Congrés de Violència Masclista

Les oficines d'atenció a la víctima fan més de 6.000 intervencions per casos de violència masclista

La xacra és present 'en totes les edats, en tots els àmbits geogràfics, en totes les condicions socioeconòmiques i en totes les formes d’agressió'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les oficines d’atenció a la víctima del delicte (OAVD) del Departament de Justícia han dut a terme 6.361 intervencions relacionades amb casos de violència masclista en l’àmbit de la parella durant el 2015. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha subratllat que es tracta d’un “fenomen de grans magnituds que preocupa molt el Govern”. En aquest sentit, Mundó ha afirmat que “no podem ser neutrals” davant d’aquest problema, sinó tot el contrari. “Cal que siguem implacables”, ha afegit. El titular de Justícia ha remarcat el compromís del Departament en la lluita contra la violència masclista, que és present “en totes les edats, en tots els àmbits geogràfics, en totes les condicions socioeconòmiques i en totes les formes d’agressió”.

El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració del I Congrés de Violència Masclista, que ha tingut lloc aquest dijous, organitzat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB). Mundó també ha destacat la feina duta a terme pel Grup de treball sobre violència masclista de l’Observatori Català de la Justícia i la tasca de les unitats de valoració forense integral de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, que compta amb un equip multidisciplinari que duu a terme els exàmens físics i psíquics de les víctimes i que estableix una predicció de violència de l’agressor. El titular de Justícia ha encoratjat els presents a “aportar tot el que calgui per fer que les polítiques públiques siguin més efectives”, i ha agraït la iniciativa del Col·legi d’Advocats.

Oficines d’atenció a la víctima del delicte OAVD

Les oficines OAVD, adscrites a la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia, donen suport i orientació a totes les persones que, sentint-se víctimes d’algun tipus de delicte, així ho sol·liciten. Es tracta d’un servei gratuït que ofereix la Generalitat de Catalunya a totes les víctimes i persones perjudicades per un delicte o falta.

Alhora és també el punt de coordinació territorial de totes les ordres judicials de protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere que adopten els òrgans judicials a Catalunya.
          
Aquestes oficines, entre altres serveis, ofereixen assessorament sobre els drets de les persones des d’abans d’interposar la denúncia fins a la resolució judicial i sobre el paper de la víctima en el procés judicial; informen sobre el dret d’assistència jurídica gratuïta i el torn d’ofici, sobre el procediment per sol·licitar una ordre de protecció i el seu significat; sobre els ajuts econòmics pel fet d’haver patit determinats delictes, i, així mateix, també assisteixen amb les víctimes, si és necessari, als actes judicials i els proporcionen suport emocional i atenció psicològica.

A Catalunya hi ha oficines a totes les demarcacions, ateses per psicòlegs, juristes, educadors socials i treballadors socials.

També en el marc de la inauguració del I Congrés de Violència Masclista, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch, ha valorat molt positivament la iniciativa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona d’organitzar un Congrés amb l’objectiu d’avançar en l’eradicació de la violència masclista i ha declarat que “aquest Congrés inaugura un espai que sense cap mena de dubte ajudarà a avançar en la reflexió, el debat, la crítica i el coneixement dels operadors jurídics entorn la violència masclista, i ajudarà a millorar la dura realitat de les dones que s’endinsen en un procediments judicial per aquesta causa”.

En aquest sentit, la presidenta de l’ICD també ha explicat que “el congrés facilitarà la sensibilització dels agents professionals que atenen les dones en situació de violència masclista i cada cop més es podrà avançar i evitar la revictimització de les dones quan prenen la decisió d’emprendre el procés de denunciar el seu agressor. Encara hi ha dones que  se senten qüestionades, senten que es posen en dubte els seus relats, i inclús són denunciades pels seus propis agressors en el marc d’aquesta violència masclista. Des de l'ICD brindem acompanyament, assessorament i suport a totes elles per a tirar endavant el seu procés".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local