Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Presentació i conversa sobre el Retaule de Mir Geribert Príncep d’Olèrdola o el comtat del Penedès

Vilafranca del Penedès | 22-05-2024 19:00 h.

Presentació i conversa sobre el Retaule de Mir Geribert Príncep d’Olèrdola o el comtat del Penedès

Josep Tort i Bienve Moya, autors del Retaule, establiran una conversa sobre la publicació i sobre Mir Geribert, personatge i mite destacat de la història i la configuració del Penedès del segle XI, un territori amb identitat pròpia.

El Retaule de Mir Geribert, Príncep d’Olèrdola o del comptat del Penedès és un espectacle teatral pensat per ser representat a l’espai públic, places, parcs i altres entorns urbans i a la manera dels retaules o balls parlats populars. Pretén donar a conèixer Mir Geribert, la seva història penedesenca i la seva rebel·lió. La rebel·lió de Mir Geribert, però, va fracassar. El procés històric, que s’havia iniciat a partir del segle XI, no va anar a favor de l’anunciat nou comtat del Penedès. És el relat del mal fat d’un home contra la història. Però el cas de l’episodi protagonitzat per Mir Geribert al comtat de Barcelona no és excepcional, sinó un més dels suposats intents de qüestionar l’autoritat establerta. L’acció transcorre entre personatges tan il·lustres com els comtes de Barcelona Berenguer Ramon i Ramon Berenguer, la comtessa Ermessenda de Girona, el bisbe de Vic i abat de Ripoll i Cuixà, Oliba, el científic olerdolenc Sunifred Llobet i nobles de l’època. Un relat que conta un somni per a uns i un malson per als altres.

Bienve Moya Domènech és gestor cultural especialista en la cultura popular, membre del col·lectiu literari del Penedès Mir Geribert. L’any 2009 va obtenir el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la modalitat de Cultura Popular. Ha publicat les obres Una mà de sants (La Magrana), Llegendes urbanes (Editorial Marfil), La festa a Catalunya (Galàxia Gutemberg), Pol·len vol estimar (La Galera), Flordesaüc (Editorial Pagès) Olèrdulae: els contes del Penedès de mar a terra endins (El Cep i la Nansa, 2017). Criatures fantàstiques de l'imaginari col·lectiu: 100 bubotes, sorges, gorguins i altres éssers quimèrics (Cossetània Edicions, 2019).

Josep Tort Miralles forma part del col·lectiu literari del Penedès Mir Geribert, membre de l’Ateneu mogenc i de la Secció literària del Centre Artístic del Penedès L’Agrícol. Ha publicat treballs d’investigació i s’ha especialitzat en la novel.la històrica. Les seves publicacions tenen un fonament històric focalitzat a l’època de Mir Geribert i d’ Ermessenda de Carcassona: Mir Geribert. El príncep rebel ( Editorial Andana, 2012), Ermessenda. El tresor de Carcassona (Editorial Andana, 2022), Ermessenda. La comtessa Mare (Editorial Andana, 2023), Ermessenda. La dama de Girona (Editorial Andana,  2024) i Retaule de Mir Geribert príncep d’Olèrdola o el comtat del Penedès, de Bienve Moya Domènech i Josep Tort Miralles (Crisol Edicions, 2024).

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!