COMARQUES

Els farmacèutics mantenen la convocatòria de tancament per aquest dijous

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest matí de dijous, hi ha hagut reunions de cada col·legi a les seves seus de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Posteriorment, cap a les dues del migdia, s'ha reunit el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya durant aproximadament una hora i mitja, on s'ha acabat prenent la decisió de mantenir el tancament patronal per aquest dijous.

En roda de premsa, De Dalmases ha anunciat el manteniment de la convocatòria de tancament patronal per aquest dijous ja que ha assegurat que és "la única via" que els queda per "aixecar un senyal d'alarma per la disponibilitat dels medicaments". Ha assegurat que la vaga no és en contra de ningú i ha mostrat la seva predisposició a trobar una solució.

Així, aquest dijous obriran el 12% de les aproximadament 3.000 farmàcies que hi ha a Catalunya entre les 9 i les 22 hores, temps que dura el tancament. De Dalmases ha assegurat que aquests serveis mínims són "més generosos" que els que havia dictat el Departament de Salut, que establien que com a mínim havien d'obrir totes les farmàcies que ja tenien assignat el torn. Obriran més farmàcies allà on la població viu més dispersa. Ha confiat que tots els ciutadans estan informats gràcies als mitjans de comunicació i els pòsters i fulletons que s'han distribuït.

De Dalmases ha lamentat haver de convocar aquesta vaga i ha recordat que mai s'havia fet un tancament durant una jornada sencera, el darrer va ser l'any 2000 i només durant un matí. Ha afegit que porten temps sent una mostra de "seny i prudència" però ha afegit que s'ha arribat un punt en que "no es pot suportar més".

Ha defensat que qui està fent més perquè els medicaments arribin als usuaris ara mateix són els farmacèutics i, tot i reconèixer, que la Generalitat està treballant per redreçar la situació ha confiat que encara farà més de cara al futur i ha considerat que així ha de ser. Ha assegurat que els farmacèutics estan disposats "a seure en una taula i no aixecar-se fins trobar una solució" i també ha dit que les dues parts han de posar de la seva part per arribar a aquesta. Ha dit però que els farmacèutics ja han mostrat aquesta voluntat amb el seu comportament fins ara.

Dependència del FLA

De fet, en la reunió mantinguda aquest dimarts al vespre amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), el Consell va demanar al Govern garanties sobre els pagaments futurs i algun tipus de calendari per saber que el proper mes no es trobaran en la mateixa situació, així com que quan es rebi el següent pagament del Fons de Liquiditat Autonòmic se'ls paguin conjuntament les factures d'agost i setembre. Segons de Dalmases, la resposta va ser que "no hi ha diners" i que es viu una situació de tresoreria molt difícil.

"Tenim la sensació que no estem davant de l'interlocutor que ens pot solucionar el problema", ha declarat el president. En aquest línia, ha dit que són conscients que depenen de la "incertesa" del cobrament del FLA i ja no de la tresoreria de la Generalitat. Malgrat això no ha eximit a aquesta de la seva responsabilitat perquè ha assegurat que és el Govern qui deu directament les factures als farmacèutics.

Convençuts que tampoc cobraran al dia al novembre

De Dalmases s'ha mostrat convençut que el 5 de novembre tampoc rebran els diners dels medicaments dispensats a l'agost com estava marcat ja que ha assegurat que la següent partida del FLA no s'espera fins a finals de novembre.

Des da fa aproximadament un any els farmacèutics cobren aproximadament 60 dies després de dispensar els medicaments però en l'actualitat estan cobrant a uns 85 dies de mitjana. Així, la factura del juliol s'hauria haver de cobrat el 5 d'octubre però encara no han rebut aquestes quantitats.

En total, el Govern deu a les farmàcies 190 MEUR pels medicaments dispensats al juliol i l'agost. A més, la factura del setembre és de 93,4 MEUR, que s'haurien de cobrar el 5 de desembre, però els farmacèutics desconfien que es compleixin els propers terminis de pagament.

Malgrat aquestes complicacions, el president ha enviat un missatge de calma en assegurar que no hi ha de moment problemes de desproveïment com si que està passant a altres llocs com el País Valencià, on ha assegurat que la situació és pitjor. Tot i això, s'ha preguntat quin serà l'escenari futur si dura aquesta situació.

Sí que ha reconegut que hi ha "multitud" de farmàcies en concurs de creditors i que han de recórrer a finançament bancari, però no ha concret números. A Barcelona una desena de farmàcies han hagut de tancar.

"Moneda de canvi" d'un tema polític

De Dalmases ha aprofitat la compareixença per criticat que el col·lectiu se sent com a "moneda de canvi" d'un problema que no és de l'àmbit sanitari sinó polític. Ha lamentat que en el marc de la "pugna important" que hi ha entre la Generalitat i l'Estat espanyol s'estigui "instrumentalitzant" la situació de les farmàcies. "Se'ns utilitza com a moneda de canvi per un problema que no és de salut", ha declarat.

A més, ha criticat ser els últims en cobrar quan la Generalitat rep els diners del FLA i ha recordat que el servei que presten és un servei de salut per al ciutadà. "Ens sentim tractats com la concertada", ha afirmat.

D'altra banda, ha reconegut també sentir-se "incòmodes" quan el Ministeri d'Hisenda va comunicar que faria la transferència per pagar a les farmàcies catalanes i no a les d'altres comunitats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local