cuina

Gastronomia

El parany

La televisió i la cuina estan essent, clarament, la sortida de molts ciutadans al tedi de les hores passades dins de casa. Però hauríem d'anar una mica més al fons del tema i acceptar que estem parlant d'una certa televisió i d'una certa cuina

  • Francesc Murgadas |
  • 30-04-2020
Tomacons. Eix
Gastronomia

Els nous tomacons

Tenen poc a veure amb els tradicionals, al marge de la mida. Però la manca d'estacionalitat juga a favor seu

  • Francesc Murgadas |
  • 17-04-2020
Gastronomia

#jocuinoacasa

Ara que tenim temps per cuinar, potser és el moment de descobrir i integrar les preparacions prèvies -des d'un sofregit a una salsa quasi enllestida- al rebost

  • Francesc Murgadas |
  • 09-04-2020
Gastronomia

Sempre amb la carmanyola a punt

Això de demanar que ens donin el menjar que ens ha sobrat no ens feia massa gracia semblava de gent que no sabia anar pels llocs, una mica ordinària en deien

  • Sixte Moral |
  • 08-03-2020
Gastronomia

Llard de quaresma

Ara que ja hem entrat en el període del cicle anual que, des de fa segles, ha mantingut que carn i peix eren diferents, fins al punt de prohibir, en aquests dies, el consum de la primera en benefici del segon, potser va essent hora de qüestionar-nos aquesta diferència

  • Francesc Murgadas |
  • 06-03-2020
Gastronomia

Parlen els gurus

Una cosa és coure un producte i un altre diferent, fer-lo aparentment comestible

  • Francesc Murgadas |
  • 21-02-2020
Gastronomia

La força dels menuts

Si llegir ronyons, fetge, cor, turmes, cervell, melsa, morro, peus, tripa o coradella no us ha aturat, anem bé. Perquè vol dir que, tot i les campanyes de silenci que han patit els nostres "menuts", encara no els heu oblidat

  • Francesc Murgadas |
  • 30-01-2020
Establiment de la cadena Ametller Origen. Eix
Gastronomia

El mercaurant

És un restaurant? En el sentit tradicional, naturalment, no. Però el cert és que, els migdies, quan és hora de dinar, les taules s'omplen i la gent hi torna

  • Francesc Murgadas |
  • 18-01-2020
ACN / Aina Martí
Gastronomia

Compostar i compotar

Curiosament, les dues paraules són quasi iguals. La primera provinent del món de l'ecologia i la segona del culinari. I ambdues amb més coses en comú de les que sembla

  • Francesc Murgadas |
  • 05-01-2020
Gastronomia

Cuina circular

No fa massa anys, ens posàvem les mans al cap quan llegíem que els nens dibuixaven els pollastres ja rostits. Avui, probablement ja dibuixin nuggets

  • Francesc Murgadas |
  • 22-12-2019
Gastronomia

El producte fresc

Cal evitar el malbaratament dels recursos. Sobretot els escassos i de vida curta. Una forma de fer-ho és no deixant que arribi a l’abocador tot allò que encara pot ser útil. I per això, potser cal buscar la manera de fer un Gran Recapte cada dia de l’any

  • Francesc Murgadas |
  • 12-12-2019
Gastronomia

Un model esgotat?

Com cada any, han arribat el vi novell i la Guia Michelin dels estats espanyol i portuguès. Amb uns resultats relativament decebedors per Catalunya i amb la sensació que tot plegat està ficat en un cercle viciós

  • Francesc Murgadas |
  • 28-11-2019
Gastronomia

Cuinar a pressió

El menjar sembla haver-se convertit en l'ase dels cops a la que només troben inconvenients, defectes, sospites i crítiques

  • Francesc Murgadas |
  • 15-11-2019
Gastronomia

Sant tornem-hi?

Amb la tardor, arriba el moment de recuperar els rituals del món de la gastronomia. Ja hem començat a saber com queda enguany la borsa de les guies Michelin

  • Francesc Murgadas |
  • 19-10-2019
Gastronomia

Canvi de nevera

Als humans, res ens molesta tant com la monotonia. I la nevera sol ser una capsa de sorpreses on trobem aquells alvocats comprats fa dies per fer aquell plat que no va anar a taula o el parell de tomàquets sobrers del darrer sofregit. I cal donar-hi sortida

  • Francesc Murgadas |
  • 19-09-2019
Barres de pa. Eix
Gastronomia

El difícil equilibri

En definitiva, allunyar-nos del "pa de cada dia".

  • Francesc Murgadas |
  • 01-09-2019

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local