En Veu Alta

El Festival EVA celebra 10 anys omplint el Penedès amb 40 propostes artístiques

El Festival s’inaugura el 30 de maig amb el narrador gallec Quico Cavadal, premi MAX 2011 de les arts escèniques, i l’espectacle Fantasmas familiares, al Cementiri de Vilafranca

EIX. Quico Cavadal

EIX. Quico Cavadal

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Del 30 de maig i fins al 8 de juny, Vilafranca serà l’epicentre de la 10ª edició del Festival En Veu Alta, la major mostra d’espectacles basats en la narració oral organitzat a terres catalanes que enguany celebra deu anys. Per a celebrar-ho, l’EVA té preparades 39 propostes: 14 espectacles per a públic adult, 7 per a públic infantil, 7 propostes de formació (cursos i tallers), 7 sessions de lectures vinculades al projecte lectures,  1 exposició i altres activitats complementaries.

Enguany el Festival EVA està de celebració per partida doble perquè, a part dels deu anys, celebra el 175è aniversari del cementiri de Vilafranca del Penedès, sumant-se així a les activitats del municipi per a la festa. L’EVA segueix fidel a la filosofia de programar espectacles en espais curiosos i poc usuals per les arts escèniques. Alguns dels escenaris del Festival EVA 2014 seran: cementiris del Penedès, refugis, claustres i capelles i espais soterrats entre d’altres.

Activitats de tota mena i per a tots els públics es gaudiran a municipis de la comarca: Sant Pere de Riudebitlles, Santa Margarida i els Monjos, Sant Martí Sarroca, Sant Sadurní d’Anoia, Gelida, Sant Pere Molanta, Olèrdola, Sant Quintí de Mediona, Les Cabanyes, Torrelavit i La Granada, que s’adhereixen un any més al festival donant-li la marca única de territorialitat (11 municipis, 12 poblacions, 40 activitats). I com cada any, l’EVA s’apropa a poblacions catalanes durant l’any per mostrar el segell propi. El 22 de maig es celebra la prèvia al Teatre Aurora d’Igualada amb l’espectacle El mar del cel, el cel del mar del narrador japonès Yoshihira Yoki. I del 4 al 6 de juliol l’EVA es desplaça a Pradell de la Teixeta, al Priorat, on el Festival EVA Pradell celebra el 5è aniversari, seguint la mateixa línia de programació i d’ubicació dels espectacles en indrets inesperats com al de Vilafranca.

La inauguració del Festival  tindrà lloc el dia 30 de maig  amb una proposta de narració oral protagonitzada pel gallec Quico Cavadal, qui el 2011 va guanyar el Premi MAX de les arts escèniques. Ens oferirà l’espectacle Fantasmas Familiares i que ha viatjat per quasi tots els continents. No obstant, tal i com ell diu, és “un espectáculo de narración oral que se lleva transformando en los últimos quince años acomodándose a las circunstancias ambientales, inclemencias del clima, las experiencias personales del artista y los terrores más íntimos del publico”. D’arreu del món arriba al Cementiri de Vilafranca on inaugurarà l’espai com a escenari de l’EVA i el festival en sí.

D’altres noms destacats del programa són el narrador britànic Ben Haggarty, amb dos espectacles: The Black Smith at the bridge of bones i The devil, the Tsar and the three dry bisquits; Adolfo Osta (romancer) i Manel Segarra (guitarra) els quals ens delitaran amb l’espectacle Mariavia, un conjunt de tornades i romanços de Catalunya i la resta de la Mediterrània; o Lídia Pujol acompanyada de Miquel Àngel Cordero que ens presentaran un espectacle musical en homenatge als emplaçaments mortuoris de jueus i musulmans vilafranquins els quals s’ enterraven en espais diferenciats del municipi.

Com a novetat i amb la intenció de reivindicar els cementiris com a espai escènic, el dissabte 7 de juny s’ha programat l’espectacle nocturn Per viure el cementiri, no cal morir-se que esdevindrà un còctel d’arts escèniques de dues hores amb dansa , romanços, instal•lacions i textos dins del cementiri de Vilafranca.

Principals novetats

Una de les principals novetats del Festival EVA d’enguany és la incorporació del Projecte Lectures a la programació 2014, un projecte que fa poc menys de mig any que s’està portant a terme per terres penedesenques i de mica en mica, es va consolidant pel territori. El Projecte lectures neix a partir d’una base de voluntariat que aporta la veu i les hores per anar a fer lectures EN VEU ALTA a residències, casals, hospitals i fins i tot domicilis particulars, a aquells qui, per una o altra raó, en fan demanda explícita. Desig, necessitat, noves oportunitats o el que sigui: el Projecte lectures acosta tots els continguts dels llibres, i molt més, a aquells qui ho necessiten. El lema del Projecte Lectures és: Fes-te sentir, deixa’t seduir.

L’EVA és un aparador d’espectacles de narració actual, com per exemple, projectes realitzats amb noves tècniques de narració i tecnologia 2.0, projecció i cinefòrum de pel•lícules sobre la tradició oral o la narrativa, exposicions de narrativa i lectures en veu alta; tots amb un únic fil conductor i pal de paller del festival: la narrativa i l’oralitat.

Espectacles de narració oral, infantils, música, dansa, tallers, exposicions i cinefòrums ompliran el Penedès, del 30 de maig al 8 de juny, per commemorar els 10 anys del Festival En Veu Alta i els 175 del Cementiri de Vilafranca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local