Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya

Emili Piñol: tota una vida dedicada a l’enologia des de l’Arboç

'L'enòleg té la missió de vetllar per la qualitat i millorar els vins. És una professió molt maca, no té fi, ja que els vins cada any actuen d'una manera diferent'

CEEC/ Ramon Francàs L'Arboç 06-09-2017 17:01 Lectures 2721
 Emili Piñol Carbó. Ramon Francàs

Emili Piñol Carbó. Ramon Francàs

El divendres 31 de març a l'Hotel Don Cándido de Terrassa, l'Associació Catalana d'Enòlegs i el Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, coincidint amb el 28è Congrés de l'associació professional, van celebrar una nova edició de la seva Nit de l'Enologia, durant la qual van lliurar els premis anuals amb l'objectiu de “reconèixer i retre homenatge a la feina d'enòleg i a la tasca realitzada en favor de l'enologia”. Enguany l'honor va recaure en l'arbocenc Emili Piñol Carbó com a enòleg sènior, “per la seva dilatada trajectòria en el món del vi”.

Nascut el 20 de maig de 1933, Emili Piñol, originari del municipi de Castellet i la Gornal, ha treballat tota la seva vida a la desapareguda Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de l'Arboç, S.C.C.L, des que es va iniciar com a aprenent. Segons els seus companys de professió, “ha tingut una trajectòria dirigida a obtenir sempre la millor qualitat del vi”, i “va ser pioner en la selecció de raïm com a primer element per garantir la qualitat final”.


Aquest humil fill de pagesos també va ser pioner a Espanya des de L'Arboç pel que fa a les fermentacions controlades amb fred, primer assajant en dipòsits de ferro remullats amb aigua freda de pou i després amb camises de fred. Continua residint a l'Arboç i diu que ja fa tant de temps que es va jubilar que “ja ni me'n recordo”. Tot i que no pot beure tot el vi que voldria per motius de salut, sempre dina amb vi, i algun dia també hi esmorza. Sempre beu vi blanc (en got), el que considera que exemplifica el Penedès i que és “la base del cava”. Encara ara li sap greu que tanqués la cooperativa arbocenca, “on hi vaig donar tota la meva joventut”.

- Com va rebre el reconeixement dels seus companys de professió?

- Bé, tot i que jo no sóc una persona a qui li agrada fer-se veure. Dels molts premis que van rebre els vins de la cooperativa de L'Arboç sempre me'n vaig alegrar pels companys i socis més que no pas per mi mateix. Per no fer un lleig a qui em va atorgar el premi, i a amics i companys com Josep Bujan, Ramon Viader, Josep Maria Martí o Àngel Camí, vaig acceptar el premi, i el vaig rebre amb il·lusió.

- Creu que es reconeix prou la tasca de l'enòleg actualment?
Jo diria que ara potser sí. Jo diria que sí, tot i que la professió ha evolucionat molt des que jo hi era, des de l'inici de les fermentacions alcohòliques controlades.

- Un enòleg és l'autor i propietari intel·lectual d'un vi?
Jo diria que no. El propietari és l'empresari o la cooperativa. L'enòleg té la missió de vetllar per la qualitat i millorar els vins. És una professió molt maca, no té fi, ja que els vins cada any actuen d'una manera diferent.

- Avui la viticultura sembla que estigui més reivindicada que no pas la tasca enològica. Què en pensa?
- El cert és que tot comença a la vinya.

- Creu que cal reconèixer més el vi cooperatiu?
- Sí, s'hauria de reconèixer més, tot i que considero que les cooperatives han prosperat molt.

- Com veu actualment al Penedès?
El veig bé, oi tant! Hi veig moltes vinyes. Abans hi havia més d'altres plantacions i molta fruita, ja que la vinya no donava molt de sí.

- I el cava?
Tot i la molta competència, el cava el veig bé, millor que el vi tranquil embotellat. El sector del cava cada cop esmerça més esforços per fer-ho millor.

- Cap a on creu que camina l'enologia?
- Doncs... no ho sé. Sí que sé que l'Associació Catalana d'Enòlegs i ara, també el nou Col·legi d'Enòlegs i Enòlogues de Catalunya, sempre ha millorat i mai ha tirat enrere. Veig que van pel bon camí per tirar molt endavant.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Cava de primera

La transició del cava i el llibre de Santi Borrell i el silenci del sector!

Jordi Cuyàs i Soler

El premi del llibre ha tingut l'oportunitat històrica de que es donés a conèixer en un moment clau de la història del Cava, quan per fi els grans elaboradors reconeixen que la política de fer grans quantitats a baix preu està ensorrant el secto

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No