Moviment de renovació pedagògica

Propostes del Grup de mestres sobre l'alfabetització d'adults

Grup de Mestres de l'Alt Penedès Vilafranca del Penedès 12-03-2019 07:08

Grup de Mestres de l'Alt Penedès. EIX

Creiem important que els municipis tinguin una política activa d’afavorir el coneixement lingüístic del català dels conciutadans que no el coneixen

PUBLICITAT

 A l’atenció de les CANDIDATURES MUNICIPALS que participaran a les eleccions municipals del 26 de maig

Som la Junta del  Grup de Mestres de l’Alt Penedès –moviment de renovació pedagògica-.  Ens adrecem a vosaltres com a força política que participa en les properes  eleccions  municipals del proper mes de maig.

Ben segur que ja  teniu elaborades diferents propostes pel que fa al món educatiu del  municipi.  Us volem exposar breument,  una realitat educativa que sovint està  amagada  i sembla que no existeixi:  l’aprenentatge del català  de les persones immigrades i que des de fa pocs o molts anys viuen als nostres  pobles i viles.

I us en parlem  perquè  uns quants de nosaltres, que ja estem jubilats i formem part del Grup de JUBIS de la nostra entitat, estem participant com a voluntaris en algunes de les entitats  que ofereixen cursos  -Càritas, Creu Roja, escoles…-  Hem constatat  que la necessitat d’alfabetització d’adults  és molta i els recursos destinats molt pocs. 

Concretament,  en diferents municipis de la comarca  hi ha una llista   de persones que voldrien  aprendre català  i estan en “llista  d’espera”, és a dir,  que no caben en els pocs cursos que s’organitzen.  Per tant  són persones amb una actitud positiva d’aprendre la llengua del país per així millorar la seva comprensió de la realitat on viuen, la seva vida de cada dia  i  la comunicació amb els seus veïns  i  amb els mestres de l’escola dels seus fills.

Creiem important que  els municipis  tinguin una política  activa d’afavorir el coneixement lingüístic del català dels conciutadans que no el coneixen i més encara quan aquests ciutadans mostren interés per aprendre’l.

Sembla que, d’alguna manera, es deixi  en la bona fe d’entitats  i de voluntaris… quan creiem que és un tema de vital importància  si volem avançar en uns municipis al servei de les persones, si volem  que tots els ciutadans  sentin que formen part  del mateix  municipi, divers, però cohesionat  i sense guetos ni prejudicis.

Per aquests motius us proposem que us plantegeu considerar al vostre programa de govern municipal  les següents propostes:

++Aconseguir que qualsevol convilatà  o convilatana  que desconegui la llengua catalana i  vulgui aprendre-la,   pugui fer-ho. A tal fi   destinar els recursos  necessaris per fer-ho possible, en coordinació i treball en xarxa  dels serveis socials i d’acollida municipals amb les entitats que ja treballen amb aquest objectiu –Càritas, Creu Roja, Escoles, Consorci normalització lingüística, Escola d’adults…-

++Recolzar   i potenciar  “Tallers de català per famílies”, activitats que ja es fan actualment  en alguns  municipis de la comarca  i que tenen una valoració positiva pel que impliquen de millora  dels coneixements lingüístics i, tant o més important,  de millora de la relació  amb  l’escola, de millora de la pròpia autoestima i de millora de l’aprenentatge dels seus fills i filles. –“El pare o la mare també aprèn català, com jo!”.  “Ara la mare ja em pot ajudar una mica en els deures…”-.  Pot semblar poc…però és molt.   

++Crear “tallers de català per famílies”   en les llars d’infants municipals, amb els objectius esmentats anteriorment.
Creiem que cal augmentar la consciència que també en això ens estem jugant el futur:  si volem un municipi  cohesionat  i amb una bona convivència fluïda i diversa ens cal facilitar des dels  poders públics  el coneixement de la nostra llengua a tothom que vulgui aprendre-la.
És per tots aquests motius que us proposem  que    integreu activament aquestes propostes en el vostre programa electoral, i que si els ciutadans us porten a l’equip de govern municipal,  ho poseu en pràctica en el proper període 2019-2023.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon