'homenatge a Casals amb castells i concerts

ACN/ Pere Francesch El Vendrell 22-05-2019 13:53 Lectures 1260
Pla general del Quartet Casals tocant aquest diumenge 2 d'agost de 2018 a la Schubertíada de Vilabertran. ACN

Pla general del Quartet Casals tocant aquest diumenge 2 d'agost de 2018 a la Schubertíada de Vilabertran. ACN

El Quartet Casals i el violoncel·lista alemany Alban Gerhardt seran els protagonistes del concert de la 5a edició de la Diada Pau Casals Barcelona 2019, que se celebrarà al Palau de la Música Catalana el 19 de juny. Quartet Casals i Alban Gerhardt oferiran en aquest concert obres de Mozart i Schubert. Un dels objectius de la celebració és recordar el vincle històric de Casals amb Barcelona i commemorar el seu llegat musical i humanístic, a la vegada que apropar a les noves generacions la seva obra musical. També s'ha organitzat per commemorar la cinquena edició de la Diada diverses activitats el dijous 20 de juny a Turó Park de Barcelona amb una actuació de castellers els Nens del Vendrell i diverses actuacions.

L'Ajuntament de Barcelona va nomenar Pau Casals el 16 de juny de 1934 fill adoptiu i li va concedir la Medalla de la Ciutat i va posar el seu nom a l'avinguda des de la plaça de Francesc Macià fins a l'entrada de Turó Park. L'any 2015 es va celebrar la primera Diada Pau Casals-Barcelona i el 2016 l'Ajuntament de Barcelona la va institucionalitzar.

Un dels plats forts de la celebració és el concert al Palau de la Música que comptarà amb la participació del Quartet Casals i el violoncel·lista alemany Alban Gerhardt. Bernard Meillat, membre de la Comissió Assessora Internacional de la Fundació Pau Casals, ha assenyalat que la idea del concert anual és tenir intèrprets molt vinculats a Casals, però "cada vegada més busquem gent que tingui un vincle amb el seu esperit i per això els hi demanem programes que estiguin vinculats amb ell". En concret, interpretaran de W.A. Mozart, el Quartet núm. 17, en Si bemoll major, KV 458, 'la Caça' i de F. Schubert, el quintet en Do major, D. 956.

Meillat ha remarcat que aquest concert serà "un gran esdeveniment" i ha recordat que el Palau de la Música va ser un lloc important per Pau Casals. També ha fet referència a que el pròxim any, el 2020, l'orquestra que va fundar celebrarà els seus 100 anys al Palau.

Acte al Turó Park

Des de la Fundació Pau Casals, com ha explicat el seu director general Jordi Pardo, també s'han organitzat per commemorar la cinquena edició de la Diada dedicada a Casals diverses activitats el dijous 20 de juny a Turó Park de Barcelona, d'accés gratuït. Hi actuaran els castellers els Nens del Vendrell i l'Orquestra Xavier Montsalvatge de IEA Oriol Martorell dirigits per Heriberto Fonseca; l'Orquestra Simfònica Vozes amb direcció de Pablo González i el grup de 40 violoncel·listes, format pel professorat i els alumnes dels principals conservatoris i escoles de música de Barcelona dirigits pel prestigiós director Antoni Ros Marbà i coordinats per Lito Iglesias, director del Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

Uruguai participa des del 2018 va participar a la Diada oferint activitats culturals i musicals a Montevideo. El 19 de juny l'Orquestra Juvenil del SODRE, dirigida per Ariel Britos, dedicarà e seu concert principal de la temporada al Mestre Casals a l'Auditori Nacional del SODRE en record a la presència de Casals a l'Uruguai l'any 1931 per inaugurar la principal sala simfònica del país. També es realitzarà un concert exclusivament de violoncels per commemorar la Diada Pau Casals 2019.

Així mateix, tindrà lloc un concert el dia 15 de juny a Texas, coordinat per el violoncel·lista porto-riqueny Emilio Colón, de la Fundació Pau Casals. De fet, un dels objectius com ha apuntat Jordi Pardo és portar la diada al món.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament