Masia d'en Cabanyes

Els poemes essencials de Manuel de Cabanyes, per Sant Jordi

Aquest dissabte es presenta el llibre 'Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes'

Redacció Vilanova i la Geltrú 19-04-2017 18:37 Lectures 1769
Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes. EIX

Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes. EIX

Aquest cap de setmana la Masia d’en Cabanyes acull els actes entorn a la Diada de Sant Jordi que començarà dissabte 22 d’abril a les 12 del migdia amb la presentació del llibre “Manuel de Cabanyes, poemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d'Oriol Pi de Cabanyes” editat pel Consell Comarcal del Garraf a cura d’El Cep i la Nansa Edicions.

Manuel de Cabanyes, el poeta de Vilanova, que deia Víctor Balaguer, està estretament lligat a la Masia d’en Cabanyes i al “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes”. En la casa-museu hi són presents els elements patrimonials que ens recorden el poeta. El Consell Comarcal del Garraf i el “Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes” té com a  missió i voluntat custodiar, conservar i divulgar la seva figura i obra, una missió que es porta a terme amb totes les eines a l’abast d’aquesta institució. En aquesta ocasió compartim els poemes més essencials del poeta a través de la tasca que ha fet Oriol Pi de Cabanyes.

El Consell Comarcal del Garraf, recorda que Manuel de Cabanyes, malgrat la seva injusta i massa prematura mort, va rebre  lloances i reconeixement més enllà de la ciutat i el país. L’any que va morir, el 1833,  havia de publicar-se el recull de poemes Preludios de mi Lira, una de les obres considerada més importants del romanticisme d’arrels clàssiques de la literatura en castellà. La seva obra, aquesta i les posteriors, va ésser reconeguda, després de la seva mort per persones significants com Manuel Milà i Fontanals i Marcelino Menéndez Pelayo. També gràcies a la força i l’energia del seu germà gran, Josep Anton de Cabanyes, que adolorit per la mort del germà petit i coneixedor de la vàlua literària dels seus poemes, va esdevenir un protector i difusor de la seva obra un cop mort.

Si Preludios de mi Lira recollia tretze poemes i tingué una tirada molt curta, en posterioritat els temes que Manuel de Cabanyes tractava – la llibertat, l’amistat, l’amor, la mort –, han vist la llum en publicacions que entenem tenien l’objectiu comú de posar la poesia de Manuel de Cabanyes allí on li pertoca: Poesies completes de Manuel de Cabanyes, amb pròleg i notes d’Alfons Maseras, l’any 1933, i Preludis de la meva lira/Preludios de mi Lira, amb estudi d’Allison Peers i prefaci de Miquel Maria Gibert, l’any 1981.

El recull de poemes que presentem segueix en el camí de mostrar l’obra de Manuel de Cabanyes, divulgar-la, apropar-la a la ciutadania. És en aquest sentit, que concretem una nova eina per a la divulgació de l’obra de Manuel de Cabanyes, i recollim la iniciativa per mostrar-la i divulgar-la, de nou, amb traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes , omplint l’edició que es presentarà dissabte de comentaris amb matisos, vinculacions i vincles culturals d’arreu, aclariments i notes – donant llum als poemes –  que fan que la lectura de la poesia de Manuel de Cabanyes ens sigui propera.

En l’acte de presentació intervindran Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf; Francesc de P. Mestres, editor d’ El Cep i la Nansa Edicions; Xavier Solà de Andrés, professor i cabanyista, i Oriol Pi de Cabanyes, escriptor i curador de l’obra. Francesca Roig, intèrpret i Teresa Costa-Gramunt, escriptora, faran lectura dels poemes.

Pel que fa a la Jornada de Sant Jordi, diumenge 23, a partir de les 10 del matí, els jardins de la Masia d’en Cabanyes acolliran l’acte Homenatge a la poesia: Manuel de Cabanyes i Palau i Fabre i VI Lectura compartida i encadenada. Una jornada dividida en tres ritmes: la lectura poètica i biogràfica de Manuel de Cabanyes, que enguany es farà amb les poesies actualitzades per Oriol Pi de Cabanyes; un segon ritme amb l’homenatge a Josep Palau i Fabre en el centenari del seu naixement i finalment la lectura lliure i voluntària de poesies. Un acte conduit per Laura Marín, amb la participació de Xavier Solà de Andrés, Joan Noves, Teresa Costa-Gramunt i Maria Rosa Nogué.

A més, d’aquests actes, el cap de setmana continuen les activitats familiars a la Masia d’en Cabanyes. 

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Homenatge

Medalla de la ciutat a Pere Tàpias

Jordi Medina Alsina

Aquest dissabte 27 de maig a les 7 del vespre a l'Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú farem l'entrega de la medalla de la ciutat a títol pòstum al gran conegut Pere Tàpias

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No