Espai protegit

El traçat del camí de les Madrigueres passarà per l’interior de l’espai, entre les llacunes i la mota de protecció

El camí, que tindrà un cost d’uns 40.000 euros, es farà amb materials i tècniques toves i comptarà també amb un cordó que acompanyarà i guiarà aquest itinerari de la marxa a peu

Redacció El Vendrell 08-02-2018 17:15 Lectures 3361
El traçat del camí de les Madrigueres passarà per l’interior de l’espai, entre les llacunes i la mota de protecció. Víctor Merencio

El traçat del camí de les Madrigueres passarà per l’interior de l’espai, entre les llacunes i la mota de protecció. Víctor Merencio

L’Ajuntament del Vendrell ha anunciat avui que està a l’espera que, en pocs dies, el Ministeri de Costes els comuniqui formalment que dóna per finalitzades les obres d’adequació ambiental de les Madrigueres. Un cop recepcionades, el govern preveu posar fil a l’agulla per a construir, en els propers mesos, el camí que donarà continuïtat a la passera que travessa la desembocadura de la Riera de la Bisbal i que ha estat executada pel Ministeri.

Així s’ha explicat avui en una roda de premsa a la qual hi ha assistit l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, el regidor de Territori i Medi Ambient, Josep Mercadé i Mercè Jané, representant del Grup ecologista GEVEN.

El regidor de Medi Ambient ha explicat que l’actuació més immediata és executar el camí que  permeti recuperar la continuïtat del front marítim. Mercadé ha recordat que l’Ajuntament va presentar a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona dues alternatives d’itinerari perquè fossin avaluades. La primera proposta plantejava que el camí continués, de manera rectilínia, pel darrera de la duna. L’altra proposava que el camí, un cop superada la passarel·la, oscil·lés lateralment cap a l’esquerra, venint des del Vendrell, per acostar-se a la mota de protecció (el mur de terres que ha desplegat el Ministeri). D’aquesta manera, l’itinerari transcorreria per l’interior de les Madrigueres, en paral·lel a la mota i deixant les llacunes a mà dreta. Finalment, des de Medi Ambient s’ha conclòs que aquesta segona alternativa és la única viable, ja que l’altra implicaria un excés de fragmentació de l’hàbitat.

El camí, que tindrà un cost d’uns 40.000 euros, es farà amb materials i tècniques toves i comptarà també amb un cordó que acompanyarà i guiarà aquest itinerari de la marxa a peu.

Tot i això, el regidor ha afegit que el camí serà provisional, ja que en un futur, quan es desenvolupi el Pla Parcial de les Madrigueres, els vianants hauran de passar per la zona on ara hi ha la carretera actual, que desapareixerà per passar a discórrer en paral·lel a la via del tren.

El regidor de Medi Ambient ha afegit que la voluntat de l’Ajuntament del Vendrell ha estat sempre la de fer compatible l’accés de persones a les Madrigueres, potenciant-les com un actiu social i turístic,  amb la preservació dels seus importants valors ambientals, ecològics i faunístics.

En aquest sentit, una segona actuació que durà a terme l’Ajuntament és una modificació de la barana (costat mar) de la passarel·la, per preservar els punts més fràgils en relació a la presència del corriol camanegre i les seves zones de nidificació. Precisament, aquests es troben actualment a la desembocadura de la llera, al costat tocant a Calafell.  Així doncs, s’ha previst instal·lar a la barana existent una estructura de llistons de fusta horitzontals, semblants a una gelosia, que anirà creixent en alçada a partir de la meitat del pont en direcció a Calafell per protegir la nidificació del corriol. Aquesta estructura s’ha previst que sigui fàcilment desmuntable per si aquesta nidificació canviés de lloc amb el temps i calgués traslladar-la. Tindrà un cost aproximat de 30.000 €.

La tercera actuació que impulsarà l’Ajuntament serà el manteniment del cordó de protecció entre la platja i el sistema dunar.

El regidor de Medi Ambient ha anunciat que ha estat atorgada a l’Ajuntament una subvenció de la Generalitat per valor de 75.000 euros per destinar-los a incorporar, en una segona fase, altres elements complementaris al camí, amb la voluntat de fer-lo de major interès pel visitant. Per exemple, s’incorporarà una incursió a mà dreta per visitar el búnquer existent o diverses construccions de fusta per fer albiraments d’ocells, entre altres.

Mercadé també ha avançat que s’ha sol·licitat a la Direcció General de Medi Ambient que faci una millora al tram final de la llera de la Riera de la Bisbal, tant pel que fa al condicionament paisatgístic com de funcionalitat del gual.

D’altra banda, des del GEVEN s’ha valorat positivament l’opció de l’itinerari del camí escollit i s’ha informat que han rebut també una subvenció de 25.000 €, amb la qual es podrà seguir avançant en el projecte de recuperació i renaturalització de les Madrigueres. En concret, des del GEVEN es vol incidir en seguir recuperant el patrimoni ambiental i històric de la zona i també en tirar endavant un projecte de conservació i divulgació del corriol, espècie bioindicadora de l’espai.

Les accions previstes en el projecte són gestionar i millorar els hàbitats d’interès per al corriol camanegre, és a dir les llacunes, creant-ne, ampliant-les i millorant-les; plantar espècies típiques d’aquests hàbitats com tamarius i joncs; treure flora al·lòctona i invasora i protegir els nius dels corriols amb gabions de protecció i senyalitzant els punts crítics en les zones de pas. També es vol fer una restauració del búnquer i habilitar-lo com a zona d’aguait pel corriol i impulsar un programa d’educació ambiental. Aquest començarà al març i incorporarà accions adreçades a tota la població: des de tallers educatius a les escoles a una campanya de sensibilització amb xerrades, sortides de camp, edició tríptics i guies. El GEVEN també farà un seguiment científic de les llacunes, conjuntament amb el Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Facultat de Biologia de la UAB.

El traçat del camí de les Madrigueres passarà per l’interior de l’espai, entre les llacunes i la mota de protecció El traçat del camí de les Madrigueres passarà per l’interior de l’espai, entre les llacunes i la mota de protecció
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament