VNG

Turisme lingüístic a Vilanova i la Geltrú amb Tallers per la llengua

VD. Turisme lingüístic a Vilanova i la Geltrú amb Tallers per la llengua

VD. Turisme lingüístic a Vilanova i la Geltrú amb Tallers per la llengua

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’origen d’aquesta iniciativa va tenir lloc a la I Jornada de reflexió per la transformació dels hàbits lingüístics, que l’entitat va organitzar la tardor de l’any passat al celler Pardas, al municipi de Torrelavit (Alt Penedès). Durant aquests dies, dins d'un entorn còmode i relaxat, les persones que han participat en les diferents activitats del programa de l'ETL han adquirit recursos i han compartit les seves experiències en els espais de l’hotel, amb l'objectiu comú de refermar que utilitzar el català amb normalitat en qualsevol situació comunicativa amb què ens trobem és saludabe per la llengua i ens aporta benestar personal i col•lectiu.

Divendres a la tarda, el president de l’entitat i doctor en psicologia a la Universitat de València, Ferran Suay, va oferir una sessió reduïda del Taller d'Espai Lingüístic Personal (TELP) a persones que per la seva activitat tenen una rellevància destacada en l'entorn social, professionals de la llengua i la comunicació i representants polítics. Els convidats que van assistir-hi provenien de diversos punts del país, com ara València, Palma, Perpinyà, Barcelona, Fraga, Terrassa... Tot seguit, Ferran Suay acompanyat de Joanaina Escalas, propietària de l’hotel Cèsar, de Pere Tàpies, cantant i compositor vilanoví i col•laborador habitual en programes de Catalunya Ràdio, al costat de Gerard Figueras, regidor de Promoció Econòmica, Turisme, Comunicació i Premsa i Joventut de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, van donar la benvinguda als assistents a l’acte inaugural de l’ETL.

Ferran Suay va ser l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural, en què va anunciar el "Seminari per a la gestió de la llengua l'endemà de la independència". Un nou projecte en què l’entitat està treballant i que va néixer l’octubre de 2011 arran de les conclusions de la “I Jornada de reflexió sobre els hàbits lingüístics”. L’entitat té previst anunciar-ne la data properament. Suay també va explicar, des del punt de vista de la psicologia, de quina manera adquirim una conducta, com és que es manté i quins recursos tenim a l'abast per millorar-la. En aquest cas, el tema va estar centrat en els comportaments relacionats amb el manteniment de l'ús social del català. El president de Tallers per la llengua va exposar la filosofia de treball dels tallers que ajuden a identificar i diferenciar les situacions de conflicte lingüístic i pretenen dotar els participants de recursos personals per afrontar i minimitzar les conseqüències desagradables.

L’endemà, a dos quarts de deu del matí, Carles Palau, vicepresident de Tallers va ser l’encarregat d’impartir el TELP complet de dues sessions (10 hores), programades per a dissabte i diumenge al matí, a les vint persones que s’hi van inscriure. A la tarda, Francesc Fenollosa, director de doblatge i president de l'empresa TATZEN SL, a València, va oferir un tast del Taller de doblatge en català. Paral•lelament, Tallers per la llengua va oferir una jornada de portes obertes als visitants interessats. Diumenge va ser la darrera jornada de l’ETL amb la segona sessió del TELP al matí i la passejada indiana, una visita turística guiada per les cases indianes de Vilanova i la Geltrú, a càrrec de Francesc Carnicer, historiador i professor de català del Consorci per a la Normalització Lingüística. L’organització valora molt positivament aquesta iniciativa que ha assolit l’objectiu previst: oferir la possibilitat que individualment o familiar els participants poguessin aprofitar un cap de setmana per relaxar-se i gaudir del turisme i de l'aprenentatge. Tota la informació sobre les activitats de Tallers es pot consultar al web:

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local