Desnutrició infantil

La veu que falta

Francesc Murgadas 18-09-2013 20:23 Lectures 1465

Arxivat a:

Eix. Aliments

Eix. Aliments

No deixa de ser curiós que, en l’enrenou de malnutrició i desnutrició infantils que hem viscut aquest estiu, no haguem sentit encara la veu dels que més tenen a dir en el tema. Els cuiners.

Perquè si tenim en compte els tres vessants bàsics del procés alimentari, el sensorial, l’econòmic i el nutricional, els dos primers els impliquen directament. Justament els dos que han quedat bandejats del debat i que ningú ha tingut interès en destacar tot i que, si pensem en els cuiners de casa o els dels menjadors escolars, hem d’acceptar que per ells són els més importants i que més els afecten. Un menú plantejat amb producte fresc i de proximitat (de preu més alt), encendria les alarmes de pares i administració.

Com ho faria un menú que no busques una certa complicitat entre els comensals, és a dir, entre els fills i alumnes, a base de pasta, hamburgueses i altres preparats amb predicament entre la mainada.

Malgrat això, el debat segueix instal•lat en el tercer àmbit. El de la salut. Indubtablement important però que hauria de trobar la sortida a través dels altres dos. Perquè, sense plats saludables que siguin plaents i barats, l’interès dels afectats seguirà decantant-se pel producte ja preparat que la publicitat -o els regals que l’acompanyen- fa atractiu i que, a més, resulta econòmic en ser elaborat de forma massiva i a partir d’ingredients també massius i, per tant, barats.

Els làctics son la mostra evident d’aquesta paradoxa. De com els afectats no volen o no saben salvar-se. La llet, no deixa de ser llet, sigui quina sigui la forma de presentació. Malgrat això, les famílies segueixen decantant-se pel producte elaborat. Aquell que, tot i ser més car que la llet, porta sabors incorporats, no s’ha ni d’escalfar i el nen pot agafar directament de la nevera.

I si, a més, té els bacteris màgics que ajuden a les defenses, millor. Encara que, com una droga més de la nostra societat, aquests bacteris acabin destruint els propis i instal•lant-se per reclamar la dosi diària a la botiga. Fora de la cuina.


Si sou servits

Francesc Murgadas

Francesc Murgadas

ACPG

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans