Eleccions municipals

Enver Aznar: “Volem governar per recuperar una ciutat que s’ha anat venent a trossos”

Júlia Olivé Vilanova i la Geltrú 08-02-2019 09:30

Enver Aznar repeteix com a candidat a SOM VNG. Júlia Olivé

SOM VNG es posa com a objectiu optar a l’alcaldia i sumar forces amb els partits d’esquerres

PUBLICITAT

Enver Aznar repeteix com a candidat a SOM VNG en unes eleccions que poden ser “una oportunitat per consolidar els vots del canvi”. El candidat creu que la ciutat necessita fer un gir cap a polítiques que prioritzin la ciutat i que les forces que han fet oposició aquests últims quatre anys, ERC i la CUP, tinguin majoria. Enver creu que s’han de recuperar els serveis externalitzats i aposta per potenciar altres sectors que no siguin el turisme. El candidat considera que SOM VNG està allunyada dels problemes interns de Podem a nivell estatal perquè “no és una sucursal d’un partit”.

És la segona vegada que es presenta a l’alcaldia amb SOM VNG. Com encara aquestes eleccions?

Tenim l’objectiu d’augmentar la nostra força per optar a l’alcaldia i que hi hagi un gir en les polítiques de ciutat, que les forces que compartim diagnòstic sumem suficient per fer el pas endavant que la ciutat necessita. Ara tenim una experiència de quatre anys als municipis, amb dues regidores hem pogut liderar la unió d’un bloc d’esquerres a la oposició. Aquestes eleccions poden ser la oportunitat per consolidar els vots del canvi. Des del moment que ens vam fundar que vam decidir que no seguiríem la lògica de pactes de despatx, de quotes de partit o de decidir-ho tot a porta tancada. Tornem a apostar per les primàries obertes i estem molt contentes de veure que molta gent que el 2015 no hi era ara ha donat un pas.

La CUP, entrevistada per aquest diari, ha dit que per governar estaria disposada a pactar amb Som VNG i ERC. Què en penseu?

Com deia abans, un dels nostres objectius és que sumem forces per fer el pas endavant que la ciutat necessita. Hi ha hagut inèrcies suficients tant amb la CUP com en el seu moment ERC durant aquest mandat a través de l’oposició, on hem posat damunt la taula coses que el govern no volia afrontar, com per exemple augmentar un milió d’euros la partida de polítiques d’ocupació o ara per exemple adquirint pisos per fer polítiques socials i això va ser la pressió a través de l’oposició.

Però creiem que és un tema que va més enllà de pactar amb uns partits o altres, té molt a veure què volem fer per la ciutat, perquè nosaltres creiem que el que necessita Vilanova no és que certs partits siguin amics i facin coses somrient molt a les xarxes, sinó que tinguin prioritats polítiques clares. Nosaltres tenim molt clar que volem governar, però no volem fer-ho per fer-nos amics d’algú, sinó perquè els vots de la ciutadania comptin més que les multinacionals, per recuperar serveis que s’han anat donant a empreses, en definitiva recuperar una ciutat que s’ha anat venent a trossos.

Quin és el projecte que té SOM VNG per Vilanova?

Hi ha tres eixos, un és el programàtic i més immediat: falta organitzar un rescat pel que ha provocat la crisi, que deu anys després es continua sense donar-li resposta i funciona amb receptes de fa més de deu anys, cosa que fa que estiguem en un punt de ruptura social preocupant.

Un altre eix és que l’Ajuntament lideri la lluita per l’ocupació a la nostra ciutat. L’atur està cronificat en molts sectors de la població i en aquest sentit les administracions han de començar a liderar en crear polítiques d’ocupació.

I per últim, hem de tenir una ciutat feminista, que no només ho sigui en els lemes o en una pancarta. El moviment feminista no pot fer tota la feina. S’ha de donar més pressupost per potenciar la feina de les professionals i el moviment feminista, que prou fan amb els pocs recursos que tenen.

Quins són els principals problemes de Vilanova per SOM VNG?

Els que he anomenat abans serien els més urgents. A Vilanova ara mateix cap força política té un projecte més enllà de les eleccions. Es fan programes, però després tot és una política de teatre. S’ha vist durant aquest mandat, els plens són una vergonya en el sentit que no hi ha un debat polític real, s’arriben a postures que no se sap molt bé on es decideixen i sobretot qui les decideix. Passen coses al ple com si fos un consell d’administració d’una empresa que està en fallida i que directament tothom està parlant d’un altre tema menys del que tocaria. Rebem moltes queixes de veïnes que diuen que la ciutat que descrivim al ple a elles els hi agradaria viure, però que no l’han trobat als carrers. En aquest sentit volem recuperar la política i fer-la de veritat, que els debats en el ple comptin i que quan els partits, per exemple, pactem programes de govern, es faci amb una transparència suficient com perquè tothom pugui assumir quins són els projectes que s’han de dur a terme i on estan les diferencies polítiques.

Diuen que voleu governar per, entre altres coses, recuperar serveis que s’han externalitzat.

Nosaltres som ferms defensors que un ajuntament ha de tenir el màxim de sobirania possible i això passa per tenir la gestió directa dels seus serveis. Per responsabilitat, tant econòmicament com en qualitat de servei, tot són pràcticament avantatges, l’únic avantatge que hi ha en externalitzar un servei és que algú que hi guanyi diners. Creiem que els serveis municipals no han de funcionar en una lògica mercantilista de tenir benefici econòmic, sinó de tenir un benefici social i de cohesió de la comunitat, on tothom hi tingui accés i la gent que hi treballi ho faci en unes condicions garantides. Ens venen que els serveis públics són cars i és millor que ho faci una multinacional, quan aquesta ens cobra més i dona un servei pitjor. Nosaltres apostem perquè la gent a Vilanova visqui millor.

Segons les últimes dades, l’atur ha pujat al mes de gener a Vilanova, amb més de quatre mil aturats. Què farien per solucionar-ho?

No hi ha una acció concreta, n’hi ha moltes petites. Una és fer polítiques de treball actives, no pas està esperant a que la Diputació, o qui sigui, faci un pla, sinó intentar que tot l’entramat que tenim d’empreses municipals o espais estiguin a la nostra disposició per fer polítiques d’ocupació activa. A més d’això, fer una aposta per altres sectors que no siguin només el turisme. No pot ser que l’única proposta que pugui donar el govern a la gent perquè es quedi a viure a la ciutat sigui ficar-li copes als turistes. Creiem que s’han d’apostar per altres sectors que donin feina de qualitat i que sigui estable. Hem d’anar amb un pla d’ambició per aconseguir-ho, no pas anar amb excuses barates com fa el govern.

Quina seria la seva política d’habitatge, si poguéssiu governar?

És una situació urgent, hi ha molta gent sense casa i s’està arribant a nivells preocupants. A més hi ha gent que viu en habitatges molt precaris i a la vegada hi ha els grans voltors que acumulen habitatges buits a la nostra ciutat. En aquest sentit l’Ajuntament ha de fer una política fins i tot agressiva per recuperar aquests habitatges per dedicar-los a polítiques socials i redistribuir la riquesa. El govern en quatre anys ha recuperat una dotzena de pisos, cosa que tenint en compte com està la situació no és suficient. Comunicativament sembla més un exercici publicitari que una política arrelada de veritat. Falten menys rodes de premsa i més polítiques socials.

Diuen que fareu una candidatura “de ciutat” que “agrupi persones destacades de plataformes, moviments, sindicats i entitats”. Com serà aquesta candidatura?

Ara estem enmig del procés de primàries. Hem contactat amb gent amb qui hem compartit lluites, no tant dins de SOM VNG, però amb espais que ens ocupen a tots, la lluita al carrer, aturar desnonaments, lluitar per un model cultural o la lluita feminista. Volem ser un espai el més ampli possible, que no depengui tant del que es decideixi en un despatx a Barcelona o a Madrid, sinó que tingui obediència a les assemblees obertes a Vilanova. En aquest sentit creiem que hem aconseguit una llista de ciutat, que la gent que ha decidit molt valentament fer un pas endavant des de 25 a 82 anys tenim companyes, hi haurà majoria femenina, i de diferents faccions de la ciutat. Doncs diria que sí, que estem aconseguint una llista de ciutat, que a més podrà decidir tothom perquè és una llista oberta a qualsevol persona que visqui o treballi a Vilanova.

El PDECAT us va oferir fer una llista unitària. Entrevistada per Eix Diari, Blanca Albà insistia que encara s’és a temps. Què en pensa?

Que nosaltres celebrem que el PDECAT es passa a l’humor i que deixa la política. El mantra de la unitat serveix per tapar moltes vergonyes. El PDECAT juga a disfressar-se d’una altra cosa per fer veure que no han estat tres anys governant amb el PSC o que no han deixat la ciutat feta un nyap després de vuit anys de gestió. Al final el PDECAT el que fa és un xantatge electoral a ERC i intenta utilitzar a la CUP i a nosaltres com a jocs de pressió. Ningú se l’ha pres seriosament, perquè no és una proposta que tingui cap tipus de lògica. Una llista unitària amb el PDECAT què decidiria sobre l’Eixample Nord? I sobre el Parc Comercial? O els serveis públics? Els convergents han estat pràcticament majordoms de les multinacionals al intentar vendre’s tots els serveis de Vilanova.

Podemos a nivell estatal està passant per problemes interns. Això pot afectar la percepció que tinguin els vilanovins de vosaltres?

Intentarem que afecti tingui la mínima incidència, perquè no hem volgut bastir una sucursal del projecte. Volem que la referència SOM VNG estigui molt més enfocat cap a la gent de la nostra ciutat, que no pas com a sucursal d’un partit.

La situació política, amb presos, exiliats i el judici, creu que tindrà incidència?

Evidentment. De fet ja estem veient ara com per culpa de la repressió alguns partits han reculat en alguns posicionaments i altres en un sentit contrari han tallat els frens del cotxe. A SOM VNG estem molt contents que sobre la qüestió nacional hem pogut treballar, a través del debat obert i a través de l’absolut desacord que tenim en alguns punts, de forma unitària gent de diferents sensibilitats nacionals que a SOM VNG es manté treballant junta. Per exemple, sobre l’1 d’octubre hi va haver un fort debat, nosaltres teníem gent que considerava que s’havia de votar, gent que sí, i dins dels que sí de tots els colors possibles en el sentit de vot. Un cop passat, en altres partits hi ha hagut divisió o escissions, a nosaltres això no ens ha passat. Alguna cosa estarem fent bé.

Continuarà en política després d’aquestes eleccions?

No en la política institucionals, aquestes són les últimes eleccions a les que em presento. Crec que no té sentit passar-se 20 anys com a regidor, perquè acabes defensant el teu lloc de feina i no el teu projecte col·lectiu. Nosaltres creiem en la rotació, en aquest sentit la Deborah no continuarà i hi haurà moltes cares noves que passaran a primera línia de SOM VNG. 

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon