Quadern d’Història

El Casal publica una recerca sobre l’il·lustrador vilafranquí Manel Baró

La publicació recull la història de l’il·lustrador vilafranquí i la seva relació amb la secció de dansa Assumpta Trens del Casal i el famós espectacle Follies TEC

El Casal publica una recerca sobre l’il·lustrador vilafranquí Manel Baró. Toni Galitó

El Casal publica una recerca sobre l’il·lustrador vilafranquí Manel Baró. Toni Galitó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Casal de Vilafranca va presentar el passat dilluns 22 d’abril el seu darrer Quadern d’Història titulat “L’emprempta de Manel Baró al Casal”, escrit per Manel Güell. L’acte de presentació, dirigit per l’autor de la publicació, va comptar amb les veus de Jaume Massanell, Josep Ruiz, Isabel Baró i Olga Baró, acompanyades de les actuacions de l’Escola de Dansa Assumpta Trens del Casal, els grups de teatre Atrezzo i Taller Assaig Teatre (TAT), i l’Escola de Música Maria Dolors Calvet. En Manel Baró va ser un artista molt vinculat a la nostra entitat i a Vilafranca. És per això que, amb aquesta publicació, volem reivindicar la seva figura i tota l'activitat cultural que es va obrir pas malgrat la censura franquista. La seva col·laboració amb la secció de dansa del Casal es va consolidar del tot a partir del conegut espectacle Follies TEC. Baró dissenyava els cartells que anunciaven els festivals de dansa, els seus decorats i els figurins, i intervenia en la tria d‘algunes músiques i idees pels números dels espectacles.

Els espectacles de Follies TEC

Aquests van tenir una gran rebuda entre el públic vilafranquí, i Baró va signar com a director dels muntatges. De fet, se’l pot considerar com l’ànima total, ja que seleccionava les músiques, decidia els números i dissenyava els decorats i el vestuari. Els decorats els pintava ell mateix ajudat per altres artistes de la vila.

Un artista polifacètic

Una de les altres facetes artístiques de Baró es troba en dibuixos o creacions de cartells, programes d’actes i de Festa Major, portades i il·lustracions de llibres, anagrames d’entitats, obres públiques al carrer o particulars, nadales, retrats, caricatures a la premsa... Una infinita mostra de la capacitat treballadora de Baró i de la seva presència a la vida social i cultural vilafranquina.

La seva col·laboració amb la Festa Major, a més de cartells i programes es va complementar amb el disseny dels capgrossos Humbert i Roseta que l’Acadèmia Tastavins Sant Humbert va regalar a la vila el 1968. I les seves postals de Nadal il·lustrades amb escenes vilafranquines, són unes de les seves creacions més conegudes, ja que van arribar a les mans de moltes persones que, encara avui, les conserven.

Els Quaderns d’Història del Casal

“L’emprempta de Manel Baró al Casal” és el tercer número dels Quaderns d’Història Casal, iniciativa que busca reivindicar la cultura vilafranquina a través de projectes de recerca. El primer número, publicat la tardor del 2021 i elaborat per l’historiador Joan Solé Bordes, explorava el fenòmen de la cultura de la dona a l’entitat entre els anys 1930 i 1939. I el segon, titulat “Puntes sobre fusta”, escrit per Imma Pulido, girava al voltant de la creadora de la Secció de Ballet del Casal, Assumpta Trens, així com la vida i llegat dels 75 anys d’història des de la seva fundació. La recerca ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner, i està a la venda al preu de 8 euros per a socis i sòcies del Casal, i de 12 euros per al públic general. També volem recordar que del 22 d'abril al 10 de maig hi ha haurà exposat al vestíbul de l'entitat un recull d'il·lustracions de l’artista.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local