Dolors Rius: “La Fira del Gall continua conservant la seva essència centenària, però cada any hi introduïm canvis”

El cap de setmana dels dies 18 i 19, Vilafranca del Penedès es tornarà a convertir, un any més, en la capital gastronòmica del país gràcies a la celebració de la tradicional Fira del Gall que arriba a la seva edició número 357. La mostra torna a recuperar aquest 2021 l’escenari habitual del Parc de Sant Julià, després del seu pas per la plaça Jaume I de l’any passat obligat per les circumstàncies de la pandèmia.

L’edició d’enguany presenta algunes novetats en el seu format, pensades tant per a la seva modernització, com per l’adaptació a la seguretat sanitària. Tot i això, manté l’esperit de la Fira del Gall de sempre, realçant els productes de proximitat, especialment el Gall del Penedès IGP. La regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca, Dolors Rius, espera que la cita sigui un èxit, i que els visitants puguin gaudir de tots els productes que es posen a la venda en el mercat.

La fira introdueix aquest any algunes novetats rellevants, no és així?
Sempre pensem en la manera de millorar la Fira del Gall, i aquest any presentem alguns canvis. Tot i això, les modificacions no impliquen cap transformació en l’essència de la mostra. Tindrem la Gastrobotiga, un espai en què els expositors presents posaran a la venda els seus productes, per a què tots les persones que visitin la Fira i vulguin els adquireixin i consumeixin a casa. També estrenem el “Celler Penedès Winebar”, una tenda estil haima en la qual es podran fer degustacions de vins de la DO Penedès. Són ofertes a l’aire lliure que ens permeten garantir la seguretat sanitària i, al mateix temps, l’accés lliure de totes les persones que ho desitgin.

Els Gall del Penedès IGP i els galls de pagès tornaran a ser, com no pot ser d’una altra manera, l’eix vertebrador de la cita.
Evidentment serà així. Tindrem els punts de venda habituals de Gall del Penedès amb IGP i dels galls de pagès, que els visitants es podran endur vius o sacrificats. Pel que fa al Gall del Penedès amb IGP, està previst que es posin a la venda 250 exemplars sacrificats i 800 de vius.

L’any passat es va haver d’organitzar una fira estil mercat de Nadal a la plaça Jaume I perquè la pandèmia ho va obligar. Això fa pensar que enguany hi ha més ganes que mai de recuperar la normalitat de la mostra?
El que sí que puc assegurar és que els criadors, els restauradors i els cellers estan esperant amb molta il·lusió l’edició d’aquest any. El 2020 va ser molt difícil per tothom, i sí que és veritat que, al final, es va poder celebrar la fira a la plaça Jaume I. Però és obvi que tornar al Parc de Sant Julià, i recuperar l’esperit tradicional de la trobada, és un aspecte que s’espera amb especials ganes.

Serà una fira oberta i sense restriccions?
Ara com ara, podem dir que serà una fira oberta. Si quan arriba el moment el Procicat ens indica una altra cosa, prendrem les mesures necessàries que passarien, per exemple, per perimetrar l’espai i controlar les entrades. Per ara, però, encarem una fira plenament oberta en la que, gràcies als canvis que hem comentat, la seguretat sanitària està garantida al cent per cent.

Malgrat tot, és obligat parlar del passaport covid i la manera de moure’s per l’interior del Parc de Sant Julià.
Primerament, cal dir que les persones que vagin a comprar a la Gastrobotiga i s’emportin el producte directament a casa, podran accedir amb plena llibertat, perquè regiran les mateixes condicions que si anessin a l’habitual mercat dels dissabtes de la vila, per exemple. Els que vulguin fer degustacions dels productes que s’ofereixen, sí que caldrà que accedeixin amb el passaport.

Una altra novetat d’enguany és la celebració de la quinzena edició del campionat d’Espanya d’Avicultura, Columbicultura i Cunicultura de raça a la zona del pavelló d’Esports.
Sí, i creiem que és una oferta complementària molt atractiva. Vilafranca ja va ser seu d’aquest campionat el 2015 i, després dels bons resultats d’aquella edició, els organitzadors han tornat a apostar per la nostra vila. Tindrem gairebé 2 mil exemplars d’aus i conills en concurs. Per als més petits, i també per als adults el certamen pot ser una visita molt atractiva de fer. El campionat començarà divendres 17 i acabarà el diumenge 19, i l’entrada serà lliure per a tothom qui ho vulgui.

La Fira del Gall què representa per a Vilafranca?
És una cita que ens connecta de forma directa amb el nostre passat i amb la tradició autèntica de Vilafranca. Aquesta autenticitat que ens atorguen les 357 edicions celebrades fins avui, és un valor únic que fa que aquest cap de setmana de la Fira del Gall es converteixi en un dels moments àlgids del calendari anual de la vila.


Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Fira del Gall 2021