HUT

Canyelles farà canvis normatius per frenar la creació de cases turístiques després que s’hagin quadruplicat en tres anys

El municipi queda fora del decret llei del Govern però exigeix acabar amb el “buit legal” que ha disparat el sector

Canyelles farà canvis normatius per frenar la creació de cases turístiques després que s’hagin quadruplicat en tres anys. ACN

Canyelles farà canvis normatius per frenar la creació de cases turístiques després que s’hagin quadruplicat en tres anys. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Canyelles treballa en diversos canvis normatius per evitar que més cases del poble es destinin a habitatges d’ús turístic (HUT). L’alcaldessa, Rosa Huguet, diu a l’ACN que aquesta legislatura preveuen tenir aprovat un pla acústic i encaminar una modificació del pla general que limiti l’obertura d’HUTs i permeti acabar amb el “buit legal” que aprofiten els que operen sense llicència. Segons el consistori, abans de la pandèmia hi havia mig centenar de cases turístiques, mentre que ara en són 200 i la meitat no tenen permís. Huguet lamenta que el municipi quedi fora del decret llei amb què el Govern vol regular el sector ja que considera que ser dins la llista els ajudaria a frenar la proliferació actual.

Huguet vol posar fi al “creixement incontrolat” de cases turístiques que hi ha hagut al poble els últims tres anys. Canyelles es distribueix en onze urbanitzacions disseminades en zona boscosa, i any a any han anat a més els xalets que es converteixen en HUT. “Tot va començar amb les antigues cases dels avis que a l’estiu les famílies llogaven a tercers durant un mes per tenir un ingrés extra, però aquesta activitat ha crescut desmesuradament i necessitem eines per donar respostes”, apunta.

L’Ajuntament treballa en un pla acústic amb què es fixin diferents topalls sonors en funció de la zona del municipi. Aquests límits aniran vinculats a les activitats permeses. Huguet confia que aquesta normativa els sigui una eina per sancionar els allotjaments il·legals quan es detecti un excés de soroll per música alta, per exemple, i també permeti filtrar a quins carrers i urbanitzacions es poden concedir noves llicències.

La intenció del govern local és tenir aprovat aquest document de cara a l’estiu del 2024. Huguet apunta que disposar d’aquesta eina és “més àgil” que tramitar una modificació del pla general, la qual ha de recórrer un llarg camí administratiu fins rebre l’aval de la Generalitat. Amb tot, assegura que, un cop l’Ajuntament tingui el pla acústic, l’utilitzarà com a “justificació tècnica” per redactar la modificació urbanística per regular sobre plànol l’obertura d’HUTs. Aspira a fer aquests canvis al POUM abans d’acabar la legislatura.

Dies després que el Govern anunciés l’aprovació d’un decret llei per regular els habitatges d’ús turístic a través de noves llicències urbanístiques, l’alcaldessa lamenta que Canyelles quedi fora de la llista de localitats anunciada per l’executiu. Segons el Govern, el focus s’ha posat en els municipis que tenen problemes d’accés a l’habitatge o que tenen més de cinc pisos turístics per cada 100 habitants, un llindar al qual Canyelles no hi arriba per molt poc. Huguet sosté que ser a la llista del decret llei els facilitaria el control per evitar el creixement del sector.

Tot i les crítiques a l’auge d’aquesta activitat, l’alcaldessa precisa que hi ha desenes de negocis “que són un exemple a seguir” i informen els llogaters de les normatives pròpies “sobre el soroll i la convivència amb el veïnat”. En aquests casos, explica, els clients acostumen a ser famílies “que busquen el contacte amb la natura i un temps de descans en una zona totalment residencial”. Es tracta d’allotjaments de gamma alta amb un posicionament elevat pel que fa a les valoracions dels clients als portals de reserves on line.

Huguet defensa la continuïtat d’aquests tipus de cases turístiques i diu que són els “grans perjudicats” davant els altres allotjaments “on domina la mala praxis”. Assegura que hi ha moltes ocasions en què les cases es lloguen per fer comiats de solters, celebracions d’aniversaris o festes privades amb cobrament d’entrada. Hi ha carrers que concentren dos i tres habitatges amb aquestes activitats i diu que els veïns estan cansats “de tenir constantment una festa major al costat de casa”.

En aquest sentit, posa com a exemple una festa que aquest estiu es va celebrar en un xalet on els convidats “es van dedicar a saltar de jardí en jardí per banyar-se a les piscines privades”. Un altre cas que va generar les queixes del veïnat, relata, va ser una festa ‘rave’ de tres dies en una casa de la urbanització Daltmar “amb més de 50 persones entrant i sortint constantment, amb el conseqüent problema de trànsit que això comporta”.

Ressalta que part d’aquestes celebracions s’organitzen en cases llogades com a HUT però que en realitat no tenen llicència. És el cas d’alguns habitatges buits que Huguet assegura que són ocupats de forma il·legal per després ser rellogats en època de vacances com a HUT. “Els bancs haurien de fer-se càrrec de totes les propietats buides per tal que no siguin ocupades”, reclama, tot lamentant la situació en què es troben les víctimes dels lloguers amb contractes falsos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local