Microcatalunya

Un llibre dóna a conèixer com és la vida als pobles més petits de Catalunya, com ara, Santa Fe del Penedès

El periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer són els autors de la publicació 'Microcatalunya'

Un llibre dóna a conèixer com és la vida als pobles més petits de Catalunya, com ara, Santa Fe del Penedès. EIX

Un llibre dóna a conèixer com és la vida als pobles més petits de Catalunya, com ara, Santa Fe del Penedès. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de recórrer 14.000 quilòmetres durant set mesos, el periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer acaben de publicar 'Microcatalunya. Un viatge pels pobles més petits' (Edicions Sidillà), un llibre que vol donar a conèixer com és la vida als pobles de menys de 500 habitats que hi ha repartits pel país, coneguts com a micropobles. A Catalunya hi ha 1.000 municipis, dels quals una tercera part tenen menys de 500 habitants i suposen menys de l'1% de la població. Amb l'objectiu "d'entendre millor el país on vivim", els autors han volgut "veure com ha canviat Catalunya des de la ruralitat i entendre què significa ser rural avui dia", segons ha explicat a l'ACN el periodista Marc Serena. El projecte va néixer a partir del web 'Microcatalunya.cat', una base de dades dels 332 micropobles que hi ha a Catalunya.

El periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer van iniciar l'any 2014 un viatge per donar a conèixer la realitat que viuen als pobles més petits de Catalunya, coneguts com a micropobles. El projecte 'Microcatalunya.cat' va portar-los a fer més de 14.000 quilòmetres durant set mesos amb una furgoneta dels anys vuitanta. La informació que Serena i Bayer van anar recopilant s'ha bolcat a la pàgina web del projecte, que a dia d'avui compta amb més de 4.000 enllaços amb informació sobre els 332 micropobles de Catalunya.

Ara, el projecte fa un pas més, i la informació es plasma en un llibre que acaba de veure la llum. Segons ha relatat Serena, a diferència de la publicació web, el llibre "és un retrat més aviat d'autor a partir del fotoperiodisme que fa l'Edu i el periodisme literari".

"És una publicació més reposada, que inclou descripcions, relats i diàlegs, que configuren un retrat dels micropobles a partir de la seva gent", ha expressat Serena. De tots els pobles de menys de 500 habitants, el llibre se centra en una cinquantena repartits per totes les comarques catalanes.

El lector podrà conèixer a través del llibre la història de diferents personatges com un mossèn, un llenyataire, una família de forners, una àvia que no ha fet mai vacances, un pagès fascinat per la poesia o una parella de princeses. Entre els micropobles que s'hi poden trobar hi ha Freginals (Montsià), Caseres (Baix Ebre), Ulldemolins (Priorat), Santa Fe del Penedès (Alt Penedès), Viver i Serrateix (Berguedà) o Rubió (Anoia).

Serena considera que la publicació és "com un petit poble de pobles" i ha relatat que han anat construint les històries a partir de "la immersió amb la gent". Segons l'autor del llibre, a la publicació hi apareixen vivències de tota mena, des de pobles on "hi ha un gran optimisme com és el cas de Mura, al Bages, on cada cop hi ha més gent a l'escola i moltes famílies joves s'hi han traslladat a viure-hi", fins a municipis més pessimistes "que s'han quedat sense mossèn, sense col·legi i on la gent gran es va morint".

El precedent de la publicació es pot trobar amb la col·lecció de llibres dels anys setanta 'Catalunya visió', on l'escriptor Josep Vallverdú i el fotògraf Ton Sirera van retratar el teixit físic i humà de Catalunya a quatre mans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local