Literatura

'Eva', segona aventura de Lorenzo Falcó

Frederic Llopart Vilanova i la Geltrú 24-03-2019 06:45

Coberta de 'Eva' d'Arturo Pérez-Reverte. Eix

PUBLICITAT

Segona aventura de Lorenzo Falcó, un personatge que després de molts anys de fer de contrabandista d’armes acaba al serveis secrets de la República Espanyola, però en el moment de l’aixecament militar passarà a formar part dels serveis del franquisme. El grup Lucero format al voltant d’un almirall de l’Armada Espanyola que actua amb una certa independència. Tot i que té una manera peculiar de veure la vida i també la feina, compleix les ordres que li donen a la seva manera.

Si en la primera operació que vam conèixer d’aquets agent estava al front d‘un grup de falangistes que volien alliberar el seu líder José Antonio ara el trobem a la ciutat de Tànger. On allà es retrobarà amb Eva, l’agent comunista a qui va salvar al vida a l’alliberar-la dels agents del govern franquista i portar-la fins a Portugal. Aquesta trobada novament en bàndols diferents comporta altre cop una aventura d’amor i mort.

Arturo Pérez-Reverte (Cartagena, Espanya, novembre de 1951) es dedica en exclusiva a la literatura, després de viure 21 anys (1973-1994) com a reporter de premsa, ràdio i televisió, cobrint informativament els conflictes internacionals en aquest període. Va treballar dotze anys com a reporter al diari Poble, i nou en els serveis informatius de Televisió Espanyola (TVE), com a especialista en conflictes armats. 

Com a reporter, Arturo Pérez-Reverte ha cobert, entre altres conflictes, la guerra de Xipre, diverses fases de la guerra del Líban, la guerra d'Eritrea, la campanya de 1975 en el Sàhara, la guerra del Sàhara, la guerra de les Malvines, la guerra d'El Salvador, la guerra de Nicaragua, la guerra del Txad, la crisi de Líbia, les guerrilles del Sudan, la guerra de Moçambic, la guerra d'Angola, el cop d'estat de Tunísia, etc. Els últims conflictes que ha viscut són: la revolució de Romania (1989-90), la guerra de Moçambic (1990), la crisi i guerra del Golf (1990-91), la guerra de Croàcia (1991) i la guerra de Bòsnia (1992-93-94). 

Des de 1991 i, de forma contínua, escriu una pàgina d'opinió en XL Semanal, suplement del grup Vocento .Té una llarga bibliografia d’entre les seves obres les més conegudes podrien ser: El maestro de esgrimaLa tabla de FlandesEl club DumasTerritorio comancheEl tango de la Guardia ViejaLa guerra civil contada a los jóvenes 

A finals de 1996 apareix la col·lecció de Las aventuras del capitán Alatriste del que ja n’han sortit diversos volums.

Arturo Pérez-Reverte va ingressar a la Real Academia Española el 12 de juny de 2003, amb un discurs titulat El habla de un bravo del siglo XVII.

Lorenzo Falcó rep un encàrrec difícil, s’ha detectar la sortida de l’or del banc d’Espanya cap a Rússia per tenir-lo dipositat i com a garantia de les armes que ha de rebre la república. Un dels vaixells el Mount Castle, fruit de les condicions meteorològiques patides pel comboi ha d’anar a refugiar-se al port neutral de Tànger, allà és seguit per un vaixell de l’armada “nacional” el Martín Álvarez que segueix al vaixell republicà i que espera que després de la sortida del port l’aturarà. La situació es tensa a la ciutat de Tànger que és una ciutat que està carregada d’espies, de tractes entre els serveis secrets que més enllà dels enfrontaments hi ha també la recerca de complicitats estranyes.

Lorenzo Falcó rep l’ordre d’apoderar-se del vaixell republicà i tornar 30 tones d'or a la banda nacional. Per poder-ho fer efectiva l’ordre intenta subornar al capità del Mount Castle ja que considera que és el més raonable pel capità, li ofereixen immunitat diplomàtica per ell i la seva família a més d’una bona quantitat de diners. El pla alternatiu és un assalt al vaixell amb els mariners del vaixell de guerra nacional i treure’l del port. La feina no és fàcil perquè a més a bord del vaixell republicà hi ha a més de la tripulació el comissari polític i dos agents comunistes, un d’ells és l’Eva Nervetva, amb qui manté una relació complexa que pot passar de sessions amoroses tòrrides fina enfrontar-se a ganivetades. Cada un defensa la seva perspectiva. Aquest cop l’Eva viatja cap a Rússia on ha estat cridada pels seus superiors, ell tem que pugui ser objecte d’una purga.

La novel·la té girs interessants, i els personatges juguen els seus papers en tota la trama i tots tenen el seu moment d’importància. Les lleialtats i les traïcions formen part del relat però també un cert relat èpic de l’honor i la paraula donada, i en aquets cas els dos capitans dels vaixells en són el paradigma a seguir.

La narració manté l’intriga en tot moment i les situacions de perill per Falcó són gairebé constant, però sempre se’n en surt amb l’ajuda dels seus diversos aliats.

La història manté l’atenció tota l’estona i el seu protagonista Lorenzo Falcó es converteix en una mena d’heroi popular capaç de matar amb les seves mans però també de ser generós i aparcar diferències i salvar per un sentimentalisme, a vegades incomprensible, a aquells enemics en aquest cas a l’Eva de qui es pregunta si n’està enamorat. El seu cap l’Almirall el defineix com: “eficaç com una navalla d'afaitar afilada i intel·ligent, un noi de bona família en versió esgarriada, capaç de vendre la cadira de rodes d'una mare invàlida”,

Llibre divertit de lectura ràpida i plaent. Un cop més la història és veu manipulada en part per fer que la novel·la tingui interès i creixent Falcó com un personatge molt interessant. Seguirà segur!

Eva
Arturo Pérez-Reverte
Editorial Alfaguara
Barcelona, octubre 2017

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon