Alimentació

Menjar de tot

En temps dels nostres pares, de fet no fa pas tants anys, menjar de tot era sinònim de bona educació, de que el noi o noia del que es deia, havia passat per un procés d’aprenentatge que l’havia posat en contacte amb tots els productes

Des del cervellet de xai a la col bullida, passant per l’arengada i el cabell d’àngel

Francesc Murgadas 09-05-2013 10:14 Lectures 1909

Arxivat a:

Avui, lamentablement, el concepte amagat en la frase ha canviat. Avui, menjar de tot significa, bàsicament, menjar els productes de moda, sobretot els preparats, que anuncia la televisió. I això xoca frontalment amb l’opinió dels experts que intenten dur-nos pel camí d’una dieta saludable. Un recent informe de la OMS ha inclòs sis factors derivats de l’alimentació entre els deu que més perjudiquen la nostra salut.
En part perquè hem anat associant, cada cop més, el concepte de seguretat alimentària amb la seguretat legal de qui ven el producte. Oblidant que hi ha un consumidor que acaba pagant les conseqüències dels errors i les mitges veritats en aquesta matèria.

Però també en part perquè el món de l’alimentació és cada dia més depenent de les industries de transformació. El producte fresc ja no és el que el pagès o la masovera collien el dia anterior. Ara és el que hi ha a la secció de refrigerats. Sigui una amanida de quarta gama o una pizza precuinada. L’ingredient que entra a la nostra cuina és cada cop més un ingredient seleccionat, manipulat i fins i tot precuinat en major o menor grau. I, per tant, els consumidors hem perdut la capacitat de control sobre els ingredients complementaris (espècies, sal, oli, etc..) que intervenen en els primers estadis de la confecció de la majoria de plats. I per aquí ens estan arribant molts perills. No deixa de ser curiós, a tall d’exemple, que certs productes publicitin descaradament que estan preparats amb oli d’oliva. Però, no havíem quedat que calia aclarir si era verge, verge extra, etc..? Hem d’entendre que si només diu oli d’oliva, està dient el que diu?

Potser menjar de tot no és tan bo com sembla.


Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans